Prefectura Braşov: Sursa primară probabilă a focarelor de gripă aviară de pe platforma Codlea o reprezintă păsările sălbatice
Cea mai probabilă cauză a producerii focarelor de gripă aviară la fermele de curcani de la Codlea, în judeţul Braşov, o reprezintă păsările sălbatice care au dus boala în zonă. După ce curcanii de la o hală au fost infectaţi, boala s-a răspândit la o a doua hală, posibil prin ventilatoare existente între cele două ferme, este concluzia autorităţilor, la o lună după ce sute de mii de păsări au fost sacrificate din cauza gripei aviare. Alte câteva sute de mii de păsări au fost sacrificate preventiv în alte ferme, relatează News.ro.
Verificările făcute de autorităţile din Braşov şi al căror rezultat a fost dat publicităţii luni arată că păsările sălbatice constituie cel mai probabil sursa primară a gripei aviare din cauza căreia peste 200.000 de curcani din mai multe ferme amplasate pe o platformă din Codlea au fost sacrificaţi şi ecarisaţi luna trecută.
„Sursa primară probabilă a focarului din Ferma nr. 2 Bravcod (prima fermă unde a fost constatată boala – n.r.) o poate constitui populaţia de păsări sălbatice. În sprijinul acestei afirmaţii, în data de 01.02.2023 au fost găsite două cadavre de corb şi unul de raţă sălbatică în spatele Fermei nr.2 Bravcod, probe ce au fost recoltate şi dirijate către IDSA Bucureşti. Rezultatele investigaţiei au fost pozitive la influeza aviară. A doua sursă probabilă/nemăsurabilă/nedemonstrată ar putea fi dintr-o potenţială contaminare a circuitului personalului fermei cu cel administrativ. Sursa cea mai probabilă a introducerii virusului în Ferma nr. 1, ca focar secundar, poate fi constituită din ventilatoarele de la Ferma nr.2, care sunt îndreptate spre Ferma nr.1, particulele infectate cu virus putând să ajungă în halele de creştere odată cu aerul introdus prin gurile de admisie”, sunt concluziile verificărilor date publicităţii luni de Prefectura Braşov.
Conform aceleiaşi surse, în cea de-a treia hală unde s-a constatat focar de gripă aviară, boala a ajuns cel mai probabil prin contaminare încrucişată.
„În Ferma nr. 5, având în vedere că în data de 27.01.2023, în conformitate cu buletinul de analiză 10271/27.01.2023, emis de IDSA Bucureşti, s-a confirmat existenţa unui focar de influenza aviara în Ferma nr. 2 Bravcod, ce aparţine aceleiaşi societăţi, ar exista suspiciunea de contaminare încrucişată, considerându-se focar secundar, dar nu sunt elemente care exclud prezenţa vectorilor eligibili, respectiv păsările sălbatice”, mai arată concluziile autorităţilor.
În urma răspândirii bolii pe platforma de la Codlea, 224.310 de pui de curcă cu vârste începând de la 7 şi până la 18 săptămâni au fost ucişi în perioada 28 ianuarie – 1 februarie, fiind ecarisaţi.
Alte sute de mii de păsări au fost ucise preventiv, în ferme aflate în zona de protecţie stabilită de autorităţi.
„SC Transavia SA şi SC Avicod SA şi-au asumat opţiunea de a ucide în scop preventiv propriile efective de păsări din zona de protecţie. În analiza de risc s-au luat în considerare şi distanţele care există de la nivelul fermei afectate, respectiv de la Ferma nr. 5 Bravcod la Ferma nr. 6 Avicod, respectiv 356 de metri, şi poziţionarea ventilatoarelor de admisie a aerului în ferma nr. 6 Avicod, pe linia direct perpendiculară cu Ferma nr. 5 Bravcod, precum şi distanţa relativ mică – aproximativ 750 metri – de la locul unde s-au îngropat cadavrele la Ferma 6 Avicod. Aceeaşi situatie o are şi ferma nr. 28 Transavia. Astfel, în data de 01.02.2023, ferma nr. 28 Transavia a efectuat uciderea preventivă la un efectiv de 275.873 capete pui carne, având vârste cuprinse între 7 şi 15 zile, iar la SC Avicod SA, Ferma nr. 6, la un efectiv de 297.386 pui carne, cu vârste cuprinse între 9 şi 23 de zile, în perioada 02.02-04.02.2023”, mai transmite Prefectura Braşov.
În această perioadă, în fermele afectate de boală se scoate gunoiul şi se fac dezinfecţii, conform protocoalelor. Finalizarea celei de-a doua dezinfecţii este programată, în ultima dintre fermele de curcani, în data de 10 martie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank