Povestea deținuților politici care au zidit mesaje în pereții Cazinoului din Constanța: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului începe un proiect de recuperare a memoriei acestora
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va începe un proiect amplu pentru recuperarea memoriei foștilor deținuți politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanța la începutul anilor ‘50, potrivit unui comunicat de presă.
G4Media.ro a relatat pe larg povestea emoționantă a deținuților pe care regimul comunist i-a forțat să muncească la Cazinou, plecând de la un bilet semnat de 16 deținuți politici care a fost găsit în acest an în zidurile Cazinoului din Constanța, în 9 mai, în timpul lucrărilor de reabilitare. Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată în 31 decembrie 1951.
IICCMER se va implica în realizarea unei investigații profesioniste în acest sens, care va presupune:
- Reconstituirea biografiilor deținuților politic implicați și redarea cu cât mai mare acuratețe a episodului restaurării Cazinoului din Constanța, la începutul anilor ‘50. Investigația se va finaliza prin redactarea unui Raport asupra celor petrecute în urmă cu șapte decenii, lucrare care va reliefa atât contextul politic, cât și suferința și traumele prin care au trecut cei care au lucrat la acest proiect;
- Implicarea în realizarea unei expoziții permanente consacrate acestui episod, care să includă mărturiile îngropate de deținuții politic în zidurile Cazinoului în anii ’50 și orice alte documente sau piese cu valoare patrimonială sau istorică ce vor fi descoperite pe parcursul lucrărilor de restaurare și reabilitare a construcției, dar și documente relevante, deținute de instituțiile arhivistice din țară.
- Pentru eficiența proiectului, ne propunem să ne alăturăm unui acord între instituția noastră, Primăria Constanța și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România. În legătură cu acest subiect, în data de 25 mai 2020, Președintele executiv al IICCMER, doamna Alexandra Toader, a avut o întrevedere cu domnul Apollon Cristodulo, fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța în anii ‘50.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii