Portugalia, ţara din Europa care luptă cel mai puţin contra corupţiei: Se situează în urma Turciei, Serbiei şi României pe lista ţărilor care nu aplică măsuri contra fraudei, potrivit unui raport al Consiliului Europei
Consiliul Europei (CE) a criticat Portugalia pentru că este ţara din Europa care luptă cel mai puţin împotriva corupţiei. Conform noului raport al Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) – un organism care se ocupă cu evaluarea şi îmbunătăţirea modalităţilor de luptă împotriva corupţiei în statele membre ale CE – Portugalia este cea care îndeplineşte cel mai puţin recomandările legislaţiei anticorupţie promovate de organizaţia internaţională, se arată într-o analiză publicată de cotidianul spaniol El Mundo, preluată de Rador.
Raportul GRECO plasează Portugalia în partea de jos a listei ţărilor care nu au implementat încă măsurile de combatere a fraudei pe care agenţia le-a recomandat de ani de zile. Portugalia se află în spatele unor ţări precum Turcia, Serbia, România şi Croaţia în lupta împotriva corupţiei. În prezent, statul portughez este unul dintre cele 13 state care încă nu au ratificat Convenţia privind corupţia şi legea penală, un acord-cheie pentru lupta împotriva acestui tip de infracţiuni.
Organismul CE subliniază că această clasificare inferioară a Portugaliei este cauzată de faptul că statul portughez nu a pus în aplicare niciuna dintre recomandările făcute pentru a preveni corupţia politică şi de faptul că, în cel mai bun caz, implementarea a 93% a măsurilor recomandate a fost doar parţială.
Mai puţin de jumătate din populaţie are încredere în Justiţie
GRECO este deosebit de preocupat de lipsa de rigoare în punerea în aplicare de către Portugalia a măsurilor recomandate pentru combaterea corupţiei printre membrii Procuraturii şi, în special, printre judecători. Măsurile sunt considerate esenţiale pentru îmbunătăţirea aprecierii pe care portughezii o au pentru magistraţii lor.
Potrivit celui mai recent Eurobarometru, mai puţin de jumătate din populaţia portugheză are încredere în sistemul judiciar. În sfera politică, raportul subliniază că Portugalia nu a implementat încă pe deplin măsurile propuse pentru prevenirea corupţiei în rândul membrilor Adunării Republicii. Doar 40% dintre indicaţii au fost implementate parţial, în timp ce mai mult de jumătate au fost complet ignorate.
Numărul 30 în clasamentul Transparency International
Portugalia figurează pe locul 30 în clasamentul privind corupţia al Transparency International (TI), fiind depăşită de ţări precum Qatar, Uruguay şi Danemarca, ţară care se clasează pe primul loc, de ani de zile; Spania este pe locul 41.
Anul trecut, Portugalia a regresat pe listă, parţial din cauza controversatului program de Golden Visa, un mecanism legal de acordare a permiselor de rezidenţă – şi acces în spaţiul Schengen – pentru investitorii din afara UE, cu condiţia să facă un transfer de capital de cel puţin un milion de euro, să creeze cel puţin 10 locuri de muncă sau să achiziţioneze bunuri imobiliare în valoare egală sau mai mare de 500.000 de euro.
Transparency International (TI) a criticat guvernul portughez pentru lipsa de transparenţă cu privire la program, care a devenit o sursă de venituri pentru stat, dar poliţia portugheză susţine că este un traseu folosit de mafioţi pentru a „cumpăra” rezidenţa europeană şi a spăla bani obţinuţi în mod ilicit.
Scăderea în clasamentul TI şi publicarea raportului GRECO vine într-un moment în care Portugalia se confruntă cu mai multe scandaluri de corupţie, fraudă şi abuz în funcţii publice.
La Lisabona, fostul prim-ministru José Sócrates este judecat pentru infracţiuni de corupţie pasivă într-o funcţie politică, spălare de bani, falsificare de documente şi fraudă fiscală calificată.
Ricardo Salgado, fostul preşedinte al dispărutei bănci Espiritu Santo (BES) şi fostul ministru Armando Vera sunt, de asemenea, anchetaţi pentru rolul lor în cazuri de corupţie.
Actualul guvern al lui António Costa nu a scăpat de acuzaţii din cauza scandalului FamilyGate, nume care a fost dat numărului suspect de mare de rude ale unor socialişti proeminenţi, numite în administraţia publică, în timpul mandatului său.
Aproximativ 40 de oficiali de rang înalt – inclusiv miniştri, secretari de stat, înalţi oficiali guvernamentali şi şefi de cabinete din administraţie – sunt conectaţi prin căsătorie sau rudenie, un factor care a generat acuzaţii de nepotism, a dus la demisia mai multor persoane şi la elaborarea expresă a unei noi legi care, în principiu, respinge numirea rudelor deţinătorilor de funcţii înalte, în posturi oficiale.
Autor: Aitor Hernandez Morales / Traducerea: Cristina Zaharia
Foto: Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank