Povestea doctorului care a rămas cu sechele pulmonare după ce a făcut gripă porcină, dar care îngrijește bolnavii de coronavirus în prima linie
Un interviu publicat de Europa Liberă spune povestea unui medic din Constanța care a rămas cu sechele pulmonare după ce s-a infectat cu gripă porcină în anul 2009 și care astăzi îngrijește în linia întâi bolnavii de coronavirus de la Spitalul de Boli Infecțioase.
Irina Dumitru a rămas cu o fibroză pulmonară, o boală care o așează în rândul celor cu mare risc în fața coronvirusului, însă doctorul a ales să stea la capul celor infectați cu Covid-19.
Spune că, la fel ca medicul constănțean care a murit de curând de coronavirus, doctorii au boli cronice, pe care adesea le ignoră. La Constanța nu a existat niciun fel de criză la Spitalul de Boli Infecțioase: echipamentele au fost suficiente, stocurile medicamentelor folosite în epidemia de cornavirus au fost făcute din vreme și protocoalele au funcționat fără greș. Irina Dumitru a explicat pentru Europa Liberă de ce la Constanța lucrurile au mers atât de bine prin comparație cu celelalte mari spitale din țară.
Irina Dumitru este conferențiar la Facultatea de Medicina a Universității Ovidius din Constanța, unde predă boli infecțioase și epidemiologie. Este medic primar de Boli Infectioase, șefă de secție la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanța și este membră a Comisiei Naționale de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății, comisie care a elaborat Protocolul național de tratament a infecției cu SARS-Cov-2 (COVID-19).
Europa Liberă: La Constanța au fost create primele locuri de carantină din România și au fost trimiși mulți oameni veniți din așa numitele zone roșii. Cum v-ați descurcat?
Irina Dumitru: „Este adevărat, dar am avut noroc, pentru că cei mai mulți pacienți depistati din rândul acestora au fost tineri și asimptomatici și cei mai mulți au fost externați destul de repede. Toate persoanele carantinate au fost testate, iar testele au fost prelucrate la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, cei pozitivi s-au internat la noi în spital. Acum, cazurile care vin sunt simptomatice, uneori chiar cu simptomatologie severa”
Europa Liberă: De ce acum oamenii care vin la spitalul dvs. fac o formă mai gravă a bolii?
Irina Dumitru:„ La inceput boala a fost doar de import și pacientii erau în general tineri și fără comorbidități, cei mai multi asimptomatici. În momentul de față, există transmitere comunitară, iar cei care se prezintă la spital, simptomatici, sunt pacienți care suferă de boli cronice și au vârste mai avansate. Cei mai mulți dintre cei internați au vârste cuprinse între 50 și 60 de ani.
Europa Liberă: Cum ați făcut gripă porcină? Ați luat-o în spital?
Irina Dumitru:„Da. Am fost în echipa din linia întâi. Mă vaccinasem, dar de prea puține zile că să fiu protejată.”
Europa Liberă: Având această sensibilitate la plămâni, cât de riscant este să vă ocupați de pacienții care au coronavirus?
Irina Dumitru:„Este riscant. Se știe că pacientii cu afecțiuni cronice pulmonare pot face forme severe de boală. Pe de altă parte, sunt șef de secție și trebuie să dau un exemplu pentru colectivul pe care îl conduc. Nu sunt singura care are comorbidități. Tocmai de aceea am încercat să fim cât mai bine organizați, pentru a limita cât mai mult riscul de contaminare.”
Citește interviul integral pe Europa Liberă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii