
Prefectul judeţului Hunedoara despre barajul Valea de Peşti: Este exclus să vorbim despre prăbuşirea barajului. Este vorba doar despre masca asfaltică în care au apărut fisuri şi la care trebuie făcute lucrări de reabilitare
Prefectul judeţului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Peşti este în siguranţă şi că populaţia nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la faţa locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului şi nu în structura acestuia, transmite Agerpres.
„Este exclus să spunem că se poate prăbuşi barajul. Atât timp cât un expert a venit şi s-a dat o autorizaţie pentru funcţionarea barajului, din 2024 până în 2029, este exclus să vorbim despre prăbuşirea barajului. Acest baraj va putea funcţiona, probabil, 50 – 100 de ani fără nicio problemă. Este vorba doar despre masca asfaltică în care au apărut fisuri şi la care trebuie făcute lucrări de reabilitare. Aceste lucrări au fost stabilite, inclusiv, de expertul care a venit şi a expertizat construcţia hidrotehnică şi a dispus ca măsuri ulterioare aceste reparaţii, după ce s-a dat autorizaţia de funcţionare”, a spus prefectul judeţului Hunedoara, la finalul unei conferinţe de presă.
El a menţionat că lucrările de anvelopare nu vor afecta populaţia din Valea Jiului, care va fi alimentată cu apă potabilă şi apă menajeră.
„Populaţia nu are de suferit chiar dacă vor începe aceste lucrări de anvelopare sau de refacere a acestei măşti asfaltice. În cadrul CJSU am discutat despre posibilitatea ca cei de la Apa Serv Valea Jiului (compania locală de apă – n.r.) să poată să continue alimentarea cu apă potabilă şi apă menajeră a tuturor cetăţenilor din Valea Jiului, fără ca aceştia să aibă de suferit. (…) Nu se pune problema, repet, ca populaţia să fie în pericol din cauza acestor fisuri”, a dat asigurări prefectul judeţului Hunedoara, Constantin Fulga.
„Barajul Valea de Peşti funcţionează în parametri normali şi nu există niciun pericol pentru populaţie sau infrastructură. Toate măsurile necesare pentru menţinerea siguranţei în exploatare au fost deja implementate, iar structura barajului nu este afectată. (…) Nu s-au înregistrat deteriorări structurale şi, chiar în condiţii de viitoare ploi intense, nu există riscul cedării barajului”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale Apele Române.
Construit în 1973, barajul asigură alimentarea cu apă potabilă şi industrială a localităţilor din Valea Jiului şi este supravegheat permanent, conform normelor aplicabile barajelor de importanţă majoră (categoriile A şi B).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.