Povestea unui preot rus care se împotrivește războiului din Ucraina: “Dacă omorâm toți oamenii răi, vor rămâne doar cei buni? Nu, vor rămâne doar ucigașii” / „Nu poți minți în fața lui Dumnezeu că cineva a luat armele împotriva Rusiei’”
Patriarhia Moscovei pedepsește preoții Bisericii Ortodoxe Ruse care refuză să citească rugăciunea „pentru victoria Sfintei Rusii’”, care a devenit parte obligatorie a liturghiei la șase luni după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Ultimul caz de astfel de nesupunere din partea unui preot al Bisericii Ortodoxe Ruse a devenit cunoscut la începutul lunii aprilie. BBC l-a contactat pe eroul acestei povești, iar acesta a explicat de ce a nesocotit ierarhia bisericească și a rămas fidel poziției sale anti-război.
La începutul lunii aprilie, a apărut online transcrierea unei ședințe în care membrii comisiei de disciplină a bisericii îl cercetau pe un preot care a refuzat să citească o rugăciune „pentru victoria Sfintei Rusii’”. Patriarhul Kirill a cerut ca toate parohiile Bisericii Ortodoxe Ruse să citească această rugăciune în toamna anului 2022. Ea conține o rugăciune de victorie împotriva celor care „au luat armele împotriva Sfintei Rusii’”, iar întregul text al rugăciunii este perceput de mulți ca o dovadă că Biserica Ortodoxă Rusă a susținut oficial războiul împotriva Ucrainei.
Prima transcriere a înregistrării audio a unei ședințe a comisiei de disciplină bisericească, care a avut loc la sfârșitul anului 2023 a fost publicată de proiectul „Pace tuturor”, care își propune să ajute preoții care nu susțin războiul. În această publicație, preotul căzut în dizgrație este numit părintele Grigoriev. BBC cunoaște numele real și parohia în care a slujit, dar, din motive de securitate, a decis să-i păstreze anonimatul.
“Rugăciunea pentru victorie implică faptul că creștinii ortodocși, membri ai aceleiași biserici, vor ucide creștinii ortodocși, membri ai aceleiași biserici, până când vor înceta să se mai opună, ceea ce, de fapt, este victoria”, a insistat părintele Grigoriev în cadrul ședinței comisiei. „Nu există nici măcar un cuvânt în rugăciune despre războiul actual”, i-au replicat membrii comisiei.
În urma anchetei, părintelui Grigoriev i s-a interzis să mai slujească și a fost transferat la o altă biserică – acum participă la slujbe doar în calitate de cititor.
„Se întâmplă astfel de evenimente, cum poți să nu te rogi?”
Părintele Grigoriev a slujit într-o biserică de la periferia unui mare oraș rusesc, într-o parohie destul de mare. La început, pe la mijlocul anilor ’90, a devenit enoriaș al acestei biserici, iar în urmă cu aproximativ 10 ani a fost hirotonit preot și desemnat să slujească aici.
Când a început războiul, părintele Grigoriev a decis imediat că nu va rămâne tăcut cu privire la poziția sa împotriva războiului.
„Chiar la începutul liturghiei avem o serie întreagă de rugăciuni, printre care „Pentru țara noastră ocrotită de Dumnezeu, pentru autoritățile și armata ei”. De asemenea, am inserat și cuvintele: „Și pentru țara ucraineană care suferă de pe urma ei””, a povestit el pentru BBC. Curând, unul dintre enoriași s-a plâns de acest lucru conducerii bisericii, iar părintele Grigoriev a fost convocat. „Eu i-am spus: se întâmplă astfel de evenimente, cum să nu te rogi? Dar el mi-a interzis cu strictețe să adaug ceva”, își amintește preotul.
Dar când, în toamna anului 2022, patriarhul Kirill a făcut ca rugăciunea pentru Sfânta Rusie’ să fie o parte obligatorie a liturghiei, părintele Grigoriev și-a dat seama că „pentru mine aceasta (…) este o linie roșie”.
A venit la stareț și i-a spus sincer că nu poate citi această rugăciune. „I-am spus că sunt gata să plec pentru că era împotriva conștiinței mele. A chicotit, s-a gândit și nu mi-a spus nimic anume”, spune părintele Grigoriev. “Ei bine, am început să slujesc fără să citesc această rugăciune. Timp de probabil un an și jumătate, totul a decurs așa: el, s-ar putea spune, m-a acoperit, lucru pentru care îi sunt foarte recunoscător”.”
Cum au ajuns toate aceste evenimente la autoritățile bisericești, părintele nu știe.
Fragment din transcrierea unei ședințe a comisiei disciplinare a bisericii
- Arhiereu: Cunoașteți cazuri de preoți care au fost caterisiți din aceleași motive?
- Grigoriev: Știu.
- Arhiereu: Și totuși intenționați să vă continuați linia?
- Grigoriev: Sunt gata să citesc această rugăciune, cu excepția pasajelor indicate. Atunci totul este în regulă.
- Arhiereu: Noi doi nu putem modifica în mod independent textul rugăciunilor; tu și eu nu avem acest drept. Prin urmare, nu va fi posibil să o citim în altă formă.
- Grigoriev: Deci, nu citesc totul.
„Dacă îi omorâm pe toți oamenii răi, vor rămâne doar cei buni?”
Când este întrebat de ce este atât de important pentru el să nu citească o rugăciune pentru biruința Sfintei Rusi’, părintele Grigoriev răspunde: „Mi se pare că nu este etic să ceri ajutorul Domnului într-o chestiune nedreaptă”.
„Noi comunicăm cu Dumnezeul cel viu: Doamne, ce îți cerem? Ce nu putem face noi înșine? Să-i ajutăm pe cei în nevoie este minunat. Nu totul este în mâinile noastre”, susține el. “Ajută-i, Doamne, pe cei care au fost răniți – desigur, dăruiește inteligență și talent medicilor care îi ajută. Dar nu este nevoie să-L mințim pe Dumnezeu și să spunem că cineva a luat armele împotriva Sfintei Rusii’. Dacă prin Sfânta Rusie se înțelege că este vorba de noi, atunci noi suntem cei care am venit cu tancurile pe teritoriul lor”.
El își amintește că în copilărie – în ultimii ani sovietici – totul era saturat de cărți, filme, povești despre victoria în Marele Război Patriotic. „Fie că vrem sau nu, încă percepem totul prin intermediul acestor filme”, crede el. “Când am fost o țară care a fost atacată, pot să înțeleg că ne rugam pentru victorie. Dar când noi suntem atacatorii… Oricare ar fi problemele, rezolvarea lor în acest mod, cred că nu este creștină.”
„Știți, există această memă: „Tată, dacă îi omorâm pe toți oamenii răi, vor rămâne doar cei buni?”. Nu, fiule, vor rămâne doar ucigașii”. Cel puțin așa citesc eu Evanghelia”, adaugă el.
„Pentru oamenii care luptă în Ucraina, acum este ca în 1941 pentru noi, ei își apără patria”, mărturisește părintele Grigoriev. „Dar când te uiți cât de fericiți sunt: ura, au lovit tancul, a luat foc!”. Și înțelegi că sunt oameni înăuntru, iar acum mor îngrozitor. Adică, aceasta nu este o metodă care, din punctul meu de vedere, este acceptabilă pentru un creștin.”
Într-o zi, unul dintre enoriași l-a întrebat pe părintele Grigoriev dacă să meargă sau nu la război. „A spus că toți prietenii lui sunt bătrâni, toți sunt deja acolo, iar jumătate sunt voluntari. Și ei îl cheamă, dar el nu știe dacă să meargă sau nu. I-am spus: ei bine, ești un adult, înțelegi avantajele și dezavantajele, indiferent ce fel de prieteni ai. Eu îmi amintesc, chiar și în Vechiul Testament: aceștia sunt copiii pe care mi i-a dat Dumnezeu. Sunt cu siguranță responsabil pentru ei. Mi-a încredințat Domnul responsabilitatea pentru succesele sau eșecurile statului? Ei bine, nu sunt sigur”. Enoriașul nu a mai plecat la război.
Procedurile din cadrul comisiei de disciplină bisericească s-au încheiat cu interzicerea părintelui Grigoriev de la slujire și cu transferul la o altă parohie. Acum participă la slujbă în calitate de cititor, dar nu ca preot.
„Am înțeles de la bun început că într-o zi s-ar putea întâmpla așa ceva, când voi intra într-un conflict intern cu ierarhia acceptată”, spune părintele Grigoriev. “Și am încercat în toți acești 10 ani să nu uit că Domnul m-a chemat – sunt aici. Și dacă nu vrea, mă va îndepărta cu mâinile altcuiva. Desigur, a fost dificil și dureros, dar eram pregătit pentru asta”.
Există deja destul de multe cazuri în care preoți ai Bisericii Ortodoxe Ruse au fost pedepsiți pentru poziția lor împotriva războiului, inclusiv pentru că au refuzat să citească la liturghie „rugăciunea pentru Sfânta Rusie’”.
„Probabil că nu sunt un carierist. Cel puțin, nu mi-am dorit niciodată să ocup o funcție. Dacă aș fi vrut o carieră, aș fi putut alege ceva mai simplu”, zâmbește el. “Slujirea, da, este a mea, mă simt la locul meu. Dacă atingi niște astfel de profunzimi, se deschide ceva în tine care e greu de pierdut”.
„Majoritatea nu are întotdeauna dreptate”
„Când am venit la Biserică, în anii ’90, pentru mine a fost un spațiu de libertate. Cel pe care nu-l cunoșteam înainte”, își amintește părintele Grigoriev. „Era doar o sărbătoare continuă a gândirii, o sărbătoare a experienței pe care o atingi.”
Acum, situația este inversă, iar spațiul de libertate pentru preoți în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse a devenit foarte îngust.
În opinia sa, majoritatea oamenilor care sunt de acord cu poziția Bisericii Ortodoxe Ruse nu sunt deloc ticăloși, ci pur și simplu preferă să nu observe ceva sau să nu se gândească la ceva. „Oamenii înțeleg că biserica greșește, că statul greșește, dar de multe ori în cultura noastră patriotismul este așa: aceasta este țara noastră și închidem ochii la orice, nu putem să ne acuzăm țara de ilegalitate. Dar această poziție nu mi se pare creștină și nici nu este cea personală.”
Fragment din transcrierea unei ședințe a comisiei disciplinare bisericești
- Arhiereu: Deci, în acest caz, vă puneți în contrast cu întreaga Biserică, care citește această rugăciune cu binecuvântarea clerului? Credeți că opinia dumneavoastră aici este corectă, iar ceilalți sunt în eroare?
- Grigoriev: Nu pot vorbi în numele altei persoane. Fiecare pornește de la sine, de la ceea ce citește în Sfânta Scriptură și așa mai departe. Eu nu pot să o fac decât în numele meu.
- Arhiereu: Dar dacă întreaga biserică se roagă și dumneavoastră nu, atunci credeți că toți ceilalți greșesc?
- Grigoriev: Cred că nu mă pot alătura acestui lucru.
„Majoritatea nu are întotdeauna dreptate. Când se spune: ești singurul atât de deștept și toată lumea greșește, vreau să întreb: ce, nu s-a mai întâmplat așa ceva? Istoria arată destule exemple când s-a întâmplat acest lucru. Adevărul nu este determinat de numărul de susținători”, a mai spus părintele Grigoriev.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii