G4Media.ro

Prefectul Capitalei: Blocurile construite în anii 50 – 60 care necesită consolidare…

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Prefectul Capitalei: Blocurile construite în anii 50 – 60 care necesită consolidare e preferabil să fie demolate decât consolidate, şi construite alte locuinţe în loc / Clădirile istorice nu pot fi demolate, ele trebuie consolidate indiferent de cost

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a afirmat, miercuri, că blocurile construite în anii 50 – 60 care necesită consolidare este mai bine să fie demolate decât consolidate, iar alte locuinţe să fie ridicate în locul lor, menţionând că nu pot fi demolate clădirile istorice, iar acestea trebuie consolidate indiferent de cost, relatează News.ro.

Toni Greblă a fost întrebat, miercuri, la Prima News, cum stă Capitala în cazul producerii unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.

„Sigur că în cazul nedorit al unui astfel de cutremur, Capitala este cea mai expusă şi din acest punct de vedere eu am făcut un un apel la a conştientiza că dacă nu trecem de la îngrijorare şi promisiuni la fapte, după o anumită perioadă de timp, după o lună de zile, această emoţie în legătură cu tragedia din Turcia, Siria, se va estompa. Vom fi preocupaţi de alte probleme şi peste un an, doi, trei vom constata că suntem în acelaşi stadiu cu consolidarea clădirilor cu risc seismic. Din această perspectivă, trebuie ca, în primul rând, autorităţile locale, trebuie ca unele organisme centrale cu rol şi cu atribuţii în această privinţă să elaboreze un plan realist, concret, realizabil pentru ca în următorii ani să consolidăm un număr semnificativ de clădiri. Altfel, vor trece anii şi nu numai că numărul clădirilor care prezintă acest risc se va menţine, dar el va creşte, deoarece alte clădiri construite acum 80, 100, 120 de ani or să aibă nevoie de consolidare”, a afirmat prefectul Capitalei.

El a mai afirmat că blocurile construite în anii 50 -60 ar trebui mai degrabă demolate decât consolidate.

„Blocurile care au 60-70 de ani şi nu au niciun istoric în spate, acelea care trebuiesc consolidate, în loc să fie consolidate, este preferabil să fie demolate. Este vorba de blocurile de locuinţe construite în anii 50-60. Dar în ceea ce priveşte clădirile istorice, tehnologia de consolidare s-a perfecţionat atât de mult, încât orice clădire, cât de veche ar fi, poate fi consolidată, astfel încât să reziste şi la cutremure de 8 grade. Una sunt blocurile de la începutul comunismului, care, decât să fie consolidate, e preferabil să fie demolate şi ridicate alte locuinţe în locul lor. Dar clădirile istorice nu pot fi demolate, ele trebuie consolidate indiferent de cost. Consolidarea pe tehnologia actuală fiind una sigură, care poate să ne garanteze că acea clădire nu va cădea nici la un seism de 8 grade, cât este acum standardul de proiectare la noi”, a explicat Toni Greblă.

El a menţionat că există bani pentru consolidarea clădirilor, dar că de 10 -12 ani nu sunt cheltuite fondurile de la bugetul de stat alocate în această privinţă.

„Eu nu am zis că mâine, anul acesta sau în doi ani pot fi consolidate, dar dacă mărim ritmul în loc pe Bucureşti să consolidăm două,trei clădiri pe an, dacă am mărit numărul la 50-60-100 de clădiri şi le-am prioritiza, pentru că nu toate sunt în acelaşi stadiu de degradare sau de şubrezire. Întotdeauna am avut bani pentru consolidarea clădirilor. De 10 – 12 ani nu se consumă de la bugetul de stat fondurile alocate acestui capitol. Bani există, capacitate organizatorică şi voinţă de a le face. Nu e uşor lucru pentru că au situaţia juridică încurcată multe din clădirile vechi. Există locatari care nu înţeleg că trebuie să se mute de acolo până se consolidează clădirea, dar cu răbdare, cu muncă, cu mijloacele de convingere, până la urmă reuşeşti. Dar asta înseamnă efort pe care uneori uite că nu suntem dispuşi să-l facem”, a mai afirmat prefectul Capitalei.

Citește și Clădirile cu bulină roșie, veșnica problemă nerezolvată a Capitalei: Peste 2.400 de clădiri cu risc seismic, doar 30 au fost consolidate

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Clar, nu se va întâmpla treaba asta !

