G4Media.ro

Povestea unei eleve care a făcut naveta 4 ani: Ajungeam să ne…

Foto: Pexels.com

Povestea unei eleve care a făcut naveta 4 ani: Ajungeam să ne îngrămădim și 50 de oameni într-un vehicul de 20 de persoane. Dădeam 2.300 de lei pe abonament și la școală ne deconta 700 de lei pe an

Chinul de a ajunge la școală zi de zi, la ore care încep foarte devreme, venind de la kilometri depărtare și având costuri uriașe de transport pentru buzunarele unor oameni simpli de la sat, îi privează pe mii de copii de dreptul la educație. O tânără, una din cei peste 400.000 care se află an de an în situația aceasta, a relatat pentru Edupedu.ro, sub anonimat, povestea ei. Dorința de a ne împărtăși greutățile prin care a trecut zilnic vreme de patru ani cât a fost la liceu vine pe fondul recentului scandal privind metodologia pentru decontarea transportului care se face doar parțial, fiindcă statul care promite să le asigure copiilor dreptul la educație prin Constituție și transport gratuit prin lege nu decontează integral costurile navetei nici astăzi.

„Plăteam pe un an școlar, pentru un abonament la maxi-taxi, în jur de 2.300 de lei din care mi se decontau aproximativ 700 de lei”, a explicat tânăra pentru Edupedu.ro. Condițiile în care ajungea la școală erau, însă, un iad. Într-un maxi taxi de 20 de persoane se înghesuiau și 50 de oameni, fiindcă era singurul transport din satul izolat până la oraș. Navetiști adulți și copii se îngrămădeau, în fiecare dimineață la 6:30, în acest maxi taxi și se întorceau toți, cu aceeași mașină, la 17:00. Dacă afară era viscol și drumul era blocat, nu mai pleca nimeni din sat, decât poate cu mașina personală, cine avea. Pentru un drum cu mașina unui vecin, eleva plătea și 50 de lei. Patru ani de liceu așa i-a petrecut.

„Nu ajungeam mereu cu maxi taxi la școală, erau zile în care aveam ore de la 7:00 dimineața și nu mă încadram să ajung cu autobuzul. (…) Profesorii nu erau prea înțelegători când aveam ore așa devreme, te înțelegeau o data, de două ori, dar nu puteai lipsi un semestru întreg de la acea materie. Dacă m-aș fi dus cu autobuzul în acele zile aș fi prins doar 5 minute din acea oră”, a povestit ea.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Mafia maxi-taxi din jurul Bucureștiului. Li se permite de aia mai marii…..

  2. Ce mai faci cu scoala in zilele noastre in Romania? Efort degeaba. Luati exemplu personajele de la Puterea dragostei sau fotbalistii cu ale lor iubite si veti intelege tainele unei vieti pline de celebritate si succes. A fi analfabet la noi a devenit normalitate, ba chiar cerinta obligatorie cand bati la portile afirmarii.

  3. Ce au făcut guvernele pentru acești copii? Au făcut p i p i pe ei. Te-ai născut la sat și nu are taicatu resurse? Poți pleca direct la șparanghel. Dar lasă, mai e o speranță, ne va educa și civiliza Klaus.

  4. Avem noroc cu partide de teapa UDEMERE-ului pentru că se ”gândesc” la viitorul copiilor.

    • Amice vezi ca Orban al lor a adus bani de acasa in Ro nu invers.
      Astia au pus de gradinite parca prin ro nu invers.
      Ai fi norocos sal ai pe ORban al lor hot si anti gay cum o fi el dar macar lasa ceva in urma vorba aia: fura da ne da si noua.
      Decat iubitor de gay ca Ciolos si cand vine vorba de agricultori stii cat e sustinerea financiara fata de un roman comparativ cu un francez da?
      Si cand ai nostri incercau sa mai salveze ceva era ajutor de stat, doar stii regulile sunt doar pentru mitici care le accepta.

    • @Exactitate? Fără subvenții și fonduri de la UE, fermierii români intră în faliment a doua zi. Ăsta va fi efectul de ricoșeu pe care îl poate obține udmr și celelalte partide dacă susțin legea aia inutilă demnă de anii 1920.

  5. „Romania educata”, dle prezident ….
    Greata…

  6. Ce poveste? Asta e realitatea cruntă a majorităţii elevilor navetişti! Puţini sunt cei care au avut norocul ca directorii şcolilor şi primarii să nu fi avut ceva finisaje de făcut la mansarda vilei propri de pe pe numele mătuşii! Măcar în cazul de faţă, părinţii ei au avut posibilitatea de a achita suma necesară, pe când alţi copii nu sunt atât de norocoşi.

  7. Nu sint de acord cu subventiile . Ele preprezinta pomeni din banii cetatenilor .
    Cine vrea sa urmeze cursuri si are nevoie de bani pentru asta sa isi caute sponsori in mediul privat . Mediul privat sa faca aastfel de pomeni nu guvernantii din banii cetatenilor .