G4Media.ro

Poșta americană dă înapoi cu privire la suspendarea primirii pachetelor din China

Sursa foto: colaj G4Media

Poșta americană dă înapoi cu privire la suspendarea primirii pachetelor din China

Poșta americană (US Postal Service) a declarat că va relua acceptarea coletelor din China la doar o zi după ce a anunțat suspendarea serviciului, în timp ce operatorul susținut de stat se străduiește să răspundă tarifelor impuse de președintele Donald Trump împotriva Beijingului, scrie Financial Times.

Pe lângă pachetul de taxe care a intrat în vigoare marți, administrația Trump a eliminat așa-numitele norme de minimis care scuteau de taxe de import expedierile cu o valoare mai mică de 800 de dolari.

Marți, serviciul poștal nu a oferit un motiv pentru suspendare, dar miercuri a declarat că va „continua să accepte toată corespondența și coletele internaționale primite din China și Hong Kong”.

Încetarea normelor de minimis, de care au beneficiat marile grupuri chineze de comerț electronic, inclusiv Temu și Shein, înseamnă că agenții vamali trebuie acum să verifice și să elibereze oficial conținutul coletelor expediate prin poștă din China.

„USPS și Serviciul vamal și de protecție a frontierelor colaborează îndeaproape pentru a pune în aplicare un mecanism eficient de colectare a noilor tarife pentru China, pentru a asigura o perturbare minimă a livrării coletelor”, a declarat miercuri serviciul poștal.

Modificările vor crește brusc costul celor 4 milioane de colete care sosesc zilnic în SUA în temeiul scutirii de minimis, dintre care aproximativ 30 % provin din Temu și Shein.

Noile tarife amenință să afecteze comerțul electronic internațional înfloritor al Chinei într-un moment în care Beijingul se bazează pe exporturi pentru a compensa cererea slabă din economia sa internă.

Acțiunile PDD Holdings, care deține Temu, listate la New York, au scăzut anterior cu până la 7 %, înainte de a-și reduce o parte din pierderi după revenirea asupra deciziei de la serviciul poștal.

Exportatorii au declarat că societățile chineze de logistică încă funcționează, dar unele au început să ceară taxe de reținere la sursă de 30 % în avans pentru a acoperi creșterea taxelor pentru expedierile de minimis.

„Companiile de logistică … ne-au notificat treptat cu privire la perceperea unei taxe suplimentare de 30-35% din valoarea mărfurilor noastre pentru a contracara tarifele, precum și a unei taxe suplimentare de 20 Rmb [2,75 dolari] pe colet”, a declarat Liu, un comerciant transfrontalier de comerț electronic din Changsha, în provincia centrală Hunan din China.

Liu a declarat că a vândut plăci de circuit pe Amazon, eBay și alte site-uri, SUA reprezentând 20% din vânzările sale anuale. „Aceasta [creșterea taxelor vamale – n.r.] vine direct din buzunarele noastre”.

Miercuri, compania chineză de logistică CNE Express a emis un anunț către clienți în care spunea că va reține echivalentul unui „tarif global” de 30% din valoarea comenzii unui transport, plus o taxă de manipulare de Rmb20 pe pachet.

„Suma finală percepută va fi determinată de taxele reale impuse de Serviciul vamal și de protecție a frontierelor din SUA”, a precizat acesta, precizând că orice diferență va fi rambursată clientului.

Administrația lui Joe Biden a semnalat anul trecut modificări ale regimului de minimis, pe care SUA îl acuză că permite intrarea în țară a unei avalanșe de droguri și alte bunuri ilegale, în timp ce Trump a amenințat de mult timp cu tarife mai mari.

Însă rapiditatea cu care noul președinte a pus în aplicare tarife suplimentare pentru China i-a luat pe mulți prin surprindere. Ordinul său executiv de autorizare a unor tarife suplimentare de 10 % și de eliminare a tarifelor de minimis a fost semnat sâmbătă și a intrat în vigoare marți.

Nu numai că pachetele care anterior beneficiau de minimis vor trebui acum să plătească 10 %, dar vor fi afectate și de tarifele existente.

Trump și președintele chinez Xi Jinping sunt așteptați să aibă o convorbire telefonică în zilele următoare, deși liderul american a declarat marți că nu se grăbește să discute cu omologul său chinez.

„Ceea ce este necesar acum nu este creșterea unilaterală a tarifelor, ci dialogul”, a declarat miercuri Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Unii exportatori au declarat că au încetat să primească și să trimită comenzi în timp ce așteptau clarificări cu privire la modificări.

O persoană familiarizată cu problema de la Temu a declarat că aceasta și-a anulat majoritatea rezervărilor pentru zborurile de marfă din Hong Kong începând de vineri.

„S-a creat un pic de haos … pentru că, după cum știm, de minimis este practic mort acum și multe dintre companiile aeriene care zboară efectiv spre SUA … au anulat zborurile”, a declarat persoana respectivă.

Gongsun, un vânzător din provincia Guangdong din sudul Chinei care vinde prin Amazon, a declarat că DHL, UPS și FedEx încă primesc colete, dar a suspendat oricum toate expedierile către SUA.

„Nu știm ce va urma”, a spus el.

Gary Lau, director de dezvoltare a afacerilor la compania de transport de mărfuri Jet-Speed Air Cargo Forwarders, a considerat că exportatorii chinezi ar putea face față creșterii tarifelor, deoarece mărfurile lor sunt încă mult mai ieftine decât în alte țări.

Wen Biao, director general la Qianhe Technology Logistics, cu sediul în Shenzhen, a declarat că vânzătorii chinezi au deja marje subțiri și vor fi nevoiți să își crească prețurile de vânzare.

„Clienții din SUA vor trebui probabil să plătească mai mult în viitor”, a spus el.

DHL a declarat că acceptă în continuare expedieri din China către SUA, dar că ar putea fi nevoie de „timp și taxe suplimentare de autorizare”. DHL a afirmat că colaborează cu clienții și furnizorii pentru a „limita impactul negativ asupra importatorilor și consumatorilor americani”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.