Posibilă lovitură pentru egoul lui Putin: Va intra Rusia pe lista țărilor care sponsorizează terorismul?
Numărul oficialilor americani care cer ca Rusia să fie desemnată drept stat sponsor al terorismului continuă să crească, după ce liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, l-a îndemnat duminică pe președintele Joe Biden să facă acest lucru. Dacă Administrația de la Washington va recurge la această sancțiune diplomatică majoră, Moscova va fi plasată pe o „listă a rușinii” care include în prezent doar patru țări: Cuba, Siria, Coreea de Nord și Iran.
Solicitări multiple
McConnell i-a cerut lui Biden să eticheteze Rusia drept stat care sponsorizează terorismul în urma vizitei sale în capitala Ucrainei la sfârșitul săptămânii trecute. Liderul republican a făcut această solicitare la doar câteva zile după ce senatorii Richard Blumenthal, un democrat din Connecticut și Lindsey Graham, republican din Carolina de Sud, au introdus o rezoluție prin care cer ca Federația Rusă să fie desemnată ca atare.
Cred că este o idee bună și aș sprijini asta,” a spus McConnell duminică, după ce a fost întrebat despre rezoluția bipartizana. „Președintele ar putea să o facă singur și l-aș îndemna să o facă.”
Sprijinul lui McConnell pentru rezoluție a venit la o zi după ce republicanul s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev. Senatorul s-a alăturat altor câțiva legiuitori din Partidul Republican pentru a promite sprijin pentru națiunea distrusă de război, numind efortul „bipartizan în mod copleșitor.”
„Putin, un bătăuș”
Rezoluția prin care senatori din ambele partide cer Administrației Biden să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului din cauza războiului împotriva Ucrainei și a acțiunilor sale în alte părți de pe glob in timpul președinției lui Vladimir Putin a fost introdusă marțea trecută.
„Putin este un bătăuș și un agresor și va continua să fie o amenințare din ce în ce mai mare pentru Europa și pentru lume, dacă nu va fi oprit,” a declarat Richard Blumenthal, unul dintre inițiatorii rezoluției. „Dacă este cineva care personifică terorismul, totalitarismul și tirania, acesta este Putin,” a spus senatorul democrat, citat de CNBC.
Rezoluția, care vine ca răspuns la o solicitare a Parlamentului de la Kiev pentru o astfel de mișcare, îi cere secretarului de stat Antony Blinken să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului – posibil ca parte a unui pachet de ajutor suplimentar pentru Ucraina, care urmează să fie luat în considerare de Congres.
Până acum însă, Administrația Biden a rezistat apelurilor de a adăuga Rusia la ceea ce este o listă mică de țări desemnate drept sponsori ai terorismului: Cuba, Iran, Coreea de Nord și Siria.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a fost întrebată recent despre impunerea acestei desemnări. Psaki, care a renunțat la postul sîu la sfârșitul săptămânii trecute, a remarcat că o serie de acțiuni pe care Statele Unite le-ar întreprinde dacă s-ar întâmpla acest lucru, inclusiv impunerea de „sancțiuni economice paralizante, sancțiuni asupra persoanelor” și alte restricții, precum și transformarea țării într-un „paria global – sunt toți pași pe care i-am luat și implementat deja în ceea ce privește Rusia.”
Ea a adăugat: „Vom vedea ce se întâmplă în Congres.”
Întrebat despre rezoluția depusă de Blumenthal și Graham, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat și el: „Vom continua să urmărim și să stabilim dacă acțiunile Rusiei în Ucraina merită și se califică pentru măsuri suplimentare” conținute în desemnarea (de stat sponsor al terorismului), dincolo de sancțiunile deja în vigoare.
„Dacă considerăm că aceste măsuri sunt adecvate, nu vom ezită să le aplicăm,” a afirmat Price.
Blumenthal a admis că SUA au pedepsit deja Rusia cu multe dintre „efectele practice” care ar decurge după desemnarea ca stat sponsor terorist, după ce forțele federației au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.
Cu toate acestea, democratul a spus că o pedeapsă „cu adevărat importantă” pentru Rusia ar veni din desemnarea ei ca țară ce susține terorismul: ridicarea imunității suverane care protejează în prezent Rusia și majoritatea celorlalte națiuni de a fi date în judecată de către persoane individuale pentru daune civile fără consimțământul acestor țări.
La rândul său, Lindsey Graham a spus că este important că Rusia să fie pusă pe această lista pentru a arăta că atitudinea să sub conducerea lui Putin este inacceptabilă și pentru a indica cât de puternic îi susțin Statele Unite pe ucrainieni în efortul lor de a respinge invadatorii ruși.
„Nu mă pot gândi la un semnal mai puternic,” a afirmat senatorul republican. „Ce încercăm să facem aici? Încercăm să întărim capacitatea ucrainenilor de a lupta pentru libertatea lor. Încercăm să-l delegitimăm pe Putin.”
„Putin s-a angajat în războaie pe mai multe fronturi de 20 de ani,” a spus Graham. „Una dintre cele mai perturbatoare forțe de pe planetă este Rusia lui Putin.”
Republicanul a estimat că, dacă rezoluția va fi supusă votului îbn camera superioară a Congresului de la Washington, cel puțin 90 de senatori din totalul de 100 din Senat ar vota în favoarea acesteia.
Rezoluția propusă citează, în afara invaziei neprovocate a Ucrainei, mai multe acțiuni ale Rusiei din ultimii ani. Documentul cere ca Rusia să fie adăugată pe lista statelor sponsore al terorismului pentru acțiunile întreprinse sub conducerea lui Putin, între care tentativele de otrăvire ale persoanelor pe care liderul de la Kremlin le consideră inamici, atacurile asupra orașului cecen Groznii din 1999 până în 2000 și bombardarea orașului sirian Alep în 2016, a spus Blumenthal. Graham a adăugat că Rusia comite „crime de război la scară industrială” în Ucraina.
Americanii nu sunt însă singurii care solicită includerea Rusiei pe lista statelor susțunătoare ale terorismului. La mijlocul lunii aprilie, președintele Zelenski i-a cerut același lucru omologului său de la Casă Albă. Washington Post a precizat atunci că Zelenski a făcut această solicitate „în timpul unui apel telefonic recent cu Biden, care s-a centrat pe răspunsul cu mai multe fațete al Occidentului la invazia Ucrainei de către Rusia.”
Stat sponsor al terorismului
Și, totuși, ce înseamnă desemnarea unei țări ca sponsor al terorismului și ce impact ar putea avea asupra Moscovei?
Secretarul de stat al SUA are puterea de a desemna țări care „au oferit în mod repetat sprijin pentru acte de terorism internațional” drept „state sponsori ale terorismului.”
Potrivit site-ului Departamentului de Stat, oficialii americani pot aplică patru categorii de sancțiuni împotriva țărilor care se află pe această listă: restricții privind asistența externă a SUA; interzicerea exporturilor și vânzărilor de apărare; anumite controale asupra exporturilor de articole cu dublă utilizare; și diverse restricții financiare și de altă natură.
Sancțiunile pot fi, de asemenea, aplicate țărilor și persoanelor care se angajează în anumite activități comerciale cu țări desemnate ca sponsori ai terorismului.
Un rezumat al Serviciului de Cercetare a Congresului (CRS) pregătit pentru membrii și comitetele Congresului Statelor Unite în mai 2021 indică faptul că „o desemnare a unui stat că sponsor al terorismului este doar o parte din relația bilaterală dintre Statele Unite și fiecare dintre aceste guverne.”
În prezent, există trei statute care autorizează șeful diplomației americane să desemneze un guvern străin pentru sprijinirea în mod repetat a actelor de terorism internațional: (i) Secțiunea 620A din Foreign Assistance Act (Actul de Asistență Externă) din 1961, care interzice transferul majorității ajutoarelor; (ii) Secțiunea 40 din Arms Export Control Act (Legea privind controlul exporturilor de arme sau AECA), care interzice exporturile, creditele, garanțiile, alte asistențe financiare și licențele de export aflate sub controlul Departamentului de Stat; și (iii) Secțiunea 1754(c) din Export Controls Act (Legea privind controlul exporturilor) din 2018.
Conform explicației oferite de CRS, dintre aceste trei statute, doar AECA identifică activități inacceptabile ca parte a definiției. Deși niciuna dintre cele trei acte nu definește termenul general „terorism internațional,” AECA precizează că termenul include:
„Toate activitățile pe care secretarul de stat le consideră că ajută sau încurajează în mod intenționat proliferarea internațională a dispozitivelor explozive nucleare către indivizi sau grupuri, că ajută sau încurajează în mod intenționat un individ sau grupuri în achiziționarea de materiale nucleare speciale neprotejate sau că ajută sau susține de bunăvoie eforturile unui individ sau grup să folosească, să dezvolte, să producă, să stocheze sau să achiziționeze în alt mod arme chimice, biologice sau radiologice.”
Țările pot fi trecute și scoase din listă din când în când. O țară poate fi eliminată de pe listă dacă SUA consideră că și-a reformat comportamentul și a revenit la respectarea cerințelor dreptului și conduitei internaționale sau dacă a suferit o schimbare de conducere.
De exemplu, în octombrie 2020, președintele Donald Trump a anunțat că SUA scot Sudanul, care a fost desemnat pentru prima dată sub președintele Bill Clinton în 1993, de pe lista statelor sponsore ale terorismului.
De asemenea, Irakul a fost scos de pe listă mai întâi în 1982, înainte de a fi reintrodus pe listă în 1990 și eliminat din nou în 2004. Yemenul de Sud a fost îndepărtat în 1990, când a fuzionat cu Yemenul de Nord, iar Libia a fost îndepărtată în 2006.
Umilirea lui Putin
Analiștii afirmă că efectele desemnării Rusiei ca țară care sponsorizează terorismul sunt deja incluse în multe dintre sancțiunile care au fost luate de Administrația de la Washington împotriva Moscovei. Mult mai important este însă impactul politic, moral și de imagine adus de includerea pe o astfel de „listă a rușinii.”
În prezent, există patru țări pe lista statelor considerate sponsori ai terorismului. Prima dintre aceștia care a fost desemnată a fost Siria (29 decembrie 1979), urmată de Iran (19 ianuarie 1984) și Coreea de Nord (20 noiembrie 2017). Cuba a fost redesemnată drept stat sponsor al terorismului pe 12 ianuarie 2021.
O eventuală decizie de includere luată de Tony Blinken ar face așadar ca Moscova să stea alături de Phenian sau Teheran pe lista țărilor care sponsorizează terorismul internațional. Ceea ce ar reprezenta o umilință majoră pentru țarul de la Kremlin.
Într-un articol scris pentru The Los Angeles Times la 1 martie, Jason M Blazakis, care a fost directorul Counterterrorism Finance and Designations Office în Bureau of Counterterrorism din cadrul Departamentului de Stat din 2008 până în 2018, a spus de altfel că „adăugarea Rusiei la lista țărilor sponsori ale terorismului ar fi opțiunea economică nucleară și o lovitură de precizie împotriva ego-ului lui Putin.”
Nu a existat „niciun lucru în lumea sancțiunilor la fel de direct din punct de vedere economic precum desemnarea de către guvernul SUA drept stat sponsor al terorismului,” a scris Blazakis.
El a enumerat modalitățile majore în care desemnarea poate afecta sistemul financiar al țării țintă, printre care: înghețarea activelor țării respective în Statele Unite, inclusiv cele imobiliare imobiliare; solicitarea ca Statele Unite să se opună prin veto eforturilor acestei țări de a-și asigura împrumuturi de la Banca Mondială sau Fondul Monetar Internațional; interzicerea unei game largi de exporturi cu dublă utilizare; solicitarea ca SUA să ia măsuri economice împotriva țărilor care continuă să facă afaceri cu țara vizată.”
Expertul afirmă că decizia de includere a Moscovei pe listă trebuie atent cântărită. Chiar și în apogeul Războiului Rece, Statele Unite nu au sancționat Uniunea Sovietică cu această desemnare, deși sovieticii au oferit sprijin unei game largi de actori teroriști de-a lungul anilor 1970 și 1980. În 2018, Administrația Trump a luat în considerare adăugarea Rusiei pe listă pentru tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal, fostul spion KGB care a dezertat în Occident.
Desemnarea drept țară sponsoră a terorismului ar aduce astfel o lovitură dură „reputației” și „marii speranțe” a lui Putin, din care va fi „puțin probabil să-și revină,” a scris Blazakis, concluzionând:
„Marea ambiție a lui Putin este să fie recunoscut ca un mare lider al unei mari puteri și doar o singură sancțiune din arsenalul SUA ar păta imaginea lui Putin și reputația țării sale suficient pentru a-l aduce înapoi din pragul conflictului mondial. Desemnarea oficială a Rusiei drept stat terorist ar păta și mai mult reputația Kremlinului și ar degrada Rusia la statutul de paria.”
Surse: The Hill, CNBC, Newsweek, The Indian Express, Los Angeles Times, Department of State
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii