Prăbuşirea yuanului, un nou element al războiului comercial sino-american
Yuanul a scăzut luni, trecând sub pragul de 7 yuani pentru un dolar, pentru prima dată din 2008, cu riscul de a alimenta războiul comercial chino-american, se arată într-o analiză a France 24, preluată de Rador.
În jurul orei 09:25 GMT (11:25 ora Parisului), yuanul onshore a căzut la 7,0499 yuani pentru un dolar pentru prima dată de 11 ani, în timp ce yuanul offshore, mai liber, a atins la începutul tranzacţiilor asiatice 7,1114 yuani pentru un dolar, pentru prima dată din 2010.
Tur de orizont al motivelor şi implicaţiilor acestei căderi, care intervine în plin conflict comercial cu Statele Unite.
De ce depinde cursul unei valute?
În principiu, într-un regim cu rată de schimb variabilă, valoarea unei valute evoluează în funcţie de ofertă şi cerere, care depind de mai mulţi factori: soldul balanţei comerciale, dobânda directoare a băncii centrale sau nivelul inflaţiei, de exemplu.
Totuşi, contrar majoritătii principalelor valute, renminbi (alt nume al yuanului) onshore nu este liber convertibil: el nu poate evolua faţă de dolar decât într-o marjă de 2% în jurul unui curs pivot determinat în fiecare zi de banca centrală (PBOC) – instituţie care, contrar omoloagelor sale occidentale, nu este independentă.
Deşi PBOC a subliniat într-un comunicat că această depreciere este „rezultatul ofertei şi cererii de pe piaţă şi al fluctuaţiilor pieţei monetare internaţionale”, o asemenea mişcare nu a putut avea loc decât cu asentimentul instituţiei.
Care sunt consecinţele unei monede slabe?
Când o monedă îşi pierde din valoare, produsele cotate în această monedă îşi văd preţul scăzând cu atât mai mult pentru cumpărătorii deţinători de alte monede, ceea ce favorizează exporturile.
După ce Donald Trump şi-a anunţat joia trecută intenţia de a extinde taxe vamale suplimentare la cvasi-totalitatea importurilor provenind din China, scăderea yuanului „poate fi considerată o măsură de flexibilizare vizând să atenueze impactul taxelor”, a subliniat Samuel Siew, analist pentru Phillip Futures.
Totuşi, o slăbire a unei monede are tendinţa să genereze o fugă a capitalurilor, potenţial distructivă pentru economie.
În 2015, banca centrală a trebuit să intervină activ pentru a frâna căderea monedei, scoţând din abundenţă din colosalele sale rezerve valutare pentru a cumpăra yuani… şi deci a susţine cursul. În acelaşi an, PBOC a înăsprit de asemenea drastic controalele asupra mişcărilor de capitaluri pentru a opri presiunea asupra yuanului.
Dar în opinia lui Julian Evans-Pritchard, de la cabinetul Capital Economics, China se străduia până acum să-şi susţină moneda „pentru a nu compromite” negocierile comerciale cu Statele Unite.
Faptul că a lăsat să scadă moneda sub 7 yuani, arată că autorităţile chineze „au abandonat practic orice speranţă de acord comercial” cu Washingtonul, a subliniat el.
Care sunt efectele asupra creşterii mondiale?
„Adăugarea unui nou front monetar la conflictul comercial în desfăşurare între cele două superputeri economice ale lumii riscă să agraveze şi mai mult tensiunile şi să împiedice potenţial creşterea economică mondială”, a avertizat Ricardo Evangelista, analist pentru ActivTrades.
Nesurprinzător, Donald Trump a reacţionat denunţând o „manipulare a monedei”. „Această încălcare majoră va slăbi considerabil China cu timpul”, a adăugat el.
Comunicatul PBOC a vorbit, la rândul său, despre „unilateralism, măsuri protecţioniste şi impunerea de taxe” ca motiv al degringoladei.
Preşedintele american acuză regulat China că-şi manipulează moneda, chiar dacă Trezoreria americană a concluzionat în ultimul său raport semestrial că niciunul din marii parteneri comerciali ai Statelor Unite – inclusiv China – nu şi-a manipulat moneda pentru a obţine un avantaj necuvenit.
În opinia lui Han Tan, analist pentru FXTM, scăderea yuanului ar putea avea un efect de domino asupra altor valute ale ţărilor emergente şi perturbă economiile lor.
Traducere: Gabriela Sîrbu
Image by moerschy from Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii