Postarea dură a unei studente la adresa Facultății de Jurnalism s-a viralizat pe FB: Oricine poate intra la facultate, chiar dacă nu știe să scrie corect gramatical
O studentă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) de la Universitatea din București a scris pe Facebook un mesaj extrem de dur la adresa instituției pe care a absolvit-o anul acesta, mesaj care s-a viralizat rapid. În numai trei zile postarea a primit peste 8.000 de reacții și a fost distribuită de aproape 1.500 de persoane.
Studenta Cătălina Vlad acuză FJSC că este ”glumă și dezinformare”, că facultatea nu încurajează inteligența și creativitatea, ci ”toceala” din ”cărțile profilor”, că profesorii sunt slabi și dezinteresați, că admiterea nu are filtre nici măcar pentru cei care nu știu să scrie corect în limba română.
”Ce este de fapt facultatea? Glumă și dezinformare. Oricine poate intra la facultate, chiar dacă nu știe să scrie corect gramatical, dar și mai amuzant e că nu asta e cea mai nașpa parte. În facultatea mea, nu contează dacă ești inteligent, creativ, plin de resurse folositoare pentru viitor, pentru că nimănui nu-i pasă. Știi să tocești din cărțile profilor, ești trecut. Simplu. Poți să fii mega prost, dar să termini facultatea. Și oamenii ca mine care au idei și initiativă unde ar trebui să se ducă? În altă țară, nu? Nu mai amintesc de pile și profesori care nu ar trebui să predea vreodată, că aș pierde timpul. Am avut mulți profesori și profesoare, exceptând 4 dintre ei, pe restul îi voi uita pâna vara viitoare. De la unii nu am rămas cu nimic, unii doar m-au speriat cu absențele, altii mi-au dat cu seen la mesaje în care ceream un sfat. Ăsta e FJSC în anul 2018”, a scris Cătălina Vlad pe Facebook.
Ea acuză și lipsa dotărilor necesare pentru o facultate de jurnalism și ignorarea de către instituție a practicii pe care ar trebui să o facă studenții.
”Aș putea povesti condițiile în care există această facultate, dar e prea mult de scris. Pe scurt, nu avem lifturi funcționale, aparatură „performantă” sau aș putea spune doar aparatură, că și aia lipsește, săli cât sufrageria, practica nu e ceva relevant, dar totuși e obligatorie, și după tot acest timp pierdut, ajungi să termini facultatea și descoperi că nu te angajează nimeni pentru că nu ai experiență… Ce trebuie schimbat în cazul ăsta? Poate prostia de licență. Singurul scop al licenței este să dovedească faptul că știi să dai copy-paste de pe net sau din cărți, dar să nu pară plagiat. Sublim de penibil. Pe parcursul facultății mi-am exprimat frustrările legate de tot sistemul și am constatat din remarcile profesorilor că ei sunt ok cu situația, sunt confortabili, banii vin bine, totul e bine. Nimeni nu sare la schimbare, măcar de mentalitate, totuși, ai putere ca profesor să schimbi o persoană. Asta e realitatea, din păcate. Sunt atât de săturată de ipocrizie și poze cu chestii pe cap și #absolvent(ă)…”, a mai scris studenta.
Despre Facultatea de Jurnalism a Universității din București s-a mai scris în termeni critici anul trecut. Publicația Vice a relatat cum redactorul-șef al România TV, Eugen Chelemen, predă un curs despre fake news la facultate, în condițiile în care postul de televiziune difuzase una dintre cele mai detestabile știri false: aceea că protestatarii împotriva OUG 13 au fost plătiți de George Soros pentru a manifesta împotriva Guvernului PSD cu 100 de lei pentru un adult, 50 de lei pentru un copil și 30 de lei pentru un câine.
”La Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universităţii Bucureşti, li se predă bobocilor un seminar numit „Atelier de jurnalism”, în cadrul căruia o temă principală de discuţie o reprezintă fake news-ul. O temă destul de actuală din România unde e plin internetul de astfel de siteuri. Amuzant e că unul din cei cinci profi care țin seminarul ăsta este Eugen Chelemen, actualul redactor-şef de la România TV. Știi tu, televiziunea aia care a zis că-s plătiți câinii să protesteze și multe alte perle pentru care au fost amendați de CNA”, a scris Vice în martie 2017 (articolul integral).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii