G4Media.ro

UPDATE CJSU Prahova îl contrazice pe prefect și declară zone metropolitane în…

Foto: Pixabay.com

UPDATE CJSU Prahova îl contrazice pe prefect și declară zone metropolitane în jurul Ploieștiului și Câmpinei / Prefecții din Prahova și Satu Mare: Nu avem zone metropolitane în județ și e nevoie de declarație pe proprie răspundere la ieșirea din localitate

UPDATE ora 19:50:  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a aprobat o hotărâre potrivit căreia sunt considerate ca făcând parte din zone metropolitane cele două municipii ale județului, Ploiești și Câmpina, și o serie de localități, după cum urmează:

1. PLOIEȘTI și localitățile: Albești-Paleologu, Tomșani, Ariceștii Rahtivani, Balta Doamnei, Băicoi, Băltești, Bănești, Bărcănești, Berceni, Blejoi, Boldești-Scăeni, Brazi, Bucov, Ceptura, Cocorăștii Colț, Cocorăștii Mislii, Colceag, Cosminele, Drăgănești, Dumbrava, Dumbrăvești, Fântânele, Filipeștii de Pădure, Filipeștii de Târg, Florești, Gherghița, Gorgota, Gornet, Gornet-Cricov, Gura Vitioarei, Iordăcheanu, Lipănești, Măgurele, Măgureni, Mănești, Olari, Păulești, Plopeni, Plopu, Podenii Noi, Poienarii Burchii, Puchenii Mari, Râfov, Scorțeni, Șirna, Târgșoru Vechi, Telega, Tinosu, Urlați, Valea Călugărească, Vălenii de Munte, Vărbilău, Vâlcănești.

2. CÂMPINA și localitățile: Bănești, Breaza, Brebu, Cornu, Poiana Câmpina, Provița de Jos, Provița de Sus, Șotrile, Telega, Valea Doftanei.

Întrucât sunt cuprinși în ambele zone, locuitorii din Bănești și Telega vor putea circula fără declarație pe proprie răspundere/adeverință eliberată de angajator/legitimație de serviciu în ambele arii menționate mai sus.

Prahovenii care au domiciliu în zonele de mai sus pot circula, PE DURATA STĂRII ALERTĂ, fără a mai avea la ieșirea din localitate declarație pe proprie răspundere/adeverință eliberată de angajator/legitimație de serviciu. Dacă cei cu domiciliu în „zona Câmpina“ sunt nevoiți să ajungă în „zona Ploiești“ (sau invers), atunci trebuie să aibă unul dintre documentele care să le justifice deplasarea.

Pentru prahovenii din localitățile care nu sunt amintite mai sus, rămâne valabilă obligativitatea de a avea asupra lor, după caz, declarație pe proprie răspundere sau adeverință eliberată de angajator sau legitimație de serviciu atunci când părăsesc orașul/comuna unde-și au domiciliu”, a anunțat Prefectura Prahova pe Facebook.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Prefecții din Prahova și Satu Mare atrag atenția că nu au zone metropolitane în județ, conform legii, și e nevoie de declarație pe proprie răspundere la ieșirea din localitate.

Precizările vin după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis pe 14 mai 2020 că locuitorii unor zone metropolitane pot ieși din localitate fără declarație justificativă, pe o rază de 30 de kilometri în jurul principalului oraș.

Potrivit Grupului de comunicare strategică, sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.

Cu toate acestea, prefecții din Satu Mare și Prahova spun că nu au zone metropolitane în județ.

“În cadrul ședinței de lucru săptămânale din data de 19 mai 2020 cu reprezentanții structurilor M.A.I., s-a decis că aliniatul 3 al articolul 17 privind excepțiile la interdicția deplasării persoanelor din Hotărârea CNSU nr. 24/14 mai 2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național nu se poate aplica în județul Satu Mare pentru nicio aglomerare de localități deoarece în acest moment nu este definită juridic o arie administrativ-teritorială ca zonă metropolitană în baza art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi”, se arată într-un comunicat al prefectului din Satu Mare, citat de presasm.ro.

În aceste condiții, toți cei care ies din localitățile de domiciliu vor avea nevoie de declarația pe propria răspundere, avertizează autoritățile din Satu Mare.

