Postul, tot mai la modă în Germania
Odată cu Miercurea Cenuşii, care încheie carnavalul, în Germania începe postul dinaintea Paştelui. Un sondaj recent relevă că tot mai mulţi germani se decid să ţină post câteva săptămâni. Nu doar din motive religioase, scrie Medana Weident într-o analiză Deutsche Welle.
Tot mai des oamenii renunţă şi la alcool sau fumat pentru o vreme. Sau la folosirea televizorului, a telefonului mobil, mai ales a smartphone-ului, a computerelor, aparate care răpesc mult timp şi – folosite în mod exagerat – duc la o oboseală fizică şi psihică în acelaşi timp. Ceea ce se doreşte este odihna, relaxarea generală şi profundă a organismului. O purificare, o detoxifiere, noţiunea de „detox” fiind foarte la modă, folosită deja în multe situaţii în mod excesiv. Se plătesc adesea mulţi bani pentru aşa-numite produse „detox”, care nu numai că nu ajută la nimic, dar uneori chiar dăunează organismului.
Detoxifierea fizică şi purificarea spirituală sunt benefice omului şi se practică, în fond, de secole în mai toate societăţile şi religiile. Creştinii, de pildă, postesc 40 de zile înaintea Paştelui. Un obicei, care, mai ales în Occident şi în marile centre urbane, a pierdut din însemnătate în ultimile decenii. În schimb în aceleaşi regiuni oamenii aleg postul, dar nu atât din motive spirituale, cât terapeutice. În Germania şi nu numai am senzaţia că în ultimii ani se vorbeşte tot mai mult de acest tip de post din criterii terapeutice. Există nenumărate studii, clinici renumite, care oferă asistenţă la practicarea postului negru, emisiuni TV sau publicaţii pe această temă. S-a dovedit că o săptămână sau mai multe de post negru ajută la vindecarea mai multor boli (multe dintre acestea cauzând dureri mari pacienţilor) şi la „curăţarea” celulelor din organism. Bineînţeles că postul ajută şi la reducerea greutăţii. Deci poate fi şi o formă de dietă.
O metodă de post, ca dietă terapeutică, despre care se vorbeşte extrem de mult în ultimii câţiva ani este „postul intermitent” (intermittent fasting) în care se face o pauza mai lungă fără hrană pe zi. Cel mai practicat model este cel de 16 ore fără hrană (de regulă prin includerea în acest interval de timp a orelor de somn), urmat de un interval de 8 ore, în care se poate mânca.
La popularizarea acestui tip de post în Germania a contribuit în mod decisiv un foarte cunoscut cabaretist, medic în acelaşi timp, Dr. Eckart von Hirschhausen, care a povestit în diferite emisiuni şi publicaţii că practică această metodă cu succes. Lui i s-au alăturat şi alte personalităţi publice din Germania care au vorbit de efectele benefice pentru organism ale postului intermitent. Şi canalul TV Arte a dedicat, nu demult, o seară întreagă acestui subiect.
Potrivit unui recent sondaj Forsa, dat publicităţii de societatea germană de asigurări de sănătate DAK, 63 la sută dintre cei chestionaţi consideră benefic pentru organism renunţarea, pentru câteva săptămâni, la anumite produse alimentare şi de consum. Cu doar două luni în urmă, cifra celor care pledau pentru post era de numai 53 de procente.
La ce vor să renunţe cei mai mulţ dintre germani (73%)? Ei bine la alcool, după cum reiese din studiul citat. Înainte de toate, bineînţeles, la bere. Dar şi la carne, la dulciuri (mai ales femeile) şi la ţigări.
Există şi un „post climatic”, care presupune reununţarea la ceee ce dănuează mediului, climei – în primul rând la călătoriile cu avionul. Un apel în acest sens a fost lansat de Bisericile Catolică şi Evanghelică din Germania precum şi de o serie de organizaţii ecologice.
Biserica Evanghelică a iniţiat şi o altă acţiune cu tiltul „Şapte săptămâni fără” („Sieben Wochen ohne”), solicitând renunţarea la minciună.
Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii