G4Media.ro

Prăbușirea lirei turcești a generat un coșmar pentru oamenii simpli, care ies…

Sursa Foto: To Vima

Prăbușirea lirei turcești a generat un coșmar pentru oamenii simpli, care ies în stradă / Erdogan vede conspirații și impune cenzura pe rețelele sociale

Costul traiului de zi cu zi a devenit de nesuportat. Salariul minim net a scăzut de la 380 de dolari (aproape 338 de euro) în luna ianuarie la 224 de dolari (199 de euro), calculat la cursul valutar de ieri, relatează publicația grecească To Vima, citată de Rador.

Prăbușirea economiei în Turcia a generat un coșmar permanent pentru locuitorii țării.

Moneda turcă, ce continuă să înregistreze scăderi record succesive, s-a prăbușit din nou marți, atingând un nou minim istoric, cursul său de schimb față de dolarul american coborând la aproape 13:1, scufundând și mai mult țara în criză economică.

Noua prăbușire a lirei turcești acutizează problemele pentru mii de cetățeni, care se confruntă în fiecare zi cu riscul sărăciei, întrucât banii nu le sunt suficienți nici măcar pentru o bucată de pâine.

Între timp vânzarea zahărului, uleiului și cafelei a început să fie raționalizată, situație care a stârnit reacții uriașe atât din partea opoziției, cât și a cetățenilor, care își văd veniturile cum scad semnificativ pe zi ce trece, în timp ce puterea de cumpărare a monedei turcești se prăbușește la minime istorice. Oamenii au a ieșit marți seară pe străzile din Istanbul și Ankara, cerând demisia lui Erdogan.

Erdogan „vede” o conspirație

Marți la prânz, liră turcească se afla în infern, pierzând 15% din valoare, în condițiile în care rata de schimb față de dolarul american a depășit pentru scurt timp chiar și nivelul de 13,45:1. Cursul valutar de ieri s-a închis cu cea mai mare scădere din 10 august 2018 încoace.

Această scădere, înregistrată după alte scăderi succesive din zilele anterioare, a venit pe fondul asigurărilor date luni de președintele turc Recep Tayyip Erdogan că țara nu își va schimba politica monetară, ci va continua să „reziste presiunilor” celor care insistă pentru creșterea dobânzilor.

Luni seară, ieșind de la sedința cabinetului său, șeful statului a ajuns chiar și să acuze o „conspirație” împotriva economiei turcești. „Vedem clar jocul unora cu cursurile de schimb, cu valutele, cu dobânzile, cu creșterile de prețuri”, a spus el.

Această atitudine a contribuit inevitabil la prăbușirea monedei turcești câteva ore mai târziu. O evoluție care se adaugă la o realitate în care pentru o mare parte a populației, costul vieții este deja de nesuportat. Unii încearcă să-și plaseze economiile în aur, întrucât inflația a ajuns oficial la aproape 20% de la începutul anului.

Mulți cer alegeri anticipate, dar Erdogan le refuză: „Este interesant că ei cer mereu alegeri anticipate. Nu vor fi alegeri anticipate. Alegerile se vor ține normal în iunie 2023”, a replicat președintele turc.

Costul vieții este de nesuportat

Cât despre angajații turci, salariul minim net a scăzut de la 380 de dolari (aproape 338 de euro) în ianuarie la 224 de dolari (199 de euro), calculat la cursul de schimb al zilei de marți.

Mulți turci recunosc că nu se pot opri să nu urmărească cursul de schimb și să facă mereu calcule cu privire la cheltuielile lor – calcule care „se schimbă de o sută de ori pe zi”.

Pe rețelele de socializare, etichetele care predomină în rândul utilizatorilor din Turcia sunt destul de relevante pentru climat: „Ne scufundăm”, „Demisia guvernului”, „Nu o mai putem scoate la capăt”.

În orașul Diyarbakir, comercianții au ars dolari falși pe stradă. „Nu putem închide ochii, nu știm care este viitorul nostru”, a spus unul dintre aceștia.

