G4Media.ro

Predoiu, prima reacție după comunicatul CCR referitor la decizia CJUE: Poziția oficială…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Predoiu, prima reacție după comunicatul CCR referitor la decizia CJUE: Poziția oficială a Ministerului Justiției și a Guvernului de recunoașere a supremației dreptului european a rămas neschimbată

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, pentru G4Media.ro, că poziția oficială a Ministerului Justiției și a Guvernului de recunoaștere a supremației dreptului european a rămas neschimbată. Predoiu susține că poziția Guvernului a fost comunicată și la Bruxelles în două rânduri.

”Poziția oficială a Ministerului Justiției și a Guvernului a fost exprimată prin scrisoarea transmisă comisarului Reynders încă din luna noiembrie, în sensul recunoașterii supremației dreptului european și a rămas neschimbată. Poziția a fost reiterată în cadrul întâlnirii ministrului justiției cu comisarul Reynders din luna decembrie 2021 în marja JAI. Miniserul a comunicat public pe marginea întâlnirii inclusiv acest detaliu”, a declarat ministrul Predoiu pentru G4Media.ro.

Context

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, pe 21 decembrie, că judecătorii naționali pot să nu aplice, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale, care contravin dreptului Uniunii Europene și prin care interesele financiare ale UE sunt lăsate neapărate. CJUE a subliniat faptul că recomandările Comisiei Europene pentru România, în cadrul MCV, sunt obligatorii.

Curtea Constituțională a României a respins, într-un comunicat dat publicității pe 23 decembrie, decizia majoră a Curții de Justiție a UE, potrivit căreia judecătorii naționali pot să nu aplice deciziile Curților Constituționale care contravin dreptului UE.

”În plan practic, efectele acestei Hotărâri se pot produce numai după revizuirea Constituției în vigoare, care, însă, nu se poate face de drept, ci exclusiv la inițiativa anumitor subiecte de drept, cu respectarea procedurii și în condițiile prevăzute chiar în Constituția României”, se arată în comunicatul CCR.

Reamintim că, printr-o decizie din vară, CCR a interpretat o altă hotărâre CJUE din 18 mai 2021 în sensul că dreptul european are întâietate în fața dreptului național, doar în privința legislației infra-constituționale, adică legislația mai prejos de Constituție. În plus, CCR a decis că judecătorii naționali nu pot lăsa neaplicate decizii CCR, invocând faptul că se opun dreptului european și unor decizii ale CJUE.

România, la pachet cu Polonia

După ce radioul public austriac ORF și cel luxemburghez RTL au scris că România devine, alături de Polonia, o problemă pentru Uniunea Europeană, a venit rândul presei germane, elvețiene și belgiene să abordeze subiectul.

Până la reacția ministrului Predoiu, solicitată de G4Media.ro, nici un înalt demnitar din România nu s-a pronunțat pe acest subiect. CCR este condusă de președintele Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD.

Trei asociații de magistrați i-au cerut, marți, ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să promoveze rapid cinci măsuri legislative pentru ca România să nu intre în procedura de sancționare (infringement) declanșată de Comisia Europeană ca urmare a unei decizii a Curții de Justiție a UE (CJUE).

Reacții politice

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei (PNL), a scris, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că este “o glumă proastă” să citeşti pe siteul Curţii Constituţionale a României că este nevoie de revizuirea Constituţiei pentru respectarea deciziilor CJUE .

Scântei a precizat că reacţia Curţii la decizia CJUE privind supremaţia dreptului european nu reprezintă poziţia oficială a plenului CCR şi poate fi cel mult o părere juridică a preşedintelui CCR, Valer Dorneanu. Președinta Comisiei Juridice din Senat mai subliniază că acel comunicat al CCR nu are efect juridic

Fostul ministru al justiției, Stelian Ion, a cerut demisia judecătorilor CCR care au pronunțat decizii prin care încalcă dreptul Uniunii Europene.

El a anunțat că va depune un proiect legislativ de abrogare a art. 99 lit. ș din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor, în baza căruia judecătorii au fost sancționați pentru încălcarea unor decizii CCR care sunt contrare dreptului Uniunii Europene.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a criticat decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene potrivit căreia judecătorii instanțelor naționale pot să nu aplice deciziile Curților Constituționale care contravin dreptului UE, iar caracterul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV) este obligatoriu.

AUR atrage atenția că decizia CJUE ar reprezenta ”un veritabil atac la independența României, dar și la independența fiecărui stat membru UE”.

”Deși decizia din data de 21 decembrie 2021 este pronunțată într-o cauză a României, principiile acesteia sunt aplicabile oricărui stat membru al Uniunii Europene”, se mai arată în comunicatul AUR.

Sursa Foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

 

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. S-a trezit si Predoiu, la o saptamana dupa comunicatul ticalos al lui Dorneanu/CCR, si a zis si el ceva, ca sa nu spuna lumea ca nu a reactionat.
    Oricum, Predoiule, lumea s-a prins ca nu vrei sa faci nici un fel de reforma si sa repari justitia mutilata de PSD si de Draknea.
    Si tie, si lui Iohannis, si PNL-ului va convin legile justitiei modificate de PSD, va convine existenta SIIJ, altfel n-ati fi sabotat orice incercare de reforma cat a fost Stelian Ion (USR) ministrul justitiei.

    • Ce vrei ma , nu ti-a fost destul cit am fost vasali la Constantinopol, acum vrei sa fii vasal si la Bruxelles ?
      Eu nu vreau.
      Cit de nerealist sa fii ca sa nu-ti dai seama ca SIIJ e garantia unei justitii independente – mai pe intelesul tau, a unor judecatori independenti- .
      Vad ca oameni ca tine ar vrea sa vada in continuare cizma procurorului pe gitul judecatorului , asa cum era pe vremea kiovesoaiei !!!
      Asa ceva nu mai vrem sa vedem !!!

  2. Dacă a existat un ministru 0 cum zic televiziunile de casa a mafiei, atunci acesta e Predoiu. Ministru în atâtea mandate și nu a făcut nimic notabil, nici o reformă, nimic.

  3. Avem doar ministri fatalai la justitie!

  4. Hmmm, de cand este o recomandare, obligatorie?

  5. Gruparea CCR a uzurpat Romania.

    • Agentura kgb-ista condusa de Dorneanu. Mizeria asta de om, care l-a slujit cu sarg pe Ceausescu jumatate de viata si alta jumatate de viata pe Iliescu, mergea direct in Rusia sa primeasca instructiunile de aplicat de la recrutorul lui kgb-ist.

  6. Un Păcălici, Predoiu asta!

    • Păi dacă nu au pe alții prin partide, pe cine să pună? – Un marocan, eventual..
      Dacă oamenii capabili nu candidează – asta e.

  7. De ce există o Curte de Justiție Europeană care trebuie să suspende statutul fundamental pentru Drept al Constituțiilor naționale? Pretenția unei astfel de Curți e pur și simplu totalitară, anti-democratică. CJUE trebuie reformată, nu Curțile Constituționale naționale!
    Unde sunt apărătorii libertății moderne, adică constituționale? Ne îndreptăm, plini de entuziasm progresist și deliruri germofobe, din lockdownuri în segregaționism, spre o lume totalitară, lipsită de clasă mijlocie, o lume de corporații gigantice și mase proletare, nici o problemă?
    Doar legionarismul ne mai poate salva?

    • Simioane, Georgică, tu ești?
      Săptămâna asta nu face sens să mai treci prin Buzești 75-77, că au „speriat” biștarii din seif, tâlharii !

    • Fara slogane sunteti „cineva”? Vai de fraierii care cred in gogoasele voastre. Se vede ca am inlocuit cartea cu tinicheaua. Sclipeste si ea frumos daca-i lustruita dar nu-i pretioasa din pacate. Un pic de carte ar ajuta la greutate. Apropo liderii vostri sunt aur adevarat sau niste tinichele si ei? Cred ca vom da cu nasul de multe nestiute in curand in ceea ce-i priveste pe lideri. Deocamdata faceti jocul unora mai batrani ca voi dar cand nu mai este nevoie de „sclipire” atunci sa vezi suprize.

    • Sputnik Television??

  8. Te-ai trezit cam tarziu, n-ai sanctionat la timp derapajele ccr ului, care se p i s h a pe declaratiile tale la Bruxelles.
    De cand esti ministru n-ai miscat un deget sa indrepti ceva in justitie, ce astepti, semnal de la ficus?

    • Completare. Am vrea sa stim ce s-a intamplat cu judecatorii care au aplicat regulile CJUE , motiv pt care au cazut in ghearele inspectiei judiciare. La asta sa ne raspunzi, predoiule; bla-bla urile tale la Bruxelles nu valoreaza 2 parale.

  9. Eu nu inteleg pur si simplu. Tratatul de la lisabona ala care prevede va legea ue e mai tare ca legile nationale a fost semnat dupa aderare. Ca a fost semnat e clar….dar e neconstitutional… ca de aia jura boii sa apere constitutia si legile tarii. Vad doar o problema tehnica … trebuie schimbata constitutia si au cum ca au majoritate de doua treimi. Arunca pastile asa pentru ca poate nu vor s.o schimbe ca le convine sa spuna ca cred ca ue…dar judecatorii sa nu poata judeca decat dupa legile prost facute din tara

    • Ce este neconstitutional?

    • Da, ai dreptate, dar daca se apuca sa modifice ceva din Constitutie le e teama ca vor trebui sa modifice si chestia cu alegerile intr-un singur tur si asta nu le convine.

  10. PREDOIU „HIBRIDUL”, O „SPECIE” TRANSPARTINICA PE CARE REFUZ SA-L CRED , PENTRU CA VINE DIN PARTEA LUI WERNER KLAUS…
    PROBLEMELE : SUSTINERII ANTICRESTINISMULUI , MIGRATIEI SI NERESPECTARII Mottou-lui Uniunii Europene, „Uniţi în diversitate”,care a fost folosit pentru prima dată în anul 2000 ….mai sunt ,dar sa nu radicalizam, ma face sa fiu „ATENT” SI LA CEI CE SUSTIN „ALTCEVA”

  11. Curtea Europeană de justiție este de o ipocrizie fantastică. Când e vorba să dea mai multă putere Uniunii Europene ce repede sare de cur în sus să fie respectate legile europene. Dar de legea care europeana care spune că certificatul verde nu va fi folosit pt a discrimina sau pt a forta oamenii să facă ceva împotriva voinței lor nu mai spune nimic. Legea asta europeană nu mai are întâietate. Eram pro UE dar UE a devenit o dictatura mai scârboasa decât cea chineză. So EU can burn

  12. @Andreea. Daca esti pro UE ( sau ai fost) ar trebui sa cunosti competentele CJUE si sa stii ca certificatul verde nu l-a impus UE si nici vaccinarea obligatorie.
    PS. Plin site ul asta de anti UE, anti- occident.

  13. Ati frecat-o 8 zile ca sa scoateti comunicatul asta! V-a iesit cu noduri in gat, nu-i asa?

    • Iar Iohannis tace ca un melc….. Cate sperante ne-am pus in sasalau si cand colo, vedem acum ca-i echte ciuma rosie.

  14. Bai papagalule tu ai jurat sa respecti constitutia tarii astea,nu ce debiteaza comisarii comunistoizi bruxelezi…mars si linge clante pe la iubitorii sorosisti….

  15. cine poate sa-ntelega munca de sisyph de la kkr ? 🙂 cat de ipocriti sunt acesti sustinatori ai iliberalismului dambovitean ? degeaba au cumparat electoratul cu mariri de pensii / pensii speciale pt marionete etc etc 🙂 cat mai tine spectacolul ? Cine plateste factura ? …pe cine trebuie sa salvati ? 😂🙂 a mai ramas cineva ? 😂🤪🙂

  16. Din ciclul „să fim slugi până la capăt”. UE nu ar trebui să aibă prerogative în domeniul justiției. Legile justiției ar trebui adoptate de către Parlamentele naționale ale statelor membre in conformitate cu voința electoratului la un moment dat exprimată prin vot la alegerile parlamentare, nu să fie la cheremul unor birocrați de la Comisia Europeană.

  17. Text
    12008E/AFI/DCL/17

    Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Declarații anexate la Actul final al Conferinței interguvernamentale care a adoptat Tratatul de la Lisabona semnat la 13 decembrie 2007 – A. DECLARAŢIILE CU PRIVIRE LA DISPOZIŢIILE TRATATELOR – 17. Declaraţia cu privire la supremaţie

    Jurnalul Oficial 115 , 09/05/2008 p. 0344 – 0344

    17. Declaraţia cu privire la supremaţie

    Conferinţa reaminteşte că, în conformitate cu jurisprudenţa constantă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, tratatele şi legislaţia adoptată de Uniune pe baza tratatelor au prioritate în raport cu dreptul statelor membre, în condiţiile prevăzute de jurisprudenţa menţionată anterior.

    În plus, Conferinţa a hotărât ca Avizul Serviciului juridic al Consiliului, astfel cum figurează în documentul 11197/07 (JUR 260), să fie anexat prezentului act final:

    „Avizul Serviciului juridic al Consiliului

    din 22 iunie 2007

    Din jurisprudenţa Curţii de Justiţie reiese că supremaţia dreptului comunitar este un principiu fundamental al dreptului comunitar. Conform Curţii, acest principiu este inerent naturii specifice a Comunităţii Europene. La data primei hotărâri din cadrul acestei jurisprudenţe consacrate [hotărârea din 15 iulie 1964, în cauza 6/64, Costa/ENEL [1]], supremaţia nu era menţionată în tratat. Situaţia nu s-a schimbat nici astăzi. Faptul că principiul supremaţiei nu va fi inclus în viitorul tratat nu va schimba în niciun fel existenţa principiului şi jurisprudenţa în vigoare a Curţii de Justiţie.

    [1] „Reiese (…) că, izvorând dintr-o sursă independentă, dreptului născut din tratat nu ar putea, dată fiind natura sa specifică originală, să i se opună din punct de vedere juridic un text intern, indiferent de natura acestuia, fără a-şi pierde caracterul comunitar şi fără a fi pus în discuţie fundamentul juridic al Comunităţii înseşi.””

  18. Ministrul preşoi al mafiei securiştilor aplică metoda clasică „ZI CA EI ŞI FĂ CA NOI” un fel de „Mircea, fă-te că lucrezi” un fel de „Danga-Langa-Langa-Danga”. Cunoaştem. Vedem în reluare filmul ăsta de 32 de ani.

    La nivel declarativ şi FSN era cel mai democratic partid în iunie 1990. La nivel practic stâlcea în picioare intelectuali, studenţi, femei, copii, bătrâni.

  19. Fapte nu vorbe… parca asa era indemnul.

  20. Si totusi CCR ul este CCR .
    Daca vrem nerespectarea hotararilor CCR, parlamentul sa desfiinteze CCR .
    SI atunci totul va fi OK .
    Primeaza legislatia europeana si nu vor mai fi probleme .

  21. Nici nu-mi faceam griji ca exista in Romania un politician care sa nu stea in genunchi in fata dictaturii UE.Dragi politicieni la investitura jurati sa aparati tara,suveranitate,etc nu jurati sa fim condusi de puterile straine.Nu va e rusine cand priviti in oglinda?Nici cand cereti votul nostru ca milogii?

  22. Constitutia este actul fundamental al unei tari. Romania exista in forma descrisa de Constitutie si aceasta spune ca dreptul comunitar are intaietate in cazul legilor, nu al Constitutiei. Daca ar fi altfel am putea asista la situatii in care CJUE sa decida ca limba nationala nu mai e romana, sau doar in anumite regiuni; ar mai putea decide ca o parte a Romaniei se alipeste Ungariei sau Bulgariei, samd. Ca judecatorii numiti la CJUE se cred dumnezei si nu doar interpretează legea, ba legifereaza de-a dreptul s-a vazut in cazul exporturilor de bunuri si servicii cand, într-o cauza din Letonia, au stabilit ca subcontractorii/intermediarii sa plateasca TVA. Interesant ca desi nici un stat nu facea asta, toti s-au conformat adaptandu-si legislatia in loc sa promoveze o legislatie mai clara au acceptat decizia CJUE. Adevarul ca si comisarul pe Transporturi e de toata jena.

  23. Nu poate nici o lege Europeana sa combata sau sa subjuge legile constitutiei unui stat… Nu asa s_a aderat la UE…. Nici vorba… Suveranitatea unui stat sta in constitutia lui adica scheletul de forta… Fara el nu mai este stat si nici suveranitate… Nu pot o serie de indivizi de la Bruxel sa faca niste legi… Apoi sa le impuna peste capul unui stat suveran a carui constitutie a fost votata de toti cetatenii acelei tari….