Povestea celui mai bun handbalist al lumii în 1964: A devenit informator al Securității după ce fost acuzat că asculta ”muzică decadentă la pick-up”. A fugit în Germania, iar în 2008, la 71 de ani, a fost condamnat în România
Șantajul a adus în solda Securității unul dintre cei mai buni handbaliști din toate timpurile: la vârsta de 19 ani, Hans Ioan Moser a devenit informator. În final, racolarea celui care devenea, câțiva ani mai târziu, cel mai bun jucător din lume s-a întors împotriva torționarilor săi: Moser a fugit în Germania.
În volumul ”Printre sportivi. Acțiunile Securității în problema «Sport»” (Editura Eikon, 2020, p. 124-125), Valentin Vasile, cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, povestește cum a ajuns Moser pe lista informatorilor poliției politice comuniste. Autorul nu îi dă numele, dar oferă mai multe detalii de notorietate din viața acestuia care îl deconspiră ca fiind Hans Moser.
În 1958, student la Agronomie și handbalist la Dinamo, tânărul Moser a fost deconspirat că a promis unor persoane din Timișoara și Cisnădie că le va aduce diverse obiecte de la rudele acestora din RFG, țară unde urma să plece în turneu cu echipa. În aceeași perioadă, securiștii au aflat că Moser ascula la domiciliu, alături de prieteni ”muzică decadentă la pick-up”.
Pe baza acestor materiale compromițătoare pentru acele vremuri, tânărul Hans a fost constrâns să ofere informații despre alți sportivi ”care se manifestau potrivnic regimului”. În final, în noiembrie 1959, a semnat angajament sub numele conrpirativ ”Helmuth Ioan”.
Până în 1961, Moser a deconspirtat securiștilor ”unele ilegalități săvârșite de mai mulți sportivi, cu ocazia deplasărilor peste graniță (acte de contrabandă), unele relații formate de atleți în străinătate și date privind manifestările dușmănoase ale unui handbalist dinamovist.” La un moment dat, el a primit pentru aceste informații 300 de lei.
În anii următori, ”Helmuth” a oferit mai puține informări, pentru ca, în 1968, an în care a fost lăsat să joace în Germania pentru 4 luni (cu posibilitate de prelungire), să fie reactivat sub numele de ”Horațiu”.
În această perioadă a avut ca misiuni contactarea unui fost handbalist originar din Banat, cunoscut că era spion și frecventarea unor locuri unde veneau legionari și fugari români, scopul fiind de a intra în contact cu aceștia.
Valentin Vasile a descoperit în documentele consultate faptul că, în eventualitatea în care un ofițer de securitate dorea să îl contacteze în Germania pe Moser, făcea apel la parole:
Securist: Ce distanță este între București și Timișoara?
Moser: Circa 560 km.
Securist: Mă interesează precis.
Moser: Cred 566.
După terminarea contractului, surpriză: Moser a refuzat să mai revină în țară. Ulterior, a devenit antrenor în Germania, Elveția și Austria.
De numele său se leagă unele dintre cele mai mari performanțe ale handbalului masculin românesc:
- Dublu campion mondial: 1961 și 1964;
- Medaliat cu bronz la CM 1967;
- Handbalistul lumii în 1964 (primul român care a primit o astfel de recunoaștere internațională);
- Golgheter al campionatului mondial 1964;
- Câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Dinamo în 1965;
- Triplu campion național cu Dinamo;
- În 2000, a fost ales nominalizat de World Handball Magazine în ”Echipa secolului XX”. (Sursa: csdinamo.eu).
- În luna ianuarie a acestui an, a împlinit 83 de ani.
În 2008, presa din Maramureș a scris că Moser a fost condamnat penal de Judecătoria Sighetu Marmației în calitate de om de afaceri în zonă – se împărțea între România și Germania. La vârsta de 71 de ani, a primit un an și șase luni de închisoare, cu suspendare, pentru fals, uz de fals, înșelăciune în urma comiterii unor infracțiuni economice.
În 2009, a fost decorat de Președintele României cu Ordinul Meritul Sportiv Cl. a II-a cu baretă pentru performanțele din handbal.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii