Prefectul Capitalei: Noul ordin stabilește criteriile după care DSP sau INSP fac o analiză tehnică / Bucureștiul NU intră în carantină. Și pe criteriile valabile până ieri eram în situația în care organele sanitare ar fi putut să propună acest lucru
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a explicat, marți seara, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că noul ordin dat de Ministerul Sănătății stabilește criteriile de carantinare după care se face analiza tehnică de către DSP sau INSP, iar pe baza ei se face o propunere care ajunge în Comitetul pentru Situații de Urgență. Prefectul a subliniat că Bucureștiul nu va intra în carantină.
„Acest ordin stabilește niște criterii după care se face o analiză tehnică. Analiza tehnică se face de către DSP sau INSP în funcție de criteriile acestea, după care ei fac o propunere către CMBSU sau CNSU, după care ordinul este dat de DSU. Este un parcurs destul de sinuos care pleacă de la o propunere, propunerea tehnică medicală bazându-se pe acest ordin. Decizia este bazată pe factori mult mai complecși. (…) Nu e o decizie automată luată matematic și mecanic după criteriile din acest ordin”, a explicat prefectul.
Prefectul Capitalei a precizat că alte criterii pot fi și de natură economică sau demografică.
Alin Stoica a precizat că a aflat despre ordin din Monitorul Oficial, fiind un ordin tehnic din zona de activitate a Ministerului Sănătății.
„Acest ordin nu privește Capitala. Acest ordin privește modalitatea în care DSP sau INSP își face analiza proprie, iar cele două instituții au fost consultate”, a subliniat prefectul.
Întrebat dacă Bucureștiul va intra în carantină de Paști, prefectul susține categoric că nu.
„Și până acum, pe criteriile existente înainte de acest ordin, adică valabile până ieri, eram în aceeași situație, în care organele sanitare ar fi putut să propună acest lucru. Nu l-au propus, au propus alte măsuri (…) Avem alte măsuri pe care le aplicăm în momentul de față, cu succes, pentru că vedem că rata de infectare scade. Și vom rămâne pe aceste măsuri”, a subliniat prefectul.
Context.
Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Nivelul de testare COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.
Ordinul Ministerului Sănătății a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Astfel, cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate fi impusă carantină.
Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.
Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a vorbit la Digi24 despre ordinul care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Ea a spus că decizia de a plasa sau nu o localitate în carantină nu se bazează doar pe acești indicatori, ci e „mult mai complexă”. Moldovan s-a ferit să spună dacă Bucureștiul ar trebui să intre în carantină, pe baza noii grile.
Întrebată dacă, în conformitate cu noua grilă, Bucureștiul se încadrează la localitățile care pot fi carantinate, Moldovan a răspuns: „Dacă luăm în calcul vechea grilă de analiză, și pe acea grilă Bucureștiul e de carantinat”.
Citește și
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii