Pot fi susținute online Evaluarea națională și BAC 2020? Dragoș Iliescu, expert în testare și colaborator OECD la parte din evaluările standardizate: Este utopie când te uiți la resursele pe care le ai la dispoziție
“Nu cred că Ministerul Educației are capacitatea de a aplica sistemul online. Dacă îți intră între 700 și un milion de oameni în sistem, fără să o infrastructură pregătită temeinic, nu va ține. Pare foarte simplu, dar Ministerul Educației nu are în acest moment infrastructura necesară, trebuie să o cumpere, să o închirieze sau să o facă”, a declarat pentru Edupedu.ro psihologul Dragoș Iliescu. Profesor la Universitatea din București și colaborator OECD la o parte din testările standardizate, Iliescu a explicat că în testarea online cu miză, așa cum sunt examenele naționale, intervin și “probleme de securitate” care nu pot fi rezolvate de astăzi pe mâine.
Edupedu.ro l-a contactat de Dragoș Iliescu, după ce președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a propus ca din această toamnă elevii să primească note clasice la Evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, și nu punctaje ca în prezent, și ca evaluările să fie realizate online. Și rectorul SNSPA a propus public ca examenele naționale să fie organizate “în sistem digitalizat și individualizat, așa cum se susțin testele de tip TOEFL, SAT, GRE”.
Rep: Pot fi susținute online examenele de Evaluare națională și Bacalaureat 2020, în contextul pandemiei?
Dragoș Iliescu: Nu cred că Ministerul Educației are capacitatea de a aplica sistemul online. Dacă îți intră între 700 și un milion de oameni în sistem, fără să o infrastructură pregătită temeinic, nu va ține. Pare foarte simplu, dar Ministerul Educației nu are în acest moment infrastructura necesară, trebuie să o cumpere, să o închirieze sau să o facă.
Ai apoi altfel de probleme: probleme de securitate și o problemă de identificare robustă a celor care dau testul. Față în față tu știi că este elevul X cel care dă testul, dar când dai online nu te poți asigura. Dacă am vorbi despre o evaluare fără miză pentru copil, nu te-ar deranja foarte mult asta. Dar în momentul în care are miză pentru elev, evident că ei vor fi tentați să trișeze și nu ai de unde ști dacă cel care răspunde este chiar elevul sau părintele, sau fratele.
Iar tehologia pentru supervizare digitală – este vorba de proctoring – este imposibil de pus pe masă la momentul ăsta și este prohibitivă, din punct de vedere al costurilor.
Poți în acest moment să dai TOEFL, GRE de la tine acasă, dar asta pentru că organizatorii aveau infrastructura asta deja, deci sistem internațional de testare cu miză specializată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii