G4Media.ro

Povestea impresionantă a primului campion mondial la atletism din Burkina Faso: sportiv…

Foto: Hugues Fabrice Zango / Facebook

Povestea impresionantă a primului campion mondial la atletism din Burkina Faso: sportiv part-time, înscris la doctorat în inginerie electrică în Franța

Hugues Fabrice Zango a intrat în istoria țării sale, devenind în această săptămână primul campion mondial la atletism din Burkina Faso. El a câștigat medalie de aur la triplu salt la Campionatele Mondiale de atletism de la Budapesta. Zango e campion și în viața personală, unde se pregătește de terminarea doctoratului în inginerie electrică.

Sportivul în vârstă de 30 de ani a sărit 17,64 metri la a cincea încercare și a spulberat concurența. „Uitați-vă la gura mea mare, mare, mare, mare zâmbitoare”, le-a spus Zango reporterilor după concurs. „Vă spune totul. Am avut atât de multe dificultăți și îndoieli, m-am luptat mult. A trebuit să călătoresc un drum foarte lung pentru a obține această medalie de aur. Sunt mândru să fiu omul care se ține de cuvânt. Am promis să fac istorie și am făcut-o în această seară”, a declarat el după ce a câștigat aurul.

Anterior, el câștigase bronzul la Campionatele Mondiale de Atletism din 2019, înainte de a lua argintul la ediția din 2022. De asemenea, a câștigat bronzul la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2022. Toate au fost premiere pentru Burkina Faso, o țară răvășită de conflicte interne sângeroase.

„Nu-mi pot imagina nivelul de sărbătoare din țara mea când mă voi întoarce acasă, dar voi începe sărbătorile la Budapesta. Avem probleme în țara noastră și este o misiune incredibilă să le aducem niște emoții pozitive”, a mai spus Zango.

Cum a ajuns însă campion? A început cu sporturile de contact, dar un antrenor de atletism i-a văzut potențialul și l-a îndreptat spre triplu salt. Au urmat ani de antrenamente dure, mutarea în Franța și, în paralel, studiile. Studiu greu, în inginerie, unde a terminat deja studiile de licență și master și este înscris la doctorat.

„Studiile sunt foarte importante, mai ales în sporturile individuale unde nu sunt mulți bani, cum este în fotbal. În ziua în care ți se termină cariera, dacă nu ai un alt plan poți ajunge în condiții dificile. Am văzut sportivi de top care nu și-au făcut planuri pentru cariera de după”, a spus Zango într-un interviu pentru portalul oficial al Comitetului Olimpic Internațional.

„După doctoratul în inginerie electrică îmi doresc să fiu profesor la un moment dat. În universitățile noastre din Burkina Faso, în special în disciplinele tehnice precum ingineria electrică sau mecanica, avem doar profesori străini. Scopul meu este să mă număr printre primii profesori locali și să împărtășesc cunoștințele mele cu studenții din țara mea”, a spus Zango.

El urmează să își încheie în acest an doctoratul în inginerie electrică la Universitatea din Reims, în Franța, unde este stabilit de mai mulți ani.

Acum, atletul-inginer lucrează la doctorat de luni până joi la universitatea din nordul Franței. De vineri până duminică se antrenează la Paris pentru triplu salt. Într-un fel, a devenit un medaliat olimpic cu jumătate de normă.

În același timp, a existat și încă mai există muncă de făcut în laborator. Titlul tezei sale: „Mașină electrică de înaltă performanță cu rotor extern și convertor integrat pentru aplicații în medii dure”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. foarte tare, uite ca se poate, doar suficienta vointa tre’ sai ai