G4Media.ro

Pot fi susținute online Evaluarea națională și BAC 2020? Dragoș Iliescu, expert…

Dragos Iliescu / Foto: Facebook

Pot fi susținute online Evaluarea națională și BAC 2020? Dragoș Iliescu, expert în testare și colaborator OECD la parte din evaluările standardizate: Este utopie când te uiți la resursele pe care le ai la dispoziție

“Nu cred că Ministerul Educației are capacitatea de a aplica sistemul online. Dacă îți intră între 700 și un milion de oameni în sistem, fără să o infrastructură pregătită temeinic, nu va ține. Pare foarte simplu, dar Ministerul Educației nu are în acest moment infrastructura necesară, trebuie să o cumpere, să o închirieze sau să o facă”, a declarat pentru Edupedu.ro psihologul Dragoș Iliescu. Profesor la Universitatea din București și colaborator OECD la o parte din testările standardizate, Iliescu a explicat că în testarea online cu miză, așa cum sunt examenele naționale, intervin și “probleme de securitate” care nu pot fi rezolvate de astăzi pe mâine.

Edupedu.ro l-a contactat de Dragoș Iliescu, după ce președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a propus ca din această toamnă elevii să primească note clasice la Evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, și nu punctaje ca în prezent, și ca evaluările să fie realizate online. Și rectorul SNSPA a propus public ca examenele naționale să fie organizate “în sistem digitalizat și individualizat, așa cum se susțin testele de tip TOEFL, SAT, GRE”.

Rep: Pot fi susținute online examenele de Evaluare națională și Bacalaureat 2020, în contextul pandemiei?

Dragoș Iliescu: Nu cred că Ministerul Educației are capacitatea de a aplica sistemul online. Dacă îți intră între 700 și un milion de oameni în sistem, fără să o infrastructură pregătită temeinic, nu va ține. Pare foarte simplu, dar Ministerul Educației nu are în acest moment infrastructura necesară, trebuie să o cumpere, să o închirieze sau să o facă.

Ai apoi altfel de probleme: probleme de securitate și o problemă de identificare robustă a celor care dau testul. Față în față tu știi că este elevul X cel care dă testul, dar când dai online nu te poți asigura. Dacă am vorbi despre o evaluare fără miză pentru copil, nu te-ar deranja foarte mult asta. Dar în momentul în care are miză pentru elev, evident că ei vor fi tentați să trișeze și nu ai de unde ști dacă cel care răspunde este chiar elevul sau părintele, sau fratele.

Iar tehologia pentru supervizare digitală – este vorba de proctoring – este imposibil de pus pe masă la momentul ăsta și este prohibitivă, din punct de vedere al costurilor.

Poți în acest moment să dai TOEFL, GRE de la tine acasă, dar asta pentru că organizatorii aveau infrastructura asta deja, deci sistem internațional de testare cu miză specializată.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu-i adevărat, Anisie poate!

  2. Baronii si-au facut domenii cu cate 7 vile.
    Deci se poate! Si-au tras resursele necesare! Au reusit!

  3. De treizeci de ani aud numai „experți” care explică foarte savant de ce nu se poate reforma un sistem sau altul.
    Nu sunt resurse? Se găsesc. Asta trebuie să facă Ministerul.
    Examenele de tip vechi nu se potrivesc cu stilul online? Se regândesc examenele.
    Situația în sine este un examen pentru Minister care trebuie să dovedească determinare și creativitate.
    Cred că pot fi create diverse soluții punctuale pentru aceste examene. Dar mai întâi trebuie renunțat la mentalități învechite, la oameni vechi și la soluții „unice”.

  4. Nu-mi vine sa cred că idiotul asta e expert in invatamant. Fii-su a fost coleg cu fii-mea la Goethe si era ultimul din clasă……Dacă e așa expert, de ce nu-și dă și singur niste sfaturi ce sa facă cu nataraul ăla mic.

  5. Am parerea ca numele „Iliescu” e un nume predestinat ciumetilor

  6. Mai pe scurt nu se poate deorece firmele PNL nu pot sa livreze web siteul shi nici sa asigure o gazduire care sa suporte asha ceva

    Dovada primul web site pentru IMMINVEST care a cazut cand cand s-au bulucit 100 de useri deodata .

    Acuma merge da stizti de ce ?
    Deoarece a fost portat pe Cloud-ul oficial al SRI
    Da aia a fost simplu ca sa afac autentificare la loggin shi atat fara security leval shi fara asigurarea integritatzii documetelor urcate pe site vorba aceea dumnezeu cu mila

    Da acuma UMSoft-urile PNL nu prea au specilaistii necesari ca sa adauge autentificare continua shi de durata la acest nivel de scalabilitate de macar 100.000 useri simultan.

    100.000 de camere de supraveghere inregistrate shi monitorizate simultan pentru ca sa continous face recognistion ….. hmmmm visul SRI-ului ca doar el are data warehouse-ul in Romanai care sa suporte asha ceva. Stizti cat a costat ?

    Adica da s-o face cand s-or intelege la parandarat de la firmele adevrata care pot sa faca asha ceva shi toit fac de vre-o 8-9 ani ca … cu caricaturile PNL-SRI ….. mda .

    Plus ca nu uitatzi experiontza cu „sistemul” CNAS care nu s-a putut face cu PNL-iti shi atrebuit sa fie adus Ghitza care shi el cu greu a putut uinjgheba o echipa care duap mai multe incercari shi cu greu l-a facut functzional dup aun numar de ani.

    Ia ghicitzi voi ce s-a ales de echipa respectiva duap ce atzi pus voi procurorii pe ea ?
    Aha

    Asha ca o sa va faca sistemul procurorasii cei viteji shi o sa vi-o gazduiasca SRI daca o sa se indure sa abandizeze ce fac ei ecum ashi sa isi puna sistemul 100% la dispozitzia civililor , hahahahaha ca pana shi un one way dropbox cum a fost IMMINVEST …………. mda.