G4Media.ro

Povestea Emmei Răducanu, noua vedetă a tenisului feminin

Sursa foto: Twitter/ Emma Raducanu

Povestea Emmei Răducanu, noua vedetă a tenisului feminin

Emma Răducanu, adolescenta a cărei carieră în tenis a evoluat rapid în ultimul an, este prima sportivă care a ajuns în finala de la US Open din partea Marii Britanii, uimind spectatorii și antrenorii cu talentul și priceperea sa.

Răducanu a făcut senzație în iulie la Wimbledon, unde s-a descurcat neașteptat de bine, ea fiind pe locul 338 în clasamentul mondial. Orice suspiciune că totul ar fi fost o întâmplare a fost spulberată în timpul meciului său din semifinale unde a învins-o pe grecoaica Maria Sakkari, numărul 18 mondial.

Tânăra de 18 ani  s-a născut în Canada, dintr-o mamă chineză și un tată român, dar s-a mutat în Marea Britanie la vârsta de doi ani, și și-a perfecționat abilitățile de tenis când era la școala secundară la Newstead Wood din Orpington.

Norocul ei a fost că a participat la o școală publică pentru fete, care era selectivă din punct de vedere academic, dar, de asemenea, a reușit să se antreneze la singurul centru de tenis construit special pentru acest sport în sud-estul Londrei.

În timp ce era o copilă timidă în școala primară, Emma Raducanu nu a trebuit să fie cea mai tare din clasa ei pentru ca profesorii să o remarce. Competența ei naturală cu o rachetă de tenis a fost cea care a vorbit pentru ea, ea pregătindu-se cu antrenorii săi, în timp ce prietenii ei abia puteau să lovească mingea.

Poate că prima persoană care i-a recunoscut abilitățile a fost Rebecca Rodger, profesoara ei de la școala primară Bickley din Bromley, sud-estul Londrei.

„A fost întotdeauna sportivă și câștiga toate cursele de sprint la orele de sport”, a spus Rodger. „Și ea a fost foarte timidă, dar a luat niște lecții de tenis în vara primului an de școală primară și, la fel ca majoritatea copiilor la vârsta respectivă, ești norocos dacă faci contact [cu mingea]. Dar Emma a avut o întâlnire cu antrenorii. Nu ne-a venit să credem. Chiar și atunci îmi amintesc că m-am gândit că o să o vedem la Wimbledon”, a spus Rodger, citată de The Times.

Iain Bates, șeful ligii de tenis feminin de la LTA, a spus că Răducanu a demonstrat noi abilități cu aproape fiecare apariție și a început să valorifice puterea mulțimii.

„Stadionul Arthur Ashe este o arenă vastă, nu a jucat niciodată în fața unor mulțimi de genul acesta, dar a învățat să facă acest lucru cu un zâmbet pe buze. A obținut aplauzele spectatorilor din spatele ei în sferturile de finală și a funcționat. Îmbunătățirile par mai vizibile de la o săptămână la alta în acest moment. Aceasta este o abilitate destul de specială și a o vedea atât de devreme în cariera Emmei este destul de încurajator”, a afirmat Bates.

Alan Blount, profesor la Newstead Wood, a spus că Raducanu se antrena înainte și după școală.

„Uneori, Emma făcea ședințe dimineața devreme și urma să se ducă la școală la 8:45. Fiind aproape de școală, putea să se întoarcă acolo imediat ce termina cursurile. Acest lucru a ajutat-o să țină pasul cu viteza atât a tenisului, cât și a sarcinilor școlare”, a povestit Blount.

Ea a devenit cunoscută colegilor săi de la șase ani ca o jucătoare promițătoare la juniori care pleca din când în când la turnee și își continua învățarea de la distanță.

Odată ce a început să participe la sesiuni de antrenament la centrul Bromley, abilitățile lui Raducanu au început cu adevărat să se dezvolte și, deși nefiind un „superstar” junior, s-a remarcat setea ei de învățare. Spre sfârșitul anului 2019, a început să lucreze cu Philippe Dehaes, un antrenor belgian, care a încurajat-o să experimenteze cu o nouă aderență pe mâna dreaptă.

„A fost o decizie cheie pe care a luat-o Philippe. A fost o mică ajustare, mișcând mânerul, permițându-i să fie mai consistentă. Strângerea anterioară îi dăduse mai multă rotație, dar acum era mai fiabilă, fără a-i lua puterea, permițându-i să facă față vitezei jocului pe măsură ce intra la seniori. Aceste schimbări au ajutat-o ​​foarte mult. Jocul său cu mâna dreaptă s-a îmbunătățit considerabil”, a mai spus Bates.

În timp ce cariera lui Răducanu a înflorit, centrul de tenis care a crescut-o profesional a avut o perioadă dificilă. Cu facilități sportive de interior forțate să se închidă timp de zece luni în timpul pandemiei, afacerile comunitare au fost greu de susținut.

„A fost greu să-l menținem în ultimul an, uneori foarte greu”, a spus James Carlton, managerul Centrului de tenis Bromley. „Nu am ieșit din acea perioadă dificilă, dar lucrurile se îmbunătățesc. Am obținut un aflux (de tineri dornici să învețe tenis – nr.) după succesul Emmei la Wimbledon și sperăm la același lucru după US Open”, a spus James Carlton, managerul centrului de tenis Bromley.

Răducanu spune că jucătoarele ei preferate de tenis când era mică erau românca Simona Halep și chinezoaica Li Na. Ea susține că rămâne extrem de conștientă de rădăcinile și legăturile sale de familie și încă vizitează familia tatălui ei la București o dată sau de două ori pe an, savurând mâncarea bunicii și vorbind mandarină cu mama ei acasă.

Sursa foto: Twitter/ Emma Raducanu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Oh! Arată mai bine decât un top model! Nu e doar performantă in sport, dar e si frumoasa fizic! Ar trebui sa curgă contractele de imagine dacă nu ar fi o mafie si in industria asta.

    • Avem o finală de vis! Eu merg pe mâna celeilalte canadince pentru că o văd mai bună decât Emma!

    • Am văzut ambele meciuri azi-noapte su nu regret. Amândouă frumuselele finaliste le-au făcut pe adversare să vorbească singure!

  2. „Noua vedeta”,pana cand?Pana vin iar celebritatile din vacanta..plus ca NU e romanca,ce tot o dau cu natia noastra,cand e chinezoaica dupa mama si araboaica dupa tata!!!Uitati-va la fizionomia tatalui-arata a pakistanez toata ziua!!…o fi cunoscut-o pe mama ei in Canada, dupa ce a fost la studii ieftine in Romania…

  3. Simona Halep, Emma Raducanu … niciuna romanca verde. 🙂