G4Media.ro

Prăbușirea unui curent major din Oceanul Atlantic ar putea avea un impact…

Captură YouTube

Prăbușirea unui curent major din Oceanul Atlantic ar putea avea un impact „catastrofal” (cercetători)

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la prăbușirea mai rapidă decât se aștepta a unui sistem complex de curenți oceanici în Atlantic, care ar putea avea consecințe „catastrofale” pentru țările nordice, care s-ar putea trezi scufundate în frig în timp ce restul planetei se încălzește, scrie BFM TV.

Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor Consiliului Nordic, care se reunesc luni, 28 octombrie, la Reykjavik, aproximativ patruzeci de cercetători internaționali subliniază că efectele vor fi „probabil” resimțite în întreaga lume.

Reglarea căldurii între tropice și emisfera nordică

Circulația meridională de răsturnare a Atlanticului (AMOC) este un sistem complex de curenți oceanici, inclusiv Curentul Golfului, care reglează căldura între tropice și emisfera nordică și, prin urmare, este esențială pentru condițiile de viață din Arctica.

Prăbușirea acestui sistem, deja slăbit în ultimele două decenii, este unul dintre punctele de basculare care îi îngrijorează pe oamenii de știință din cauza catastrofelor în cascadă pe care le-ar putea declanșa. Dar nu există un consens cu privire la momentul în care acest lucru se va întâmpla.

 

„Impactul ar fi probabil catastrofal”

În cel de-al șaselea raport de evaluare, publicat în 2023, experții ONU în domeniul climei (IPCC) au exprimat „un nivel moderat de încredere că circulația meridională de răsturnare a Atlanticului nu se va prăbuși înainte de 2100”.

Cu toate acestea, afirmă semnatarii scrisorii deschise, lucrări recente „sugerează că IPCC a subestimat acest risc și că depășirea acestui punct de basculare este o posibilitate serioasă în următoarele decenii”.

„Impactul, în special asupra țărilor nordice, ar fi probabil catastrofal, incluzând o răcire majoră a regiunii în timp ce zonele înconjurătoare se încălzesc”, notează ei.

„Acest lucru ar reprezenta o amplificare și o intensificare a „petei reci” care s-a format deja deasupra Atlanticului subpolar și ar duce probabil la evenimente meteorologice extreme fără precedent”, adaugă aceștia.

Ei susțin că acest lucru ar putea amenința „potențial” viabilitatea agriculturii în nord-vestul Europei.

Efecte probabile la scară globală

Dar efectele sale vor fi „probabil” resimțite și la scară globală, cu „o schimbare a centurilor de precipitații tropicale, mai puțin dioxid de carbon absorbit de oceane (și, prin urmare, crescând mai rapid în atmosferă) și o creștere semnificativă a nivelului mărilor”.

Consiliul Nordic reunește Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia, precum și câteva dintre teritoriile regiunii (Insulele Feroe, Groenlanda, Åland).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...