G4Media.ro

Pot plantele de apartament să purifice aerul din locuință? Studiile demostrează că…

Sursa foto: pexels.com

Pot plantele de apartament să purifice aerul din locuință? Studiile demostrează că nu influențează prea mult calitatea aerului

Majoritatea oamenilor nu își dau cât de mulți poluanți se învârt în interiorul casei, unde își petrec de obicei cea mai mare parte a timpului. De exemplu, multe dintre produsele pe care le folosim pentru curățarea și împrospătarea locuințelor, școlilor și locurilor de muncă adaugă toxine invizibile în aer, scrie BBC.

„Mirosul de proaspăt nu este un miros”, spune Anne Hicks, specialist în pneumologie pediatrică la Universitatea din Alberta.

„Dacă îl poți mirosi, înseamnă că există o substanță chimică în aer care îți intră în nas. Așadar, toate acestea reprezintă poluare a aerului, indiferent dacă mirosul este bun sau rău”, spune ea.

„Poluarea aerului din interior este imensă și este o frontieră relativ necunoscută, deoarece chiar și casa vecinului meu de alături are o amprentă diferită de cea pe care ar avea-o casa mea”, spune dr. Hicks.

Poluarea aerului din interior este extrem de complexă, puțin reglementată și, de multe ori, nu poate fi controlată de fiecare persoană. De exemplu, traficul rutier produce dioxid de azot, în timp ce umiditatea și problemele structurale din clădiri pot duce la apariția mucegaiului.

Purificatoarele de aer cu filtre de particule de aer de înaltă eficiență pot fi de ajutor. Dar costul inițial și energia necesară pentru funcționarea acestora pot fi inaccesibile pentru unele gospodării.

Acesta este unul dintre motivele pentru care este atât de atrăgător să te gândești la plantele din ghiveci ca la o curățare pasivă și ieftină a aerului. În esență, frunzele plantelor absorb dioxidul de carbon și alți poluanți, care sunt apoi folosiți în diverse procese ale plantelor sau descompuși.

În acest caz, deosebit de importante sunt comunitatea de microorganisme și mediul de creștere (cum ar fi solul sau compostul), care, în multe studii, absorb mai mult poluanții decât planta însăși.

Un studiu al NASA din 1989 a constatat că plantele de interior pot elimina formaldehida și alți compuși organici volatili din aer. Dar studiul era nerealist pentru condițiile din lumea reală.

În esență, ar fi necesară o pădure interioară pentru a reduce semnificativ compuși organici volatili într-o locuință.

„Este nevoie de foarte multe plante într-un spațiu foarte bine luminat pentru a avea un impact măsurabil asupra eliminării compușilor organici volatili și a multor alte gaze”, spune Tijana Blanusa, cercetător principal în horticultură pentru Royal Horticultural Society, precum și cercetător la Universitatea din Reading.

În mod similar, pentru dioxidul de carbon, „este nevoie de un număr foarte mare de plante pentru a avea efecte măsurabile la scară de cameră”.

Așadar, este extinderea la scară mare răspunsul?

Unii cercetători, printre care Tijana Blanusa, au trecut de la plantele în ghivece la acoperirea unor pereți întregi cu un gard viu de plante, care pot filtra aerul mai eficient: „Aerul din încăpere este împins sau încurajat prin sistemele de rădăcini peste nivelul care s-ar întâmpla în mod natural dacă plantele ar sta într-un ghiveci.”

Cu toate acestea, montarea și întreținerea unor astfel de pereți „verzi” sunt costisitoare.

Când firma de consultanță în construcții Cundall s-a mutat în actualul lor birou din Londra în 2015, au umplut una dintre sălile de ședințe, cunoscută sub numele de Green Lab, cu plante.

Scopul a fost de a monitoriza și înregistra impactul plantelor asupra calității aerului din interior. Dar a fost o provocare să le îngrijească pe toate.

De asemenea, a devenit clar că plantele nu aveau același efect asupra calității aerului ca și sistemele mecanice de ventilație și purificare a aerului.

Așa că oamenii continuă să experimenteze cu plantele. Deocamdată, beneficiile reale ale plantelor de interior în materie de purificare a aerului sunt limitate. Dar plantele au și alte beneficii, de exemplu, asupra stării de spirit, creativității și productivității.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...