Povestea unui nevăzător care a devenit expert în fonduri PNRR pentru digitalizare: ”Din păcate, foarte puține școli au inclus în proiectele lor achiziția de echipamente dedicate persoanelor cu dizabilități”
Ovidiu Tuduruță (34 de ani) este un personaj: nevăzător din copilărie, a fost expert într-o organizație la nivel european care militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și, în prezent, conduce o firmă de consultanță de succes, care întocmește proiecte pentru obținerea de fonduri prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.
O parte dintre contractele sale sunt cu primării sau școli care vizează banii dedicați digitalizării, fonduri care, teoretic, ar putea veni și în sprijinul persoanelor cu dizabilități. Din păcate, spune Tuduruță, prea puține autorități contractante au solicitat ca în proiectele lor să fie incluse cititoare de ecrane, display-uri cu afișaj Braille, imprimante 3D sau mouse-uri supersenzitive, echipamente care ar putea facilita accesul celor năpăstuiți de soartă.
Prin intermediul firmei sale de consultanță Ideas Funding Pack SRL București, Ovidiu Tuduruță a semnat, în ultimii ani, mai multe contracte cu autorități din toată țara care intenționau să acceseze fonduri disponibile prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În portalul dedicat achizițiilor publice, valoarea totală a acestor contracte este de mai multe milioane de lei, dar, plata pentru fiecare înțelegere în parte este condiționată, în final, de acceptarea la finanțare în urma concursurilor de proiecte. ”Este cerere foarte mare, cererea s-a triplat după oportunitățile de finanțare recente, iar numărul de consultanți a rămas cam același. Se întâmplă să vină autoritățile să ne solicite serviciile”, a declarat Tuduruță.
O parte dintre contractele Ideas Funding Pack SRL au prevăzut întocmirea de proiecte prin care școli să obțină, printre altele, bani pentru digitalizarea sălilor de clasă. ”La noi nu a fost cazul, că am avut grijă de aceste aspecte, dar, în general, din păcate, foarte puține școli au inclus în proiectele lor achiziția de echipamente dedicate persoanelor cu dizabilități. Din necunoaștere, nu din răutate. Ar fi putut cumpăra cititoare de ecrane, display-uri cu afișaj Braille, imprimante Braille, mouse-uri supersenzitive, lupe de mărit texte, software-uri de OCR-izare sau imprimante 3D”, a mai spus Tuduruță.
Omul de afaceri născut în Suceava este preocupat, în mod special, de nevoile persoanelor cu dizabilități, el însuși fiind nevăzător din copilărie, după un accident urmat de un malpraxis medical, la vârsta de 10 ani, după cum a declarat într-un interviu acordat în urmă cu câțiva ani. În ciuda greutăților, a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și, timp de 5 ani, a lucrat la Bruxelles într-o organizație – European Disability Forum – un ONG care reprezintă interesele a 100 de de milioane de persoane cu handicap și care elaborează politici de tineret și militează pentru tratament incluziv în cazul acestor persoane.
Întors în țară, bărbatul a pus la punct și o aplicație în premieră – Beesers – menită să faciliteze livrarea serviciilor medicale la domiciliu, conectând personalul medical calificat și pacienții. La lansare, Tuduruță declara pentru presa economică că, prin acest proiect, pentru care era prevăzut un buget de investiții de 300.000 de euro, își propunea să devină ”Uber-ul serviciilor medicale la domiciliu”.
”În prezent, avem în sistem circa 400 de asistenți medicali și 200 de medici. Reprezintă o aplicație care necesită resurse financiare, dar este în creștere”, a afirmat Tuduruță pentru G4Media.ro.
Conform Ministerului de Finanțe, în 2022, Ideas Funding Pack SRL a avut o cifră de afaceri de aproape 450.000 de lei, cel mai bun an din existență fiind 2020: 3 milioane de lei cifră de afaceri și 2,5 milioane de lei profit net.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu