G4Media.ro

Povestea rusoaicei care trăia în Ucraina și s-a refugiat în România/ La…

sursa foto: Pexels/ Sharon McCutcheon

Povestea rusoaicei care trăia în Ucraina și s-a refugiat în România/ La 24 de ani, Elizaveta Babets este traducătoare și educatoare voluntară pentru integrarea copiilor ucraineni refugiați în Brașov

Elizaveta Babets este o ucraineană de origine rusă, de doar 24 de ani, care a fugit din calea războiului pornit de propriul popor împotriva țării în care locuia. A ajuns în România și a început să muncească pentru a-i ajuta pe ceilalți care au ajuns aici să se integreze.

Liz, cum îi spun prietenii, este fixer-traducător și educatoare voluntară în Brașov, acolo unde-i ajută pe copiii ucraineni refugiați din calea războiului să se adapteze, să socializeze și să reușească să comunice.

Liz își desfășoară activitatea la Blue Dot Brașov, sub egida UNICEF, în cadrul proiectului ”Teach for Ukraine”, desfășurat de Fundația Cărturești. UNICEF a ales Brașov pentru a amenaja o grădiniță pentru copiii ucraineni.

Proiectul Blue Dot vine în sprijinul refugiaților din Ucraina și își desfășoară activitatea în Albița, Huși, Isaccea, Siret, Sighetu Marmației, Brașov și București (sectorul 6). Blue Dots sunt centre de sprijin pentru refugiați, care acoperă cele mai imediate nevoi ale copiilor și femeilor, într-o manieră integrată.

Aceste hub-uri includ spații prietenoase pentru copii și oferă servicii integrate, inclusiv:

  • reîntregirea familiei și restabilirea legăturilor familiale;
  • informare și consiliere;
  • înregistrarea celor mai vulnerabile persoane;
  • spații dedicate mamelor și bebelușilor/terapiei psihologice pentru copii mici;
  • prim ajutor în materie de igienă, sănătate și nutriție;
  • consiliere juridică de bază;
  • servicii de trimitere pentru cazuri de violență sau pentru probleme de sănătate, etc.
  • pături, haine călduroase, truse sanitare, jucării, produse de igienă și alimente pentru copii.

Elizaveta Babets a povestit pentru G4Media, în cadrul proiectului ENTR, că a ajuns la Brașov în urmă cu două luni, iar în prezent își așteaptă soțul, ucrainean, să vină din străinătate, unde lucrează. Vor să se mute împreună în străinătate și speră să obțină viză pentru asta:

  • ”Eu am permis de ședere în Ucraina, dar sunt rusoaică și pentru mine este dificil să mă mut undeva, – peste tot acum – din cauza războiului, dar soțul meu este ucrainean, așa că vom depune cererea împreună. Suntem o familie”, explică Liz.

Tânăra povestește că atunci când a ajuns în România, la scurt timp, a aflat de Blue Dots, și-a asigurat un spațiu unde locuiește, așa că își dedică tot timpul copiilor ucraineni cu care face voluntariat pentru a-i ajuta să se integreze după ce se salvează din ghearele bombardamentelor.

  • ”Și mai ajut și la traduceri, la interpretariat și încerc să fiu fericită aici în timp ce comunic cu copiii și cu ceilalți voluntari care stau aici”, ne spune Liz.

Elizaveta face lecții zilnic cu toții copiii ucraineni, apoi se joacă și petrec timp în aer liber. Uneori desenează, alte ori fac lucru manual, se apleacă asupra artei, iau o gustare, fac sport și apoi Liz le citește povești micuților:

  • ”Apoi luăm prânzul cu ei. Și le dau în fiecare zi prânzul pentru ei și pentru părinții lor. Sper că voi găsi de lucru pentru a mă perfecționa în profesia mea, pentru că sunt traducător și sunt și profesor, dar prefer mai mult traducerea”, este unul dintre scopurile Elizavetei în momentul de față.

Singura problemă care o îngrijorează acum în mod real pe Elizaveta Babets, după ce a scăpat din infernul războiului, este viza pe care își dorește să o obțină împreună cu soțul ei pentru a se stabili definitiv în străinătate. Se gândesc la Canada sau Australia. Dar cine știe ce le rezervă viitorul?

Context

România este a doua țară din UE în funcție de numărul de refugiați ucraineni pe care i-a primit după data de 24 februarie, când Rusia a invadat fără motiv Ucraina, a bombardat fără milă ținte civile și a supus populația unor tratamente greu de închipuit. Aproape 1 milion de ucraineni au ajuns în România, Polonia fiind țara din UE care a primit cei mai mulți refugiați, peste 3,5 milioane conform informațiilor furnizate de UN Refugee Agency.

Comisia Europeană a pus la dispoziția refugiaților informațiile esențiale, în ucraineană, rusă, engleză și română, pentru toate drepturile de care aceștia beneficiază în statele memebre ale Uniunii Europene:

În România, pe termen mediu și lung, UNICEF colaborează cu Guvernul, autoritățile locale și ONG-urile astfel încât toți copiii care intră în România să fie înregistrați într-o platformă care să permită gestionarea eficientă a cazurilor celor mai vulnerabili copii, precum și monitorizarea accesului la servicii. De asemenea, se dorește ca acei copii care rămân în România, în diferite zone ale țării, sau care doar tranzitează România către o altă țară, să beneficieze de acces la același tip de servicii sub umbrela Punctelor Albastre, indiferent de zona sau țara în care tranzitează. Platforma va permite și schimbul de informații, astfel încât autoritățile din zona/țara de destinație să cunoască din timp situația copiilor și nevoile acestora.

sursa foto: Pexels/ Sharon McCutcheon

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce ii mai doare oe Romania capul unde beau oile vecinului apa.