Postul de judecător la CEDO, obținut de Sebastian Rădulețu / Judecătorul Iulia Motoc: Primul român diplomat la Oxford, judecător internațional. Sunt sigură că își va îndeplini mandatul cu profesionalismul și excelența pe care le-a dovedit și până acum
Judecător la Tribunalul Penal Internațional, Iulia Motoc dezvăluie că postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a fost obținut de Sebastian Rădulețu. Surse judiciare au precizat, de asemenea, pentru G4media.ro că avocatul Sebastian Rădulețu (47 de ani) a fost selectat pentru funcția de judecător la CEDO. El a primit 84 de voturi în turul doi în cadrul Adunării parlamentare a Consiliului Europei în vreme ce contra-candidatul său, procurorul Horațiu Radu a primit 78 de voturi.
- UPDATE 9.07 „Sunt deosebit de onorat că am fost ales judecător al Curții europene a Drepturilor Omului din partea României! Voi face tot posibilul să contribui la protecția efectivă a drepturilor fundamentale și la implementarea deplină a standardelor Convenției la nivel național și internațional”, a declarat Rădulețu pentru G4Media.ro
„Felicitări colegului meu, Profesorul si avocatul Sebastian Rădulețu care a fost ales azi judecător la CEDO la finalul mandatului meu. Primul român diplomat la Oxford, judecător internațional. Sunt sigură că își va îndeplini mandatul cu profesionalismul și excelența pe care le-a dovedit și până acum!”, a scris Iulia Motoc pe contul său de facebook.
Sebastian Rădulețu a fost consilier al actualului ministru al Justiției Cătălin Predoiu în perioada iulie-decembrie 2008, fiind de asemenea conferențiar la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Craiova. El reprezintă România la Comisia de la Veneția în calitate de supleant.
Rădulețu a fost membru al UNPR, partid al cărui lider a fost controversatul general Gabriel Oprea, calitate la care a renunțat odată cu Antonie Solomon, fost primar al Craiovei. În relații bune cu Solomon, presa dezvăluia că l-a reprezentat ca avocat în dosarul de corupție în care primarul Craiovei a fost condamnat la trei ani cu executare dar și că a fost nașul de cununie al fiului acestuia.
Sebastian Rădulețu a fost și pe listele UNPR pentru alegerile locale din 2012, fără să obțină vreun mandat de ales local.
Conform CV-ului său, Sebastian Rădulețu este conferențiar la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Craiova, unde și-a realizat studiile între 1993 și 1997. În paralel cu studiile din drept acesta a urmat între 1994 și 1998 și cursurile Facultății de Litere și Istorie de la aceeași Universitate. Din 1997 își începe studiile doctorale în drept, iar în iunie 2000 își susține public lucrarea „Dreptul la proprietate ca drept fundamental”. În 2012 urmează un masterat la Universitatea Oxford din Marea Britanie în „International Human Rights Law” (scrie romania.europalibera).
Reamintim că procedura pentru desemnarea judecătorului român la CEDO a început anul trecut în octombrie, dat fiind că mandatul Iuliei Motoc urma să expire în decembrie.
Lista inițială de candidați, propusă de Ministerul de Justiție a fost respinsă parțial de Comitetul consultativ de experți al Comisiei Europene, pentru că nu erau respectate condițiile de gen (nicio femeie printre cei nominalizați), iar unul dintre candidații propuși nu corespundea nivelului de competență profesională solicitat. Guvernul a fost nevoit să aprobe un nou Memorandum cu o listă de trei candidați care a fost înaintată ulterior Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
În final, Sebastian Rădulețu a fost selectat pentru postul de judecător la CEDO. Potrivit surselor G4media.ro, avocatul Rădulețu a primit 84 de voturi în turul doi în cadrul Adunării parlamentare a Consiliului Europei în vreme ce contra-candidatul său, procurorul Horațiu Radu, a primit 78 de voturi. În primul tur, procurorul Horațiu Radu primise 77 de voturi, iar avocatul Rădulețu – 73. Votul a fost repetat pentru că niciunul dintre candidați nu întrunise 80 de voturi, adică 50 plus 1 din numărul representanților APCE.
Potrivit site-ului profesionisti.juridice.ro, Sebastian Rădulețu s-a născut în Cluj Napoca, în 16 august 1975.
Experiență profesională:
– Avocat (din 1998), partener în cadrul SCA Rădulețu și Gherghe, Baroul Dolj. În calitate de avocat, a reprezentat reclamanți în fața Curții Europene a Drepturilor Omului în mai multe cauze, unele dintre ele relevante pentru jurisprudența Curții cu privire la România.
– Avocat cu dreptul de a pleda în fața Curții Penale Internaționale (ICC List of Counsel) (din 2018)
– Profesor universitar doctor (din 2015), Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova, titular al disciplinelor „Drept Penal General” și „Libertăți fundamentale”;
– Abilitarea de a conduce doctorate în Drept, domeniul Drepturile Omului (certificat de abilitare din 2014);
– Membru supleant din partea României în cadrul Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) (mai – octombrie 2022);
– Visiting professor în cadrul HEC Management School Liège Université (din 2015)
– Membru al mai multor organizații profesionale:
European Criminal Bar Association (ECBA)
International Criminal Court Bar Association (ICCBA)
European Criminal Law Academic Network (ECLAN)
– Farthing scholar și ulterior Retained Lecturer la Pembroke College, Universitatea Oxford, calitate în care a susținut tutoriale de Drept Penal (Criminal Law) (2015-2018)
– Visiting scholar la Columbia Law School, New York City, USA (februarie – mai 2018)
– Visiting scholar la Queen Mary School of Law, University of London (august – septembrie 2012)
– Jurist în cadrul grefei Curții Europene a Drepturilor Omului, Strasbourg (2001-2002)
Educație
– Postgraduate Diploma in European Union Law (2014-2015), King’s College Londra, Marea Britanie
– Master of Studies in International Human Rights Law (2012-2014), Universitatea Oxford, Oxford, Marea Britanie. Pentru acest program de studii a primit o bursă integrală de la Clarendon Fund, instituție finanțată de Editura Oxford University Press.
– Diplôme Inter-Universitaire de cycle III « Droits Fondamentaux » (2000-2001) Universitatea Paris X Nanterre – Universitatea din Nantes
– Diplôme d’Université de Droit des Affaires Franco – Roumain (2000-2001), Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne – Universitatea București
– Studii doctorale (Diplomă de doctor în drept) (1997-2000), Universitatea din Craiova
– Facultatea de Litere și Istorie, specializarea Istorie – Limba Engleză (1994-1998), Universitatea din Craiova
– Facultatea de Drept (1993-1997), Universitatea din Craiova
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii