G4Media.ro

Povești dramatice ale refugiaților: Un băiat a fugit cu o zi înainte…

Sursa foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Povești dramatice ale refugiaților: Un băiat a fugit cu o zi înainte să facă 18 ani ca să nu ajungă în război/ Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, voluntar în Vama Siret: Copii orfani, familii despărțite, rețele de trafic de persoane și ”comercianți” de donații

Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, cu experiență de aproape 10 ani în administrație publică, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, a relatat poveștile dramatice ale unor ucraineni care au fugit din calea războiului și au intrat în România prin Vama Siret, acolo unde Oprea a mers voluntar.

Fostul consilier prezidențial în timpul lui Traian Băsescu a relatat cum un adolescent a fugit din Ucraina cu o zi înainte să devină major și, deci, să fie trimis în război:

  • ”Acum două zile a ajuns în vamă un tânăr care ieri a împlinit 18 ani. A fugit cu o zi înainte să aibă vârsta la care ar fi fost trimis la război pentru că devenea major. A fost preluat de asistenții sociali de la Direcția Generală de Asistență Socială și de Protecția Copilului (DGASPC) Suceava pentru a fi reunit cu familia lui. Știți cu câtă nerăbdare am așteptat cu toții să devenim majori și petrecerea aferentă…? Imaginați-vă că, pentru tânărul acesta, vârsta majoratului a însemnat trimiterea lui spre moarte, să moară el sau să-i ucidă pe alții ca să trăiască…”.

Oprea povestește și cazul unei familii care a fost despărțită din cauză că unul dintre parteneri nu avea documentele valide și, în urma incidentului, voluntarii se asigură că membrii aceleiași familii nu mai sunt despărțiții:

  • ”În urmă cu câteva zile am reușit să-i reunesc pe Nastia și copilul ei cu Daniel, soțul și tatăl copilului. Fuseseră despărțiți la vamă pentru că ea nu avea acte valide și, până i s-au făcut documente, a trebuit să fie plasată în Tabăra de refugiați din Siret. El rămăsese în vamă. Când l-am găsit era ca un lup turbat, se învârtea în cerc, se frământa și-și muta încontinuu plasa de rafie în care avea ceea ce a putut lua cu el din agoniseala de-o viață. L-am dus cu mașina mea în tabără, și-a putut vedea soția peste poartă, iar acest lucru l-a liniștit. Am raportat situația la Comandament, de atunci, ne asigurăm că familiile nu se mai despart la frontieră”.

Un alt caz povestit este cel al unei femei aproape de termenul de a naște împreună cu fetița ei de 5 ani care trebuia să ajungă în Italia:

  • ”În vamă a ajuns, acum câteva zile, și o mamă însărcinată în săptămâna 37 și cu o fetiță de vreo 5 anișori. Vrea să ajungă în Italia. Cazul a fost preluat de ambulanță și de DGASPC Suceava, sper că au reușit s-o convingă să nu plece la drum și să rămână să nască în România”.

Dar cele mai dramatice cazuri sunt cele ale copiilor rămași orfani ori a copiilor care sunt lăsați la graniță de alte persoane:

  • ”De la pornirea războiului, 16 copii au fost abandonați în Vama Siret de cei care i-au adus, adesea, bunici, mătuși, prieteni de-ai părinților. Autoritățile din România au făcut eforturi incredibile, iar 13 dintre ei au ajuns deja la familiile lor, fiind încredințați părinților sau unor rude. Sunt șanse mari ca două dintre cele trei fetițe aflate, încă, în custodia autorităților să ajungă din nou în sânul familiilor lor. Din păcate, a treia fetiță va rămâne în grija statului român…
  • În vamă vin, de asemenea, multe transporturi organizate de copii din cămine de orfani și de copii și persoane cu diferite dizabilități. Până acum organizațiile din România și chiar autoritățile au fost anunțate de partenerii lor ucrainieni de aceste transporturi, astfel încât s-a putut organiza preluarea lor în condiții bune și asigurarea serviciilor de care au nevoie”.

În Vama Siret și-au făcut apariția și persoanele care încearcă să profite de pe urma solidarității românilor ori a vulnerabilității refugiaților, de la rețele de trafic de persoane la comercianții de produse donate:

  • ”Partea întunecată a umanității dă și ea târcoale locului. Rețelele de trafic de persoane, profitorii din transporturi, care le promit refugiaților transport gratuit, iar, apoi, în plin câmp, îi amenință că-i dau jos din mașină dacă nu plătesc, comercianții de produse donate…, am lucrat și lucrăm strâns cu autoritățile polițienești pentru a raporta toate aceste cazuri, inclusiv muncă operativă, s-au făcut arestări, instituțiile și noi, voluntarii, suntem în continuare vigilenți”.

Postarea integrală a lui Bogdan Oprea, mai jos:

Sursa foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...