  2. Expropiere la pretul corect,buldozer si largit strazi,parcari supraterane in locul unora din cladiri demolate, este mai sigur mai rapid si probabil avantajos si pt propietarii actuali

    • „Expropiere la pretul corect.” Hahahahahaha!!!! Acum pe bune, tu vorbesti serios? Cand nu are vreun „prieten” o proprietate care trebuie expropiata, statul roman n-o sa-ti dea niciodata un pret corect. Anul trecut, statul roman a expropiat o ferma in care s-au bagat 13 milioane de euro. Cat a oferit statul roman pentru ferma? Fix 130.000 de euro. Asta e statul roman.

    • Sunt multe cladiri vechi anii 30 _50 care se pot demola, si apropo ,eu stau in bloc din anii 60, nu toate imobilele sunt periculoase chiar daca sunt vechi

  3. Nu se poate Demola Blocul unde Locuiesc eu din Anul 1963 . Asa ar trebui de Demolat Tot Bucurestiul ! Problema este Strada Lipscani ! Acolo este Buba !

  4. Măi Greblă, dacă-i ții la tine pe toți cetățenii ăia de care zici, cât le construiești blocuri noi și le dai dreptul să nu plătească mai nimic pe afacerea asta numai bună de îmbogățit ”dezvoltatori”, n-ai decât.

  5. Trebuie aia… trebuie ailalta..
    Si NU ati FACUT nimic in 33 de ANI!!!
    Va pupati in bot la osul de ros si faceti, pentru voi, averi uriase!!!

    • nu se pot consolida dintr-un singur motiv, nu pentru ca nu sunt fonduri, ci pentru ca daca o singura persoana din cladirea respectiva nu este de acord cu acea consolidare nu se poate efectua. este simplu. ar trebui modificat cadrul legislativ, pentru a putea fi obligati – cladirile incadrate la risc seismic 1 deja devin o problema de securitate publica.

  6. Cladirile istorice care nu produc nimic demolate direct.
    Daca nu era Ceausescu capitala era o comuna cu casute.
    Pentru blocurile vechi se ofera garsoniera/apartament in functie de cate persoane sunt la schimb sau 50k sa isi cumpere ce vrea el.

  7. Hai sa demolat blocurile din anii 50-60 și aste noi din carton sa le păstrăm ca sunt mai rezistente. Oare ăștia ce consuma de le bese mintea asa ?

  8. Se pare ca citeste G4. Dar specialisti avem, ei ce zic? Ingineri, rectori, academicieni arhitecti, lume in domeniul asta avem, ce zic ei?

  9. Acum i-a apucat iar demolatul ! Asta e soluție, și așa Bucureștiul arata ca un sit istoric de pe vremea romanilor ! Mai vor să demoleze și clădiri în care locuiesc oameni, doar pentru că au fost construite in anii ’50-’60 ? Sau vor ține cont și de faptul că au risc seismic sau nu ?
    Sau ne apucam sa demolam toate clădirile construite in anii ’50-’60 indiferent de riscul seismic pe care îl au, doar așa, ca să facem un râu oamenilor, să-i lăsăm în stradă fără locuințe, de preferință în miezul iernii și noaptea pe ger la minus 15 grade ??!!
    Ar trebui dărâmate, în acest caz, toate blocurile de la Sala Palatului, inclusiv aceasta sală, Opera Romana, Magistrala Nord-Sud, tot cartierul Damaroaia, blocurile de la Arena Națională, toată Balta Alba, tot Drumul Taberei, tot cartierul Floreasca, Casa Presei, Circul de stat cu tot ansamblul de blocuri din jur, jumătate din Berceni și Piata Dudului, Academia Militară și blocurile din jur, etc. etc. !!!
    Stimați politicieni, sunteți bine ????

  10. Tot Bucurestiul este Construit in Anii 1950 , in Anii 1960 si in Anii 1975 , si in Anii 1984 . Ce facem ? Daramam Tot Bucurestiul ?

  11. Asta e titlu de TNR. Cum as zice si eu despre blocurile construite dupa 90…mai mult de 50% sunt ielgale, ar trebui demolate. Erau si clocuri de parcare, si parcuri etc. NU mai traiam intre neandertali.