Mulți angajați sau pensionari spun că de îndată ce își vor primi salariul sau pensia le vor schimba imediat în valută. Emirhan Metin, un avocat în vârstă de 28 de ani, spune că „este aproape imposibil să te concentrezi sau să vorbești despre altceva decât despre criza financiară”.

Oamenii ies în stradă

Opoziția se mobilizează și îi cere lui Erdogan să intervină și să oprească prăbușirea monedei naționale, în caz contrar să demisioneze.

În același timp, cetățenii din Turcia au început să se revolte împotriva politicilor economice greșite ale lui Erdogan, ieșind în stradă în diferite provincii pentru a protesta împotriva creșterii costului vieții și a recesiunii economice și cerând demisia președintelui turc. Piața Taksim din Istanbul a fost închisă de un baraj al poliției.

„Unii spun că vom regla socotelile la urne în 2023. Întrebăm: ce vom mânca până în 2023? Nu mai avem răbdarea sau puterea să așteptăm încă doi ani. Ne ridicăm împotriva sărăciei!”, spun turcii, care au ieșit în stradă pentru a protesta. Oamenii au manifestat și în fața Băncii Centrale de la Ankara, cerând de asemenea demisia lui Erdogan.

Opoziția se mobilizează

Opoziţia turcă este furioasă. „Niciodată nu a mai fost o asemenea catastrofă în istoria democrației”, a spus Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Popular Republican (CHP), acuzându-l pe președintele Erdogan de căderea liberă a lirei. Potrivit lui Kılıçdaroğlu, șeful statului a devenit o „problemă de securitate națională” pentru Turcia.

Pentru fostul premier Ahmet Davutoglu, membru fondator al Partidului Islamist Justiție și Dezvoltare (AKP), care a plecat din AKP și și-a fondat propriul partid, măsurile luate de Recep Tayyip Erdogan reprezintă „trădare” și „nu ignoranță”.

Potrivit Agenției Athens Macedonian News, liderii formațiunilor de opoziție au convocat ședințe extraordinare ale organelor lor de partid pentru a analiza noua prăbușire a lirei, a doua cea mai gravă din istorie.

Pentru Craig Erlam, analist la platforma de investiții OANDA, „există un motiv pentru care băncile centrale sunt independente și iată ce se întâmplă atunci când cineva depășește limitele permise. O furtună monetară perfectă”. Potrivit acestuia, „trebuie luate măsuri drastice pentru a schimba lucrurile acum”, pentru că altfel „se vor înrăutăți, iar presiunea va deveni insuportabilă”.

„Atâta timp cât mă aflu în această poziție, voi continua să lupt împotriva ratelor mari ale dobânzilor”, a declarat șeful statului într-un discurs în parlamentul turc săptămâna trecută, invocând interzicerea cămătăriei de către Coran.

Începând cu 2019, Recep Tayyip Erdogan a înlăturat trei guvernatori ai Băncii Centrale care aveau opinii diferite asupra problemelor, subminând și mai mult încrederea piețelor.

Erdogan ”a pierdut controlul”

Joia trecută, Banca Centrală a Turciei a redus din nou rata dobânzii de referință – pentru a treia oară în mai puțin de două luni – de la 16% la 15%, așa cum a susținut președintele turc, care și-a exprimat întotdeauna ostilitatea față de dobânzile ridicate întrucât, în opinia lui, sunt un obstacol în calea dezvoltării economice, o viziune care nu este tocmai conformă cu ortodoxia economică actuală.

Potrivit lui Timothy Ash, analist la BlueBay Asset Management din Turcia, președintele Erdogan „a pierdut controlul. Zero guvernare, zero credibilitate. Nu mai există o bancă centrală la cârmă.”

Șeful statului turc, a cărui popularitate este la cel mai scăzut nivel din cei 19 ani de când se află la putere, pare să urmărească creșterea economică cu orice preț, aparent sperând ca va fi reales în 2023. În opinia lui Erdogan, reducerea ratelor dobânzilor va ieftini exporturile turcești, va ajuta la realizarea de investiții și va crea locuri de muncă.

Însă politica monetară a țării primește critici dure, în principal din cauza lipsei de independență a Băncii Centrale. Moneda a ajuns din ce mai des la noi minime față de dolarul american, iar cea mai dureroasă consecință tangibilă este creșterea prețurilor importurilor.

Pentru mulți turci, scăderea neîncetată a valorii monedei lor și creșterea bruscă a prețurilor, uneori de la oră la alta, înseamnă că trebuie să-și facă în continuu calcule pentru fiecare lucru, de la dacă pleacă în vacanță până la ceea ce cumpără pentru a putea face necesităților de zi cu zi.

Erdogan se teme de manifestanți și a luat în vizor rețelele sociale

La doar câteva ore după primele demonstrații generate de prăbușirea istorică a lirei turcești, conducerea politică a Ankarei trece la un contraatac total, impunând o cenzură dură.

Într-un comunicat, Direcția Generală pentru Securitate – după ce a reamintit că sunt în desfășurare investigații privind criminalitatea informatică – a declarat că au intrat în vizor 271 de conturi de social media, care „incită oamenii la ură și cheamă oamenii în stradă să se folosească de violență”.

Ba chiar se afirmă că „împotriva anumitor persoane au fost întreprinse acțiunile legale necesare”. „În calitate de Serviciu de Poliție al Turciei, lupta noastră împotriva criminalității și a criminalilor continuă cu hotărâre pe internet, ca în orice domeniu”, se mai arată în comunicatul poliției.

Sursa: To Vima/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Daca tot l-au implementat sa le închidă gura cu certificatul… ai scris prostii pe net, nu mai intri la mall, job, spital, etc….

  2. Bravo Erdogan, tine-o tot asa, Ceausescu zice ca te asteapta 🙂

  3. Nu înțeleg de ce o fi Erdogan supărat, că doar el a spus că n-are nevoie de americani și dolari, că rubla e stabilă…

  4. Apropo si in Romania avem aceleasi politici monetare.
    Inflatia e 8%, iar rata dobanzi de referinta la BRN este 1.75%, adica rata reala este negativa (-6.25%).
    Daca inflatia in Turcia este 20%, iar rata dobanzi de referinta este 15% rata reala negativa este de -5%.
    Daca continuam tot asa in maxim 2 ani ajungem in situatia Turciei.
    Ce fac eu sa ma protejez? Pai ce fac si turcii, cumpara aur si argint :)). Ieri am pus o comanda de aprox 653 grame de argint pur (21 de uncii troy pentru cunoscatori). Luna trecuta am luat o moneda de aur de 20 de Franci (Napoleon).

    • Ai luat in calcul comisioanele? Sau le vinzi la amanet?

    • Partea cea mai faina a fost cand Erdogan a declarat razboi Bitcoin-ului in Septembrie :)))

    • Pentru a crea panica ai scos din burta o inflatie de 8% si ai comparat cu turcia, care de 3 ani are inflatie de 20%.
      Romani are inflatie 3,1 Trimestrul 1 3,9% pe Trimestrul 2 si 6,9 pe Trimestrul 3, media 4,5 pe primele 3 Trimestre. Anul trecut a fost sub 2%.

    • Alo, domnu’, vezi că dai datele pe trimestrul trei, care s-a terminat acum două luni, băbăiatule!

      Inflația în România este de 6,5% la finalul lui octombrie 2021, iar cu ce s-a întâmplat în noiembrie e foarte plauzibil să ajungem aproape de 8%, în orice caz nu mă aburi cu date vechi că nu mă interesează.

      Dovada:
      ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/11563383/2-17112021-AP-FR.pdf/02f26f47-83c0-d490-ce2a-14778f061bae?

    • @ libertarian:
      Foarte bine faceti, si eu am cumparat luna trecuta 10 kile de aur si 15 de argint.
      Apropo, unde locuiti? Poate ne intalnim sa ne cumoastem.

