G4Media.ro

Poziție rezervată. Secția de judecători din CSM se limitează să ia act…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

Poziție rezervată. Secția de judecători din CSM se limitează să ia act de declarația reprezentanților curților de apel, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la protocoalele secrete

Secția de judecători a CSM a adoptat o poziție rezervată față de declarația semnată de președinții celor 16 curți de apel din România, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la protocoalele secrete încheiate între SRI și Înalta Curte de Casație și Justiție. Secția pentru judecători din CSM se limitează să ia act de declarația adoptată săptămâna trecută la Suceava, după negocieri cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. Scrisoarea obținută de G4Media.ro nu suflă o vorbă însă despre protocoalele SRI-CSM sau protocolul nedesecretizat dintre Inspecția Judiciară și SRI.

Redăm mai jos integral comunicatul secției pentru judectători din CSM

”Secţia pentru judecători ia act de declaraţia reprezentanţilor curţilor de apel, adoptată la întâlnirea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor curţilor de apel cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei, eveniment ce a avut loc în perioada 27-28 septembrie 2018, la Suceava.

Semnatarii acestei declaraţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la existenţa unor protocoale recent declasificate, încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, al căror conţinut ridică probleme privind potenţiala încălcare a normelor constituţionale vizând separaţia puterilor, respectarea normelor de procedură penală şi, implicit, a drepturilor omului.

În acest context, Secţia pentru judecători reafirmă necesitatea ca justiţia să fie înfăptuită de judecători independenţi, cu respectarea principiilor fundamentale care guvernează activitatea puterii judecătoreşti într-un stat de drept.

Independenţa justiţiei, asigurarea dreptului la un proces echitabil şi adoptarea deciziilor autorităţilor judiciare doar în temeiul legii constituie imperative pentru toate organele judiciare implicate în activitatea de înfăptuire a justiţiei.

Conformarea la exigenţele legii implică desfăşurarea de activităţi procesuale numai în temeiul acesteia, iar actele subsecvente încheiate în executarea legii trebuie să se conformeze întocmai dispoziţiilor normative, cu respectarea strictă a competenţelor atribuite de lege tuturor entităţilor implicate.

Evaluarea depăşirii acestor competenţe, precum şi a desfăşurării de activităţi judiciare în temeiul unor acte care nesocotesc aceste exigenţe legale este exclusiv în competenţa judecătorului chemat să aplice legea la cazul concret şi să asigure toate garanţiile unui proces echitabil, hotărârea astfel pronunţată impunându-se a fi respectată.

Consiliul Superior al Magistraturii urmează să aprecieze dacă modalitatea de aplicare a Protocoalelor a produs efecte de natură să afecteze independenţa justiţiei după finalizarea de către Inspecţia Judiciară a controlului tematic dispus de Plen la data de 19 aprilie 2018.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Attention: „Consiliul Superior al Magistraturii urmează să aprecieze dacă modalitatea de aplicare a Protocoalelor a produs efecte de natură să afecteze independenţa justiţiei după finalizarea de către Inspecţia Judiciară a controlului tematic dispus de Plen la data de 19 aprilie 2018.”

    • > … să facă demersurile necesare pentru a lămuri dacă încheierea şi
      > clasificarea protocoalelor au fost de natură să vulnerabilizeze independenţa judecătorului De ce fac pe prostii reprezentantii Curtilor de Apel ?
      Ei nu au citit protocoalele ?
      Nu s-au lamurit ca sunt simple documente tehnice, privind colaborarea dintre institutiile statului, in vederea eficientizarii luptei impotriva infractorilor ?
      Nu s-au lamurit ca nu contin absolut nimic ilegal, absolut nimic neconstitutional ?
      Cum putea fi vulnerabilizata independenta judecatorilor ?
      Likelele care au semnat aceasta scrisoare aberanta s-au demascat ca se afla in slujba mafiei psd si alde.
      Cum credeti ca au fost arestate Bica si Udrea in Costa Rica de catre Interpol ?
      Pentru ca exista niste protocoale intre Politia Romana si Interpol, prin care isi transmit reciproc informatii.
      Nu au nicio legatura cu independenta judecatorilor.

  2. Se vede ca Savonea , Tant si Marcu („Plasticele”)erau stricate la stomac si nu au putut sa participe ! ;)) Doar asa se poate explica „rezerva” Sectiei de Judecatori a CSM cu privire la Declaratia celor 16 Curti de Apel in legatura cu protocoalele secrete !

    PS. Nu ne facem probleme, vor reveni cat de curand cu o noua pozitie clarificatoare ! 😉

  3. Daca totul este legal , de ce nu se desecretizeaza toate protocoalele dintre securisti , procurori si judecatori .