Pot lupta împotriva corupției, nu și împotriva amestecului Rusiei – interviu cu prim ministrul demis al Bulgariei, Kiril Petkov – The Times
Kiril Petkov a învățat o lecție crucială despre lupta împotriva corupției în Europa de Est în timpul scurtei sale perioade de timp ca prim-ministru al Bulgariei. „Am redus corupția la nivel local, dar am descoperit că aveam un dușman mai mare: influența rusă”, a declarat el pentru The Times. „Nu am înțeles că corupția și influența rusă în Bulgaria sunt același lucru. Corupția este cel mai bun instrument de politică externă al Moscovei în Balcani.”
Modernizatorul educat la Universitatea Harvard a luptat pentru a ține la distanță spionii ruși și gangsterii locali după ce a preluat puterea în cea mai săracă țară din UE, în decembrie 2021. El a pierdut un vot de încredere și a demisionat din funcția de prim-ministru luna trecută, dar rămâne în funcție până la formarea unui nou cabinet sau până la organizarea de alegeri în toamnă – și se teme că Rusia este hotărâtă să îl răstoarne definitiv. El este hotărât să ia atitudine în ceea ce privește traficul de influență al președintelui Putin în Europa de Est.
Necazurile lui Petkov au început în aprilie, când a refuzat să plătească Moscovei în ruble pentru gaz și apoi a încheiat o înțelegere pentru aprovizionarea alternativă din Azerbaidjan, când Putin a închis robinetele. A fost o schimbare uriașă pentru o țară care primea aproximativ 90% din gazele sale din Rusia, dar Petkov a spus că trebuia să se întâmple de mult timp. „Gazul azer costă de trei ori mai puțin decât cel livrat de Gazprom, dar guvernul anterior a renunțat cumva la el. Au spus că nu există nicio conductă, dar se pare că avem o legătură existentă care este suficientă. Cineva făcuse o înțelegere pentru a plăti de trei ori mai mult”, a spus el. „Trebuie să fii extrem de prost – sau corupt – ca să faci asta.” El a spus că o mașină 4×4 nouă, plătită de o companie de construcții rusească, a fost găsită în garajul unui purtător de cuvânt al administrației anterioare.
Premierul Petkov cu președintele Azerbaijanului, Ilham Aliev (foto: Twitter Kiril Petkov)
Afacerea cu gazul azer a reprezentat o schimbare seismică pentru Bulgaria, un fost aliat fidel al Uniunii Sovietice. Petkov, vorbind în marele birou din epoca sovietică al prim-ministrului Bulgariei, a afirmat că Moscova a reacționat la acest acord prin stimularea opoziției în parlament, ceea ce a dus la moțiunea de cenzură împotriva guvernului său de luna trecută. O săptămână mai târziu, el a ripostat prin expulzarea a 70 de diplomați ruși. „Sunt destul de sigur că unii dintre cei 70 de oameni pe care i-am trimis înapoi vorbeau în mod activ cu deputații din parlament și le dădeau jurnaliștilor articole pregătite pentru publicare”, a declarat el. „Ambasadorul Rusiei a fost suspectat că a jucat un rol activ, ducând politicieni în Grecia în vacanță. Aceasta a fost o ingerință completă.”
El a ridicat dreptul de veto al Bulgariei asupra cererii de aderare la UE a vecinului său, Macedonia de Nord, în ciuda opoziției Rusiei. „Rusia a avut un efect de ambele părți ale frontierei”, a spus el. „Am văzut acțiuni coordonate, deoarece naționaliștii noștri au venit cu inițiative mediatice înainte ca biroul nostru cultural din Macedonia de Nord să fie incendiat.”
La celălalt capăt al țării, la granița cu Turcia, guvernul lui Petkov simțea puterea brută a mafiei bulgare după ce a înlăturat presupușii manageri privați corupți de la Kapitan Andreevo, un post vamal suspectat de mult timp că ar fi lăsat să treacă migranți înghesuiți în camioane în schimbul mitei.
„Era, de asemenea, cea mai mare frontieră de contrabandă cu droguri din lume”, a declarat Ivan Hristanov, un antreprenor IT care a semnat cu Petkov, în calitate de ministru adjunct al agriculturii, un acord pentru curățarea frontierei. Acum are gărzi de corp staționate pe coridorul din fața biroului său din Sofia, după ce a primit amenințări. El a spus: „Cred că făceau un miliard de euro pe an din contrabanda de la frontieră. De aceea, ceea ce am făcut noi doare”. Jurnaliștii de investigație bulgari au afirmat că există legături între personajele din lumea interlopă care gestionează punctul de trecere a frontierei și membri ai parlamentului.
Un partid fondat de prezentatorul de televiziune și cântărețul Slavi Trifonov a determinat căderea guvernului, invocând dezacorduri privind bugetul și acordul cu Macedonia de Nord. Dar Hristanov insistă: „Ceea ce am făcut la frontieră a fost principalul motiv pentru votul de neîncredere”.
Companiile care au controlat punctul de trecere a frontierei ar putea totuși să-și recupereze concesiile pe măsură ce își contestă expulzarea în instanță, iar observatorii se tem că judecătorii prietenoși i-ar putea ajuta. Petkov l-a acuzat pe procurorul general al Bulgariei că nu investighează parlamentarii corupți, dar a declarat că ar fi nevoie de votul a două treimi dintre deputați pentru a-i destitui. Problema, a susținut el, este că peste o treime dintre parlamentari ar risca să fie anchetați sub conducerea unui nou procuror general.
În cazul în care nimeni nu va reuși să adune o nouă majoritate și țara se îndreaptă spre alegerile din toamnă, analiștii se așteaptă la un rezultat bun din partea partidului naționalist Renașterea, condus de Kostadin Kostadinov, care respinge invazia Rusiei în Ucraina ca fiind un „război civil” și cere returnarea celor 70 de diplomați ruși. El a calificat expulzarea acestora drept „terorism diplomatic”.
În prezent, Kostadinov, cu un scor de aproximativ 10%, respinge acuzațiile că primește ordine de la Kremlin, susținând în schimb că partide precum cel al lui Petkov sunt marionete americane. „În urmă cu o săptămână, toți liderii partidelor pro-americane au fost surprinși întâlnindu-se cu ambasadorul american și primind instrucțiuni în timp ce începeau consultările privind noul guvern. Celor care merg la ambasada SUA le place să ne acuze că mergem la ambasada Rusiei”, a declarat el.
Analiștii consideră că devastarea provocată de Putin în Ucraina i-a șocat pe bulgari și a pus capăt afinității de lungă durată a țării față de Moscova, dar avertizează că iarna care vine va pune la încercare hotărârea de a respinge gazul rusesc și influența corupătoare care vine odată cu el.
Petkov și-a încheiat interviul cu The Times pentru a se pregăti pentru un zbor spre Azerbaidjan pentru a discuta despre noua aprovizionare cu gaz a Bulgariei. Dar, la plecare, el a afirmat că înfrângerea oligarhilor criminali din Bulgaria este la îndemâna sa. „Mi-am dat seama că există 20 de persoane-cheie”, a spus el. „Corupția nu este împrăștiată în sistem. Ea se reduce la persoanele-cheie din guvern și la aproximativ 20 de persoane din sectorul privat – jucătorii pe termen lung. Dacă am avea un procuror complet independent, această țară ar putea fi curățată într-un an.”
Faptul că administrația sa a fost înfrântă luna trecută a fost o parte din prețul care a trebuit plătit, a spus el. „Totul a meritat, chiar dacă prețul a fost guvernul meu.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii