G4Media.ro

Prăpastia demografică între estul și vestul Europei se adâncește: migrația golește țările…

sursa foto: ONU

Prăpastia demografică între estul și vestul Europei se adâncește: migrația golește țările mai sărace

Prăpastia demografică în Europa s-a adâncit de la căderea Cortinei de fier. Țările din estul UE au pierdut până la un sfert din populație, în contrast cu situația din vest, potrivit unui studiu austriac, care subliniază impactul determinant al factorului migratoriu, transmite ziarul belgian Le Vif, preluat de Rador.

“Deși rata fertilității în estul Europei nu se deosebește net de cea din vest, mișcările de populație împart continentul în două”, subliniază Tomas Sobotka, cercetător la Academia austriacă de științe (OAW) care a girat acest studiu. În vreme ce populația a crescut cu 12% între 1990 și 2017 în cele 15 state vechi membre ale UE, țări occidentale bogate, ea a scăzut cu 7% în medie în cele 13 noi state membre, mai sărace.

În cvasi-totalitatea lor, fostele țări din Est, membre sau nu ale UE, au înregistrat un sold natural (diferența dintre nașteri și decese) negativ în această perioadă. Dar soldul migratoriu explică în cea mai mare parte scăderea populației, care a atins 27% în Letonia, 23% în Lituania, 22% în Bosnia-Herzegovina, 19% în Bulgaria, 15% în România și 13% în Croația.

Invers, majoritatea țărilor din Europa occidentală au înregistrat în același timp un sold natural pozitiv și un important aflux migratoriu. Acest ultim factor explică în mod determinant creșterea populației în Elveția (creștere cu 26%), în Spania (20%), în Austria (15%), în Belgia (14%), în Italia (7%) și în Grecia (6%).

Două țări fac totuși excepție: Irlanda și Franța, unde soldul natural, favorizat de o puternică fertilitate, a contribuit mai mult la creșterea demografică decât soldul migratoriu. Creșterea populației a atins 36% în Irlanda, un record, și 18% în Franța.

Tot atipic în Vest, populația Germaniei n-a crescut decât cu 4% din 1990: în vreme ce soldul natural a fost negativ, soldul migratoriu a rămas net inferior mediei din celelalte țări din Europa occidentală, în ciuda sosirii a peste un milion de solicitanți de azil din 2015. La fel, în Est, Rusia a putut să-și limiteze scăderea demografică la 1%, soldul migratoriu compensând în mare parte un sold natural în scădere cu 10%.

Dar în vreme ce Europa 28 și-a văzut populația crescând cu 8%, până la peste 510 milioane de locuitori, populația activă nu reprezintă decât 246 de milioane de persoane și această cifra “ar putea stagna, chiar scădea în anii următori”, potrivit OAW, care subliniază o “tendință fundamentală” de îmbătrânire a populației pe continent.

Traducere Rador: Gabriela Sîrbu

Foto: Imigranți în Europa (Sursa: ONU)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Nu exista „tari sarace” in Europa, exista tari cu popor fraier si ticalos care se invarte dupa coada in loc sa ia masurile necesare pentru economie.

    Toata lumea stie ce trebuie facut (construit autostrazi, spitale, scoli etc.) dar nu se face pentru ca 1) sunt ticalosi la putere si 2) poporul fraier nu voteaza.