“Drept urmare, pe perioada stării de alertă, toți cetățenii județului Satu Mare care se deplasează în afara localității de domiciliu au nevoie de declarație pe proprie răspundere. Persoanele care se deplasează în scop profesional în altă localitate au nevoie de unul dintre cele 3 documente justificative: legitimația de serviciu sau adeverință de la angajator sau cu declarația pe propria răspundere”, potrivit prefectului din Satu Mare.

Și prefectul din Prahova, Cristian Ionescu, a precizat într-un interviu pentru presa locală că niciun oraș din Prahova nu are zonă metropolitană și, prin urmare, este necesară declarația pe proprie răspundere la ieșirea din localitate.

”Din punct de vedere administrativ, Zona Metropolitană Ploiești nu există. Prin urmare, pentru deplasarea în afara oricărei localități din Prahova, inclusiv în afara Ploiești ului și localităților limitrofe, este nevoie de completarea declarației pe propria răspundere în perioada stării de alertă” a declarat prefectul Cristian Ionescu pentru observatorulph.ro.

În schimb, Zalăul are zonă metropolitană, a decis Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj. Nu mai puțin de 19 unități administrativ teritoriale, orașe și comune, din județul Sălaj care fac parte din din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Zona Metropolitană Zalău” se asimilează cu ”Zona Metropolitană Zalău”, potrivit prefectului de Sălaj, Virgil Țurcaș, citat de magazinsalajean.ro.

Astfel, în perioada stării de alertă, circulația persoanelor în interiorul unităților administrativ teritoriale care fac parte din Zona Metropolitană se poate face fără declarație pe propria răspundere.

”Zona Metropolitană Zalău” cuprinde: municipiul Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou, Şimleu Silvaniei, Agrij, Bocșa, Crasna, Creaca, Crișeni, Dobrin, Hereclean, Hida, Horoatu Crasnei, Meseșenii de Jos, Mirșid, Pericei, Sălățig. Șamșud și Vârșolț. Din 2015 – anul înființării asociației, până în prezent, comuna Șărmășag s-a retras din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și au intrat comunele Șamșud și Horoatu Crasnei.

Ce spune legea. Potrivit articolului 11 din legea 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi:

„11. Delimitarea zonei metropolitane – zona metropolitană constituită conform prevederilor Legii administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri.”

Potrivit articolului 1, alineatul j) din legea Administrației publice locale nr. 215/2001:

„j) zonă metropolitană – asociaţia de dezvoltare intercomunitară constituită pe bază de parteneriat între capitala României sau municipiile de rangul I şi unităţile administrativ-teritoriale aflate în zona imediată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Aici se vede ce slaba si contradictorie este legislatia din Romania.

    Legea 351/2001:

    „11. Delimitarea zonei metropolitane – zona metropolitană constituită conform prevederilor Legii administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri.”

    Legea 215/2001:

    „j) zonă metropolitană – asociaţia de dezvoltare intercomunitară constituită pe bază de parteneriat între capitala României sau municipiile de rangul I şi unităţile administrativ-teritoriale aflate în zona imediată.

    (2) Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară se constituie în condiţiile legii, în scopul realizării în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori al furnizării în comun a unor servicii publice. Zonele metropolitane şi aglomerările urbane constituite cu acordul expres al consiliilor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale componente au ca scop dezvoltarea infrastructurilor şi a obiectivelor de dezvoltare de interes comun. Autorităţile deliberative şi executive de la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale componente îşi păstrează autonomia locală, în condiţiile legii.”

    Care e pana la urma zona: cea acoperita de asociatie (daca exista), sau cea cu raza de 30km?

    • da, legislatia e proasta, de 30 de ani se pune accent pe cat se poate fura, parlamentul nu esueaza sa-si mareasca veniturile si privilegiile

  2. Uite asa…te cuprinde o scarba de lege!
    Cand vezi ca normalul nu este normal daca nu-i modelat legal.
    Trece si asta! Trece totul.

  3. Această ţară este guvernată ?
    Ce face guvernul de la Palatul Cotroceni ?