    • Alina M: eu am dat ultimele date oficiale, inflatia nu se socoteste la zi ci pe an, in subdiviziuni pe trimestre.
      Chiar si dumneavostra spuneti ca in Oct a fost 6,5%. “E posibil sa ajungem” nu e o valoare ci dat cu presupusu.
      Asa se dezinformeaza, se alege o valoare care ne convine si apoi facem politica.
      Asa credea si Ceausescu ca da la oameni buna stare prin faptul ca plateste datoriile inainte de termen.
      Neintelegand cum e cu inflatia, dobanzi, investitii etc credem ca daca una din valori e mica/mare/constanta e bine/rau, dar nu e asa de simplu

  5. Pe linga cei 338 euro ( mai mult decit cistiga romanul ) turcul primeste in completare la negru , la fel cum ii obiceiul la noi ?

    • @gmbplay – greu cu cititul asta, nu? „de la 380 de dolari (aproape 338 de euro) în ianuarie la 224 de dolari (199 de euro)” – deci turcu are, in momentul de fata, 199 de euro ceea inseamna cu mult mai putin decat salariul minim din Romania

    • se referea la munca la negru, nu la cat valoreaza ce primeste. e altceva.

  6. Pentru Erdogan primavara araba, pardon turceasca, pluteste in aer, tic-tac, tic- tac…Nenea Ponta, ma gandesc ca ar trebui sa-si relocheze fondurile de acolo, in situatia data. Era asa, ca o idee.

    • Acum e momentul sa se apuce Ponta de import-export de la turci, fier-beton, ciment, cherestea, adica tot ce s-a acumpit la noi de 6 luni incoace. Toate la reducere de la turci.

  7. asa e cand votezi nebuni. stati cu el, l-ati votat. sau nu ati iesit la vot, tot aia in fond.

  8. Asa e cand cresti pomenile electorale din pix si scazi dobanda bancii centrale tot din pix. Aviz votantilor PSD si votantiilor Orban din Ungaria (ungurii din vestul Romaniei). Politicile populare de asta se numesc populare pt. ca toata lumea e de acord cu ele. In final pe termen lung vedem state esuate de tip Venezuela.

  9. UE trebuie sa ajute rapid Turcia cu banii pentru sustinerea refugiatilor,USA si cine o va mai putea face , suntem aglomerati, consumam mult si trebuie sa stam acasa.
    Un stat care isi forteaza pacea interna, intotdeauna, dar intotdeauna, se uita peste granite si gaseste inamici si pretexte sa isi preocupe natiunea cu asta.
    E prea repede sa o dea in bara. Kemal Ataturk a reorientat si stabilizat tara dupa lupte indelungate cu foarte multe victime, dar era perioada cea mai limpede privitor la ce anume trebuie sa faca Turcia atunci si in viitor.
    Daca vrei sa redevii Sultanat si sa il concurezi pe Soliman Magnificul, te izbesti de situatia imbatabila ca nu traiesti in timpul lui Soliman, nu-ti ajung oamenii, nu-ti ajung armele si nu iti ajung banii.

  10. Turcia trebuie ajutata . Este punctul meu de vedere. Chair si Romania poate face cate ceva , de exemplu sa facem mai multe contarcte de autostrazi cu ei. Turcia este un stat mare, puternic, avem legaturi istorice multiseculare, ne place sau nu, impartim o multime de cuvinte, expresii si retete culinaare. In afara de asta , sa nu uitam, in caz de doamne ferste de un razboi, singurul ,si cel mai apropiat aliat care conteaza este Turcia.Ca a facut ce a facut in ultima vreme este o alta poveste dar chiar si aici eu cred ca multi se grabesc. Pai doreati ca Iran sa-si ridice pretentiile? La fel si cu Rusia, ia mai franat putin din pornirile de mare cuceritor. Bineinteles ca afacut si greseli, de exemplu de a antagoniza relatia cu Rusia in dauna USA. Asa ceva nu prea se face.