G4Media.ro

Parlamentul European cere Comisiei Europene să  pună în centrul măsurilor economice un…

Parlamentul European cere Comisiei Europene să  pună în centrul măsurilor economice un Fond de redresare care genereze investiții de 2.000 de miliarde de euro/ Siegfried Mureșan: Acest fond să nu afecteze celelalte alocări din Bugetul UE

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului popularilor europeni din Parlamentul European responsabil pentru buget, a anunțat că PPE solicită Comisiei Europene ca în planul de redresare pe care urmează să-l propună să se bazeze pe un fond de redresare prin care să fie alocate țărilor membre fonduri europene nerambursabile suplimentare și credite în condiții avantajoase. ”Fondul de redresare trebuie să fie în centrul unui pachet mai amplu de măsuri europene care să genereze, în total, investiții de aproximativ 2.000 de miliarde de euro”, a declarat Mureșan.  Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care condiționează votul pentru adoptarea bugetului multianual al UE de acest Fond de redresare.

Redăm mai jos integral declarația europarlamentarului PNL:

„Plenul Parlamentului European tocmai a adoptat, cu largă majoritate, o rezoluție în care transmitem oficial Comisiei Europene condițiile Parlamentului European pentru adoptarea Bugetului Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027 și a Planului european de redresare după criza COVID-19.

În textul rezoluției, pe care eu am negociat-o în numele Grupului PPE din Parlamentul European, cerem ca Planul de redresare după criza COVID-19 pe care Comisia Europeană urmează să-l propună să se bazeze în primul rând pe un fond de redresare cuprinzător, prin care să fie alocate tuturor țărilor membre fonduri europene nerambursabile suplimentare și credite în condiții avantajoase. Vrem ca acest fond să fie principalul sprijin pentru toți cetățenii europeni afectați de criza COVID-19. Fondul de redresare trebuie să fie în centrul unui pachet mai amplu de măsuri europene care să genereze, în total, investiții de aproximativ 2.000 de miliarde de euro.

În plus, noi, Parlamentul European, insistăm ca acest fond să nu afecteze celelalte alocări din Bugetul Multianual al Uniunii Europene. Nu vrem ca noul fond de redresare să fie finanțat prin tăieri de la celelalte priorități ale Uniunii Europene, precum agricultura, coeziunea, sprijinirea micilor întreprinzători, combaterea schimbărilor climatice, cercetarea sau siguranța cetățeanului. Vrem ca acest fond să se regăsească în viitorul Bugetul multianual al UE, dar să beneficieze de resurse noi, nu de bani pe care i-am alocat pentru sprijinirea fermierilor, construcția de autostrăzi, reducerea emisiilor de carbon și către alte priorități europene care sunt în continuare importante pentru cetățenii europeni. Trebuie să putem, simultan, să sprijinim economia, care oferă locuri de muncă oamenilor, să ajutăm micii întreprinzători și industriile vulnerabile, dar, totodată, să contribuim la salvarea vieților omenești, la îmbunătățirea sistemului medical din Europa și, tot în același timp, să continuăm să sprijinim fermierii și să finanțăm toate celelalte priorități europene.

Nu în ultimul rând, cerem ferm Comisiei Europene ca Parlamentul să fie implicat în tot procesul de luare a deciziilor privind viitorul buget al Uniunii Europene, precum și în crearea și implementarea planului de redresare.

Parlamentul European este instituția democratică a Uniunii Europene, formată din europarlamentari aleși prin vot direct de cetățeni din toate țările europene. Noi cunoaștem cel mai bine situația din teritoriu și nevoile cetățenilor din fiecare regiune europeană.

Pentru ca acest plan de redresare să aibă susținere democratică, trebuie să aibă susținerea Parlamentului European. Iar noi îl vom susține doar dacă vom fi implicați în implementarea lui și vom avea posibilitatea să-l îmbunătățim în interesul cetățenilor, dacă este nevoie. În orice țară normală, Parlamentul are rol decisiv în adoptarea instrumentelor bugetare și așa trebuie să se întâmple și în această situație.”

Context

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis miercuri că, de viitorul pachet european cu măsuri de redresare economică, vor beneficia în special ţările cele mai afectate de pandemia de coronavirus şi acesta va include noi investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de noi venituri pentru bugetul multianual al UE, relatează Agerpres, citând Reuters.

Într-o intervenţie în faţa Parlamentului European (PE), Von der Leyen a prezentat liniile generale ale acestui plan la care lucrează executivul comunitar şi care va cuprinde o nouă propunere privind viitorul cadru financiar multianual (pentru perioada 2021-2027), împreună cu o propunere de creare a unui fond de redresare economică menit să atenueze efectele crizei provocate de pandemie.

Ursula von der Leyen nu a spus însă când va face publice aceste propuneri, pe care anterior le promisese pentru a doua sau a treia săptămână a lunii în curs, şi nici nu a avansat cifre concrete.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...