Povestea unui bloc din Sectorul 4 reabilitat termic în bătaie de joc, pentru care primăria ar trebui să plătească aproape 700.000 de euro
Pereţi pătaţi din cauza infiltraţiilor, glafuri şi balcoane neterminate, guri de aerisire acoperite cu bitum, vopsele de proastă calitate care s-au scurs la prima ploaie pe faţada exterioară. Sunt câteva dintre neregulile care îţi sar imediat în ochi dacă priveşti spre blocul 7A de pe strada Olteniţei nr. 46-52, Sectorul 4.
Proprietarii se plâng că le plouă în case, că tencuiala a început să crape şi că firma de construcţie i-a lăsat baltă, deşi nu a terminat lucrările. Primăria Sectorului 4 spune că vinovați pentru această situaţie ar fi unii dintre locatari.
Primăria Sectorului 4 ar urma să plătească pentru reabilitarea blocului 7A din Şoseaua Olteniţei nu mai puţin de 3.168.639 lei (675.000 euro). Dintre aceştia, contribuţia asociaţiei de proprietari este de 20%, 526.449 lei (112.000 euro).
Firma care a reabilitat blocul se numeşte SC ART CONSTRUCT ACM SRL. A fost înfiinţată în anul 2008 şi are sediul în Popeşti Leordeni. Aceasta are o tradiţie puternică în a pune mâna pe contracte de milioane de euro încheiate cu statul. Potrivit jurnalul.ro firma a fost controlată de-a lungul timpului de Lucian Petrescu şi de Adrian Dragoş Cormoş, care a fost director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Ilfov, director de achiziţii în cadrul Primăriei Sectorului 4, iar în prezent este şeful Serviciului de Achiziţii Publice, Popeşti Leordeni-Ilfov. În ultimii ani, acţionariatul firmei SC ART CONSTRCUT ACM SRL a suferit mai multe schimbari. Compania a fost condusă de Sorin Cristache şi Silviu Valentin Cruţescu.
Reabilitarea blocului a început anul trecut, iar lucrările au fost abandonate în urmă cu trei luni. Peisajul pe care îl găseşti acum la faţa locului te duce cu gândul la nişte muncitori care ar fi dezertat din câmpul muncii, lăsând totul vraiște. Ici – colo vezi pe schele câte o cască de şantier aruncată, câte o sticlă goală de bere sau o găleată cu vopsea lasată deschisă încă de acum trei luni.
Cei peste 100 de proprietari din blocul „proaspăt reabilitat” se tem că vor rămâne mult şi bine cu imobilul în stadiul actual. Temerea le este alimentată de faptul că firma de construcţie a început să strângă o parte din schele, deşi se poate vedea cum unele balcoane au rămas neterminate, tencuiala este crăpată pe alocuri iar pe sub unele ferestre din termopan abia montate, poți băga mâna, lejer. Spațiul dintre fereastră și glaf este de doi cm şi a rămas neumplut.
Vlad A., proprietarul apartamentului 128 din bloc, ne-a poftit în casă pentru a ne arăta balconul. Este inginer, lucrează în construcţii în străinătate şi a ţinut neapărat să ne arate cu proiectul în mâna, cum firma care i-a „reabilitat” blocul nu a respectat planul iniţial şi a „lucrat” doar la suprafaţă, fără cel mai mic simț al răspunderii: „Ei trebuia să dea jos plăcile de beton de 5 cm de pe fiecare balcon, să pună alte plăci de o altă dimensiune, să le fixeze bine cu dibluri, peste dibluri trebuiau să pună polistiren, peste polistiren trebuiau să tencuiască din nou şi să facă arhitectura faţadei cum trebuie. Ori ei ce au făcut… Nu au dat jos nimica, au pus câteva dibluri şi au tencuit polistirenul pe deasupra cu un strat de doi- trei mm, cu nişte plasă de aia silconată şi au făcut ce au făcut….”.
O vecină pensionară, care stă cu două etaje mai sus, ne-a arătat şi dânsa pereţii pătaţi din cauza apei care s-a infiltrat prin acoperiş. Femeia e plină de griji acum pentru ca se vede nevoită să-și drămuiască pensia pentru a-şi putea tencui sufrageria şi baia. Ea spune că infiltraţiile au avut loc doar în timpul lucrărilor de izolare a terasei. O altă vecină ne spune că la ea pereţii sunt uzi de fiecare dată când plouă.
Contactat de TVR, reprezentantul constructorului a evitat să vorbească despre neregulile semnalate de către locatari. Acesta a menţionat doar că lucrările ar fi fost oprite din cauza proprietarilor. Mai exact, din cauza a nouă dintre ei, care nu ar fi fost de acord sa renunţe la parapeţii balcoanelor. Lucru confirmat şi de către primăria de sector. „Asta a însemnat că nu au fost de acord sa ne lase pe noi, cei de la primărie, să dăm jos acele balcoane. Proiectul prevede că lucrarea să se facă după ce aceşti stâlpi sunt daţi jos. Primăria are pârghia cea mai importantă. Nu o sa plătim lucrarea până nu este gata 100%, şi până nu respectă 100% proiectul termic” a declarat pentru TVR, Cristian Zărescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4. Acesta a mai spus că eventuale nereguli pe care le va depista primăria, vor fi refăcute exclusiv pe cheltuiala firmei de construcţii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii