Povești cu și despre lumină: The Night-Art Festival aduce la viață locații emblemă din Timișoara
Mai multe locații emblematice ale Timișoarei au fost readuse la viață în această perioadă grație unor instalații artistice luminoase menite să revigoreze peisajul urban. Totul prin intermediul The Night-Art Festival, evenimentul care a transformat orașul de pe Bega într-un laborator al culturii nocturne. Festivalul care a aduce magia luminii mai aproape de comunitate a transformat radical spații cu renume din oraș – de la piețe publice, până la curți interioare, de la palate atent renovate și până la ruinele unor clădiri cândva emblemă. Cu fiecare pas pe care îl facem în această călătorie nocturnă, ne adâncim în povești fascinante și experiențe senzoriale captivante.
The Lighthouse / FLORA
Odinioară locul preferat de întâlnire al timișorenilor, cunoscut mai ales pentru mișcarea flower power, FLORA s-a transformat de curând în prima casă a luminii din România. Locul nu e doar sediul principal al festivalului, ci și gazdă pentru instalații inedite. The Lighthouse nu este doar un spațiu fizic, ci un concept, un loc care va găzdui lumină și înțelegere.
Cu un total de aproximativ 2000 de sticle de plastic ca materie primă, „Water Droplet”, creația ce pare a avea forma unei picături uriașe, se naște ca un ecou al ecologiei și o chemare la trezirea colectivă. Ea poate fi admirată exact în fața intrării în fosta clădire FLORA, înspre Splaiul Tudor Vladimirescu.
Pereții scorojiți ai acestui loc de poveste, marcați vizibil de trecerea timpului, adăpostesc „The Nectary”. Cu al său zumzet viu, instalația creată de britanica Alison Smith ne transportă în mijlocul unui rai al naturii. Creația este formată din 6 sculpturi interactive de flori care conțin iluminat și difuzoare, în care vizitatorii au parte de o experiență senzorială aparte.
Tot la The Lighthouse găsim și „Emotional Reset”, lucrarea bandă izolatoare, reinterpretează arta într-un mod inovator și captivant. Ea este semnată de nemții de la Tape That, cei care călătoresc în mod regulat în întreaga lume pentru a realiza ad-hoc creații inedite.
Parcul Alpinet
Cum ieșim din incinta casei dedicate luminii avem parte de alte surprize: „Firefly Field”, un câmp cu licurici strălucitori care ne poartă înapoi în timp în lumea magică a copilăriei, răsare din parcul Alpinet. Instalația semnată de Studio Toer este alcătuită dintr-o serie de lumini LED plasate în mici capsule transparente, fiecare susținută de tije de oțel subțiri, aproape invizibile. Această construcție ingenioasă face ca lumina să se miște într-un mod neuniform, reușind să creeze efectul unei grădini de licurici.
De cealaltă parte a fostei clădiri FLORA, „Closer to You” aduce în prim-plan conceptele de confort și dilatare a timpului. Canapeaua care alcătuiește instalația aduce mai aproape de public ideea de familie, confort, siguranță și căldură – spune Teodor Buruiană, artistul din spatele acestei creații. Tânărul a ales să ilustreze printr-o tehnică proprie, de modelare a fierului în spațiul tridimensional cu ajutorul luminilor led, designul canapelei Chesterfield, care are o prezență longevivă în istorie și este considerat un element luxos prin opulența materialelor folosite.
Bega
Cu o importanță aparte pentru istoria orașului, râul Bega este personaj principal și în povestea The Night-Art Festival. În timp ce orașul adoarme încet, lebedele grațioase, parte din „Electric Swan Ensemble”, pornesc într-un dans încântător pe apă, chiar în fața The Lighthouse. Momentul special se repetă în fiecare seară de la ora 21. Creată de mințile vizionare ale LOOMALAND, această instalație poetică aduce o priveliște fermecătoare. Curând în zonă va ajunge și „Floating Earth”, lucrarea lui Luke Jerram care ne poartă într-o călătorie în jurul Pământului.
Palatul Apelor
The Night-Art Festival aduce ocazie rară de a descoperi interiorul unei dintre cele mai frumoase clădiri ale Timișoarei: Palatul Apelor, în Piața Sfânta Maria 2. Aici este expusă instalația creată de Daniel Popescu, directorul artistic al Lights On. „In-Between” aduce în fața privitorilor un tărâm între realitate și misticism, o instalație artistică captivantă care tulbură granițele dintre natură și tehnologie. Instalația poate fi descoperită de la lăsarea întunericului și până la ora 2 în noapte.
PALTIM
Un alt popas în circuitul instalațiilor de lumină îl face la PALTIM (Nicolae Titulescu nr. 5), unde putem descoperi două instalații aparte. Studenții clujeni de la UAD și-au revărsat creativitatea peste 2.000 de șosete pe care le-au transformat în artă. „Talk Socks” reprezintă un pretext de activare socială a comunității în jurul temelor regăsite în cotidian, o personificare a tipologiilor de cetățeni și a ideilor acestora – sub formă de șosete.
Tot aici este expusă și lucrarea „I wanna be loved/Everybody does”, realizată de studenții UVT. Prin reconsiderarea spaţiului public şi interacţiunea cu sculptura în care se poate pătrunde, publicul este invitat să observe modalităţile în care relaţiile intime se intersectează cu spaţiul comunitar şi cum dorinţele şi experienţele personale sunt adesea determinate de preocupările colective.
Podul de Fier
„ȘI MIE”, instalația Asociației Daisler, luminează Podul de Fier din Timișoara, un loc cu o poveste, dar și cu o simbolistică aparte. Două cuvinte atât de simple, însă cu un puternic impact emoțional, ne poartă într-o poveste – diferită pentru fiecare privitor. 5 litere care ne pot aduce alinarea, înțelegerea și iubirea de care avem nevoie. „ȘI MIE” este uneori singura sintagmă pe care ne dorim să o auzim, singura care reușește să ne ofere alinare. Ea vine ca răspuns la „MI-E DOR DE TINE, instalația de lumină care a călătorit inclusiv peste Ocean cu scopul de a sensibiliza, de a scrie povești și de a crea noi legături.
Fundația Hațegan
Curioșii au ocazia să cutreiere străzile cartierului Iosefin, dar și să pătrundă în curtea interioară ale unei clădiri din zonă – mai exact sediul Fundației Hațegan. Aici, „Under Pressure” a artistului Pavol Truben oferă o profundă reflecție asupra modului în care societatea modernă se confruntă cu problemele legate de sănătatea mentală. Compusă din opt figuri care se antrenează, având capetele strânse în curele, această creație artistică subliniază ironia căutării echilibrului prin activități fizice, precum yoga modernă, în timp ce se neglijează soluțiile sistemice pentru prevenirea epuizării profesionale. Fiind vorba de o clădire privată, accesul este permis doar până la ora 2 în noapte.
Piața Mocioni
O operă uriașă și jucăușă a “acaparat” Piața Mocioni. „Mega Viki” e practic un balon imens luminos, având desenat în cel mai simplist mod ochi și gură, evocând deopotrivă joc și seriozitate. Este o operă auto-ironică, având rolul de a reprezenta ego-ul artistului care și-a infuzat trăsăturile sale distinctive în această creație. Și, da, fiecare mâzgălitură de pe ea e un “bonus” adăugat creației de-a lungul timpului. Vă rugăm, însă, să nu o atingeți.
Cinematograful Arta
Ruinele fostului Cinematograf Arta sunt în aceste zile luminate într-un mod cu totul special. Acest loc, care odinioară a fost mărturie a unor povești și amintiri, acum stă fără acoperiș, dezvăluind bucăți din podeaua de lemn care au fost odată gazda unor momente memorabile. Cu o istorie de aproape 100 de ani, timpul și nepăsarea și-au lăsat amprentele asupra sa. Instalația realizată de studioul britanic Squidsoup aduce o notă de magie în acest spațiu părăsit, oferind o evadare din realitate cu dimensiuni impresionante și un aranjament care încurajează oamenii să pășească într-o mare de lumină.
„Submergence” atrage atenția tuturor, transformând spațiul ruinat într-o experiență uluitoare, în care trecutul și prezentul se întâlnesc într-un dans fascinant al luminii și al umbrelor. Locația poate fi descoperită pe strada Iancu Văcărescu 18, în fiecare seară până la ora 2.
Campus Politehnică
Campusul Politehnicii (Bvd. Mihai Viteazu 1) este, la rândul său, gazdă pentru o lucrare artistică mai mult decât inedită. Face, creația francezului Thomas Voillaume, este o instalație interactivă, care invită publicul să fuzioneze cu sculptura de 4,5 metri înălțime pentru a crea un avatar digital monumental. Bustul surprinde chipul spectatorului care este poziționat în fața lui și îl copiază ca pe o oglindă deformată.
Instalațiile au ajuns în țară cu ajutorul prietenilor de la FAN Courier, care au pornit într-un veritabil “EuroTrip” menit să aducă în siguranță creațiile artistice inedite. Compania a asigurat transportul instalațiilor luminoase din țări precum Marea Marea Britanie, Franța, Olanda sau Polonia, livrând la Timișoara creații au adus noi perspetive asupra spațiului urban, au spus povești și au generat emoții.
Explorează cartierul Iosefin și împrejurimile, ghidează-te folosind harta festivalului de aici și descoperă povestea fiecărei instalații în parte.
______
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.
Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi
Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.
Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank