G4Media.ro

Posibile scenarii după ce Uniunea Europeană va respinge cererile lui Boris Johnson

Posibile scenarii după ce Uniunea Europeană va respinge cererile lui Boris Johnson

După refuzul negociatorului Uniunii Europene, care s-a opus cererii primului-ministru britanic Boris Johnson de a elabora un nou acord Brexit fără controversata dispoziţie a „plasei de siguranţă”, cotidianul belgian La Libre Belgique prezintă scenariile posibile.

Liderii UE sunt de acord în cele din urmă cu un nou acord de retragere fără aşa-numita „plasă de siguranţă” pentru a împiedica revenirea controalelor la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi vecina sa, Republica Irlanda, după Brexit.

Acest scenariu, care ar permite evitarea consecinţelor economice atât de temute ale unui divorţ brutal, pare, totuşi, puţin probabil. De fapt, liderii UE au reiterat că nu intenţionează să redeschidă acordul Brexit încheiat după discuţii dure. Negociatorul UE, Michel Barnier, a declarat, joi, că este „inacceptabilă” propunerea lui Boris Johnson de eliminare a plasei de siguranţă.

Acordând prea multe concesii Regatului Unit, liderii UE ar risca să creeze un precedent care ar putea să-i ispitească şi pe alţi eurosceptici de pe continent, lucru pe care ei încearcă să-l evite.

Brexit fără acord

Cele două părţi nu pot ajunge la o înţelegere şi Marea Britanie părăseşte UE fără un acord de retragere, un scenariu pentru care Boris Johnson se declară pregătit: el afirmă că vrea să părăsească UE cu orice preţ pe 31 octombrie, termenul Brexit fiind deja amânat de două ori.

„Marea Britanie este mai bine pregătită pentru această situaţie decât cred mulţi”, a declarat Johnson joi, dorind totuşi o accelerare a ritmului pregătirilor. El i-a cerut lui Michael Gove, mâna sa dreaptă din guvern, să facă din pregătirea scenariului „no deal” prioritatea sa absolută.

O „lipsă de acord nu va fi niciodată alegerea UE, dar trebuie să fim gata pentru toate scenariile”, a asigurat la rândul său Michel Barnier.

Totuşi, Parlamentul britanic este majoritar ostil faţă de o ieşire fără acord. Pentru a impune acest „no deal”, Boris Johnson ar putea decide suspendarea Parlamentului, împiedicând deputaţii să voteze. Dar o astfel de iniţiativă ar riscă să provoace o criză politică.

În acest scenariu se ridică problema plăţii a 39 de miliarde de lire sterline (45,5 miliarde de euro), sumă pe care Londra ar trebui să o plătească UE pentru a-şi respecta angajamentele faţă de partenerii săi în momentul plecării. În cazul unui „no deal”, această sumă ar fi „disponibilă” pentru a „ajuta la gestionarea eventualelor consecinţe” legate de această ieşire bruscă, a declarat dl Johnson. El s-ar expune atunci represaliilor. La începutul lunii iunie, anturajul preşedintelui francez Emmanuel Macron a avertizat că „nerespectarea obligaţiilor de plată este o încălcare a angajamentului internaţional echivalent cu neplata datoriei sale suverane, cu consecinţele care se ştiu”.

Al doilea referendum sau alegeri anticipate

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principala formațiune de opoziţie, doreşte ca britanicii să se poată exprima cu privire la Brexit în cadrul unui „vot public” sau în timpul unor alegeri parlamentare anticipate.

Un asemenea scrutin ar putea fi organizat după votarea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului, depusă de laburişti, care susţin că aşteaptă cel mai bun moment pentru a face acest lucru. Deoarece vacanţa parlamentară a început joi seara, opoziţia nu va putea lansa o astfel de moţiune înainte de sfârşitul acesteia, la începutul lunii septembrie.

De asemenea, alegerile ar putea fi convocate de Boris Johnson, în speranţa de a-şi consolida majoritatea, care este în prezent doar de două voturi, datorită sprijinului aliatului său, micul partid unionist nord-irlandez DUP. Unii comentatori politici au remarcat că guvernul său are aerul unei echipe de campanie.

John Curtice, profesor de politică la Universitatea din Strathclyde, a estimat că ar fi o „greşeală teribilă pentru conservatori” să convoace aceste alegeri, într-o analiză publicată pe site-ul cotidianului conservator „The Telegraph”, subliniind că, acum, conservatorii ating abia 25% din intenţiile de vot potrivit ultimelor sondaje.

Traducerea: Rodezia Costea / Rador

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Asi zice : Acest discurs al premierului M.B. de a impune atentiei publicului , ca unica alternativa si decizie proprie , in cazul in care UE nu accepta conditiile cerute ,acest discurs zic , doar face ca atentia publicului sa se fixeze pe cele doua variante de BREXIT si sa inlature din mintea colectiva ideea de NONBREXIT.Este posibil si sa ma insel ,dar cred ca asta se doreste .In final se va accepta textul initial avind ca suport viitor posibilitatea unor modificari viitoare,aduse in fata cetatenilor, de comun acord . De altfel si textul ziarului nu mai pune in prim plan ideea de Nonbrexit si atunci M.B. iese dar sa vedem cum ? Anticipate si referendum , doar cu cele doua alternative deal cu acord, or no deal ,pare a fi favoritul. Non Brexitul eliminat din discutia politica . De altfel nici UE, in contextul actual, nu cred ca ar mai accepta .

  2. Ce înseamnă „descurajarea altor state de a ieși din UE”? UE nu mai este o organizație la care participarea este benevola?

  3. Bineinteles ca este benevola in faza de inceput ,dar in conditiile in care ai semnat niste tratate atunci ele intervin decisiv in relatiile cu UE. Intrarea e benevola dariesirea e pe brinci , pentru unii care nu inteleg sa respecte ce au semnat .Acusica daca ati inteles , dati un like .

  4. Paarticiparea e benevola cu respectarea obligatiilor asumate la intrarea in club. Poti sa iesi in anumite conditii. Nu e nimic rau in a scoate in evidenta ca tb sa ti respecti obligatiile asumate si in a te avertiza care sunt condittile de exit. Descurajarea e o forma de constientizare a consecintelor. Cine isi permite poate sa o faca, dar nu e suficient sa fii pui de dac.

  5. Organizatie ?????? O uniune politica dar mai ales economica cu libera circulatie a marfurilor si fortei de munca. Aia muncesc sa aduca aceasta uniune la standarde cat mai ridicate iar cateva mil. de englezi printre care multi votanti de alte nationalitati dar cu cetatenie engleza care nu au interes ca M.B. sa ramana in uniune striga din toate puterile Brexit. Cine_i istet a inteles de ce, englezii de nationalitate asiatica sau africana au votat impotriva UE.