G4Media.ro

Predoiu, despre legile justiției: Nu s-a adus nicio atingere caracterului obligatoriu al…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Predoiu, despre legile justiției: Nu s-a adus nicio atingere caracterului obligatoriu al deciziilor CCR. Nicio prevedere nu se referă la raporturile României cu Comisia Europeană

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern în care sunt dezbătute proiectele legilor justiției, că prin acestea „nu s-a adus nicio atingere caracterului obligatoriu al deciziilor CCR” și că, de asemenea, „nicio prevedere nu se referă la raporturile României cu Comisia Europeană”.

„Niciun articol din aceste trei legi, niciun alineat, nicio nuanță nu afectează cu nimic obligativitatea deciziilor Curții Constituționale, așa cum o stabilește neștirbit articolul 147 alineatul 4 din Constituția României. Deciziile CCR, odată publicate în Monitorul Oficial, au caracter general de obligativitate și se produc efecte numai pentru viitor. Repet, nicio atingere nu s-a  adus acestui articol. Toate deciziile CCR sunt și rămân obligatorii, așa cum le stabilește Constituția.

Nicio prevedere din această lege nu se referă la raporturile României cu Comisia Europeană. Integrarea euro-atlantică face obiectul unui titlu din Constituția României, titlul VI, articolele 148, 149 și ele sunt neatinse. Aceste legi nu au de-a face cu acel regim juridic.

Temerea că prin aceste legi că noi aducem atingere caracterului obligatoriu al deciziilor CCR este nejustificat”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiției a susținut că „aceste trei legi sunt fundamentale pentru justiție și asta explică probabil și dificultățile din ultimii 3 ani privind cristalizarea unor proiecte care să le îmbunătățească și dezbaterile aprinse care au însoțit întotdeauna discutarea proiectelor”.

„Am dorit ca în acest demers să urmărim câteva principii fundamentale, nu stabilite arbitrar de Ministerul Justiției, ci decantate în discuțiile pe care le-am avut cu judecătorii și procurorii, cu reprezentanții lor, cu societatea civilă, și anume în primul rând independența justiției, independența judecătorilor și a procurorilor, în cadrul competențelor specifice stabilite pentru fiecare dintre aceste cariere. Un alt principiu fundamental reclamat foarte puternic de către sistemul judiciar în ultimii ani, care s-a cerut întărit, subliniat, îmbunătățit, a fost acela al separării carierelor de judecător și de procuror”, a precizat Predoiu.

Cătălin Predoiu a adăugat că un alt principiu vizează „responsabilizarea justiției în raport de propriile rezultate, în raport de propria funcționalitate, pentru că aici există în continuare așteptări neîmplinite din partea cetățenilor, a companiilor și chiar din partea sistemului însuși”.

„Cred că sistemul nostru judiciar a ajuns la o maturitate în a-și recunoaște propriile vulnerabilități, a le aborda, cu dezbateri, cu controverse, dar, în orice caz, într-un sens constructiv”, a spus ministrul.

Alte principii urmărite sunt întărirea coerenței anumitor decizii și creșterea eficienței sistemului judiciar, potrivit lui Cătălin Predoiu.

Guvernul urmează să aprobe Proiectul de Lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Proiectul de Lege privind organizarea judiciară și Proiectul de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Sunt proiectele inițiate de actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, care au fost puse în dezbatere din 2020 și care de-a lungul timpului au fost amplu dezbătute și criticate de magistrați și asociații civice.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. SUB COMANDA PARTIDULUI „justita” VA FI IARASI CE A FOST SI MAI MULT DE ATAT.

  2. Putin, Lukasenko si Viktor Orban felicita alianta mafiota Iohannis-PSD-PNL-UDMR pentru distrugerea ultimelor resturi de justitie corecta si independenta din Romania. 😛
    Nici daca le faceau rusii nu ieseau niste legi atat de ticaloase asa cum le-au facut Predoiu, Iohannis si USL, astfel incat justitia sa fie la cheremul politicienilor PSD-PNL-UDMR si a cozilor lor de topor, Savonea, Mateescu, Ghena etc.
    Daca UE tace din gura si se face ca nu vede golaniile din legile justitiei, fiind „ocupata” cu razboiul din Ucraina si alte prostii, in curand Romania va fi in randul tarilor anti-democratice si iliberale, cum e Ungaria.

  3. Omul asta e dus cu pluta , serios ! Oare cat o mai tine asa? La viitoarele alegeri votez cu AUR , daca e bascalie in tara asta atunci bascalie sa fie…. meritam!

  4. CE ESTE ccr ? O ENTITATE PE CARE PARTIDUL O UMPLE CU EXECUTANTI OBEDIENTI.

  5. Cea mai mare greseala e sa ii enervezi pe aia din justitie.

  6. Niste J E G U R I care vor sa ne demonstreze ca se poate si mai rau🖕

  7. Orice legi adoptate de gangsteria politico-justitionala din ROMANIA sunt o victorie redutabilă si incontestabilă ca la MOSCOVA. Cine are curajul se conteste se pune cu URSU si vai de pielea lui. BASESCU a avut acest curaj. N-aș avea curajul sa spun ca tot ce a făcut a fost bine dar cu vreo zece ca el am lichida BOLSEVIA din ROMANIA.