G4Media.ro

Precizare a președintelui AEP: Persoanele care nu și-au făcut viza de flotant…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Precizare a președintelui AEP: Persoanele care nu și-au făcut viza de flotant până pe 4 septembrie vor putea vota în localitatea de reședință pe listele suplimentare

UPDATE: Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu Buică, a declarat marți pentru G4Media.ro că Biroul Electoral Central (BEC) nu a interzis persoanelor care nu și-au făcut viza de flotant până pe 4 septembrie să voteze în localitatea de reședință, ci doar a precizat că respectivele persoane vor fi trecute pe listele suplimentare.

”Potrivit dispozițiilor legale, cetățenii își pot exercita dreptul de vot la reședință sau domiciliu, după caz. Hotărârea BEC nu interzice dreptul la vot celor care și-au stabilit reședința după 4 septembrie. Cine și-a stabilit reședința înainte de 4 septembrie, avea opțiunea să ceară să fie trecut pe lista permanentă. Cine nu a făcut această solicitare, are opțiunea de a se prezenta la secție și de a vota pe lista suplimentară. La fel, tot pe lista suplimentară, pot vota și cei care și-au stabilit reședința după ziua de 4 septembrie”, a precizat Mitulețu Buică pentru G4Media.ro.

Precizarea președintelui AEP vine după ce Biroul Electoral Central a adoptat luni seara o decizie care a fost interpretată de mai multe ONG-uri și juriști drept neclară, în special prevederea referitoare la votul celor care și-au făcut vize de flotant după 4 septembrie.

Astfel, potrivit articolului 2, alin (2) din hotărârea nr. 81 adoptată luni seară de BEC:

  • ”alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reşedinţă”.

Astfel, mai multe organizații neguvernamentale, reunite în Coaliția FiecareVot, au solicitat, marți, Biroului Electoral Central să clarifice reglementările introduse prin Hotărârea 81 din 7 septembrie, referitoare la viza de flotant și utilizarea urnei speciale (detalii aici).

Potrivit unor surse din cadrul BEC, decizia a fost luată cu un vot strâns. S-au pronunțat în favoarea acestei interdicții reprezentanții PSD și ALDE, precum și toți judecătorii membri ai BEC. Împotrivă au votat reprezentanții USR, PNL, UDMR și cei ai Autorității Electorale Permanente.

BEC a mai decis și că alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește și – Reguli noi pentru obținerea vizei de flotant: Solicitantul să stea cel puțin 15 zile pe lună la locuința secundară, iar dacă la aceeași adresă figurează mai mult de două persoane, poliția va face verificări

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Interesanta este pozitia AEP, de ceva vreme in total dezacord cu Judecatorii BEC si cu reprezentantii PSD-ALDE !

    PS. Seful AEP este un teleormanean (Buca Muhulet) propus si ales in epoca Dragnea la propunerea lui Livache !

  2. Da, pe de alta parte nu pot sa nu remarc ca TOTI judecatorii BEC sunt de partea PSD si ALDE. Bine de stiut si de retinut. Nu doar in perspectiva alegerilor, ci in general, cand e vorba despre justitia romana

  3. pai eu ma mut maine in alta localitate ca asa mi-am planuit acum 1 an, mi se ingradeste dreptul la libera circulatie si dreptul la vot?

  4. Din punct de vedere al condiției de apartenență la comunitatea locală atât candidatul cât și alegătorul ar trebuie să îndeplinească aceleiași condiții.

  5. Neschimbarea actului de identitate expirat constituie contravenţie conform legii şi se sancţionează cu amendă. La secţiile de votare se va cere şi chitanţa pentru achitarea amenzii ȋn cazul actelor expirate ?
    Numai ȋn România se poate aşa ceva. Ȋncercaţi să mergeţi ȋn străinătate cu un act expirat ! La noi se poate VOTA ! La următoarele alegeri poate ne vom putea prezenta chiar şi fără acte de identitate.

  6. Deci, ce sa inteleg de aici?
    Daca n-am acte, buletin expirat sau altceva, pot vota! Daca declar ca am resedinta in alt oras, pot vota! Daca incalc legea, sunt batut parinteste pe umar!
    De ce sunt „premiati” cei care incalca legile? De ce eu, care-am fost mai fraier si mi-am preschimbat actele la timp, sa fiu considerat egal cu unul care n-a avut nici macar intentia?

    Din ce declara Mituitu asta, pot vota fara greturi si daca N-AM act de identitate! Votez, probabil, in baza unei declaratii pe proprie raspundere!!!
    Si, la fel, votez in alta localitate, pentru ca declar ca tocmai mi-am stabilit resedinta in alt oras, fara sa ma verifice nimeni daca e adevarat sau nu? Votul multiplu tocmai a devenit legal???