Povestea primului sportiv român nevăzător care a cucerit Kilimanjaro
S-a născut orb, însă lipsa vederii nu l-a împiedicat niciodată să înceteze să-şi urmeze visurile – şi, la sfârşitul drumului, să şi le îndeplinească. Este vorba despre primul sportiv român nevăzător, în vârstă de doar 21 de ani, Alex Benchea, cel care în decembrie 2019, la vârsta de douăzeci de ani, a reuşit să escaladeze vârful Kilimanjaro, cu o înălţime de 5.859 de metri, transmiţând mesajul că prin curaj, hotărâre, muncă, perseverenţă şi răbdare, eforturile sunt răsplătite, după cum povesteşte pentru Agenţia Athens-Macedonian News (AMNA), preluată de Rador.
Alpinistul cu „ochii de mărgăritar”, după cum este scris pe contul său de pe o reţea de socializare, nu s-a simţit niciodată în inferioritate faţă de prietenii sau colegii săi şi după, cum povesteşte pentru AMNA, echipat cu dragostea şi sprijinul prietenilor şi al colegilor săi de echipă, a reuşit de-a lungul timpului să depăşească orice obstacol şi să transforme handicapul într-o abilitate.
Membru al echipei româneşti Paraclimbing (concursuri de căţărat la care participă persoane cu handicapuri locomotorii şi cu lipsă parţială sau totală a vederii), Alex a pus piciorul pe vârful Kilimanjaro în decembrie 2019, transformându-şi un vis în realitate.
„Sunt optimist. Când mă aflu pe munte, îmi închipui că nu am niciun handicap”, a subliniat Benchea, vorbind pentru AMNA, dezvăluind în acelaşi timp că se află în faza de pregătire pentru cucerirea celui mai înalt vârf din Alpi şi a Muntelui Elbrus.
Toate acestea ar putea părea dificile, dar el este hotărât să le reuşească luna următoare, adică în februarie 2020. „Obiectivul meu este să-i încurajez pe nevăzători să aibă o viaţă independentă, să facă sport pentru că sportul mi-a schimbat şi continuă să-mi schimbe viaţa. Un alt obiectiv este să demonstrez că persoanele cu nevoi speciale au o astfel de viaţă. Cu alte cuvinte, îmi place să fiu o inspiraţie pentru alţi oameni”, a spus Alex cu o sinceritate dezarmantă.
Şase luni de muncă dură
Depănând firul eforturilor începute în urmă cu şase luni, Alex Benchea a vorbit despre o muncă dură, despre efort neîntrerupt, dar şi despre susţinere, îndrumare şi prieteni, tovarăşi de drum care i-au stat alături în orice clipă, chiar şi în cele mai dificile.
„În luna mai 2019 am primit de la ghidul montan internaţional care m-a coordonat, de la Cosmin Andron, membru al Federaţiei Internaţionale a Uniunilor Ghizilor Montani – IFMGA, un plan de antrenament pentru reuşita primului meu obiectiv, cucerirea muntelui Kilimanjaro”. Antrenamentul cuprindea două şedinţe de înot şi două de căţărare pe săptămână corelate cu alte exerciţii, iar tot acest proces a durat şase luni.
Drumul către vârf
Efortul lui Alex Benchea nu ar putea fi caracterizat drept un proces solitar întrucât pe toată durata lui a găsit sprijin atât în persoana lui Cosmin Andron, cât şi din partea membrilor echipei Climb Again, unde Alex a găsit un loc pentru a se antrena, dar şi pentru a primi instrucţiuni speciale care să-l ajute să-şi atingă obiectivul.
„Întregul proces a fost susţinut de echipa Climb Again. Cred că toţi oamenii care au contribuit la acest demers m-au ajutat să ajung în vârful Africii. Cred că reuşita mea îi va încuraja pe alţi oameni să nu înceteze să creadă în visele lor”, a mai spus el.
Acelaşi punct de vedere este împărtăşit şi de ghidul lui Alex, Cosmin Andron, care vorbind pentru AMNA, a subliniat că „a fost un privilegiu să-l ajut pe Alex să-şi atingă obiectivul. Ca ghid nu pot spune că nu a fost o provocare, dar Alex a fost un tovarăş de drum perfect. S-a instruit serios şi continuu. A urmat instrucţiunile şi nu s-a abătut de la obiectivul său. A fost hotărât să reuşească şi s-a pregătit în acest sens. Admir forţa şi determinarea lui”.
Amprenta sufletului
Pe drumul către Kilimanjaro, Alex a găsit sprijin şi din partea celorlalţi membri ai echipei naţionale de Paraclimbing, iar antrenorul echipei Claudiu Miu a spus pentru AMNA că această cucerire a Kilimanjaro „este o reuşită importantă pentru Alex şi, în acelaşi timp, un imbold extraordinar pentru echipa naţională de Paraclimbing, dar, cel mai important, este o dovadă clară de voinţă şi determinare pentru copiii şi pentru tinerii cu probleme de vedere din întreaga ţară”.
„Elevii din şcolile speciale îl cunosc pe Alex, este un model pentru ei, deoarece prin efortul său dovedeşte că totul este posibil. Alex este un exemplu viu pentru copii şi le cere să aibă încredere în ei înşişi, să facă sport şi să nu lase nicio formă de invaliditate să-i ţină departe de viaţă”, a mai spus el.
Uniunea Climb Again
Uniunea Climb Again este o organizaţie neguvernamentală care este asociată la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă. Din 2014, Climb Again încurajează copiii şi tinerii cu invalidităţi să se dezvolte prin atletism. Timp de cinci ani, asociaţia a schimbat viaţa copiilor şi a tinerilor cu nevoi speciale, ajutându-i să se integreze în societate.
Climb Again a ajuns la 1.750 de beneficiari direcți și peste 5.000 de beneficiari indirecți, iar în 2018 a deschis primul centru de escaladă din Europa. În 2019, Asociația Climb Again a anunţat demararea unor parteneriate strategice în România pentru integrarea și terapia sportivă a copiilor și tinerilor.
Uniunea lucrează cu școli speciale pentru deficiențe de vedere în diverse orașe din România și cu spaţii-partenere de alpinism, unde peste 200 de copii din toată țara beneficiază de perioade gratuite de terapie prin escaladă.
Sursa: tanea.gr/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu