G4Media.ro

Prefectura Constanța a atacat autorizația de construire a complexului de agrement de…

sursa foto: Captură filmare dronă Dobrogea Live

Prefectura Constanța a atacat autorizația de construire a complexului de agrement de pe plaja Caelia din Mamaia / Controversa construcției de 8 milioane de euro, autorizată de primarul Chițac pe trei hectare de nisip

Prefectura Constanța a atacat autorizația de construire dată de primarul Vergil Chițac (PNL) pentru un complex de agrement construit pe trei hectare de plajă în fața complexului de lux Caelia din stațiunea Mamaia.

Prefectul Silviu Coșa (PNL) a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că a fost sesizat, în 26 iulie, de Inspectoratul de Stat în Construcții, cu privire la unele neconformități din autorizația de construire și din certificatul de urbanism aferente investiției, astfel că în 13 august a depus o solicitare de anulare a documentelor emise de Primăria Constanța:

  • ”Am fost sesizați, în data de 26 iulie 2024, de către Inspectoratul de Stat în Construcții, cu privire la anumite neconformități ale autorizației de construire numărul 241/2024 și ale certificatului de urbanism numărul 2972/2023, beneficiar BC COGEN MANAGEMENT SRL. În baza atribuțiilor pe care legea le pune în sarcina Instituției Prefectului, în data de 13 august 2024, a fost depusă, la instanța de contencios, solicitarea de anulare a autorizației de construire și a certificatului de urbanism. Dosarul a fost înregistrat sub numărul 5364/118/2024”, a declarat Silviu Coșa pentru G4Media și ISE.

Informația privind anularea documentelor a fost publicată inițial de fostul ministru al Justiției Stelian Ion (USR), pe pagina de Facebook. 

În fapt, Poliția Locală Constanța a fost sesizată de Inspectoratul de Stat în Construcții care a constatat că beneficiarul nu a respectat autorizația de construire emisă de Primăria Constanța. Așadar, investitorul a fost somat să desființeze construcțiile care nu erau incluse în documentație, a explicat administrația locală pentru cotidianul ziuaconstanta.ro la finalul lunii iunie.

Termenul nu a fost respectat, însă, de beneficiar, care nu a dărâmat construcțiile ilegale, astfel că primăria urma să emită o dispoziție de primar prin care să ceară desființarea lucrărilor.

Cazul a ajuns în instanță unde investitorul cere stoparea desființării lucrărilor invocând prejudiciul mare, de 8 milioane de euro, pe care i l-ar aduce demolarea investiției, conform ziuaconstanta.ro. Însă, conform contractului și al legii (vezi toate detaliile mai jos), investitorul este oricum obligat să elibereze de orice construcție sectorul de plajă concesionat de la Apele Române.

Info Sud-Est a scris în exclusivitate, în luna mai, despre cum Inspectoratul de Stat în Construcții a înființat, la ordinul conducerii de la București, o comisie care anchetează cum a emis Primăria Constanța autorizația complexului de agrement.

plaja caelia piscina beachbar constructii mamaia
sursa foto: G4Media

Context

ISE a arătat în luna mai că beneficiarul este firma BC Cogen Management a oamenilor de afaceri Constantin și Alin Bucur, cel din urmă fost parlamentar de Teleorman de la PP-DD (partidul fondat de Dan Diaconescu), apoi UNPR (partidul fondat de Gabriel Oprea).

Ei construiesc piscine, beach bar-uri și zone de agrement pe o bucată de plajă de trei hectare, chiar în fața Complexului rezidențial de lux Caelia, acolo unde au apartamente politicieni și oameni de afaceri importanți din țară, conform unei investigații Info Sud-Est, între ei și Cătălin Cîrstoiu, fostul candidat PSD-PNL la Primăria București, așa cum arată o investigație HotNews.

Construcția a stârnit controverse în spațiul public, iar omul de afaceri a fost acuzat că a agresat jurnaliștii care veneau să fotografieze lucrările. Bucur a recunoscut reporterilor ISE că a fost chemată poliția, dar spune că jurnaliștii sunt cei care ”au fost agresivi și au încercat să se suie pe garduri”.

Administrația Națională Apele Române susține că o parte din complexul de agrement nu respectă consultația tehnică pentru că se extinde prea mult spre mare, pe plaja extinsă cu fonduri europene, unde nu se poate construi. Garda de Mediu spune că a solicitat Apelor Române să urmărească ce se întâmplă cu nisipul excavat și că Agenția pentru Protecția Mediului nu a cerut evaluarea impactului asupra mediului.

Conform contractului de închiriere, omul de afaceri trebuie să demoleze toată construcția, care oricum încă nu e gata, până la 30 septembrie, atunci când e obligat prin contractul cu Apele Române să readucă plaja la starea inițială.

Impactul asupra mediului nu a fost evaluat

Firma BC Cogen Management a oamenilor de afaceri Constantin și Alin Bucur a închiriat o bucată de plajă de trei hectare, în stațiunea Mamaia, pe care a început construirea unui complex de agrement, chiar în fața Complexului rezidențial de lux Caelia. Încă nefinalizată la mijlocul lunii mai, construcția trebuie demolată în integralitatea ei la 30 septembrie, atunci când se încheie contractul de închiriere a plajei.

Administrația Națională Apele Române (ANAR) spune, într-un răspuns pentru jurnaliștii Dobrogea Live, că o parte din construcție se întinde prea mult spre mare până în zona extinsă cu fonduri europene, unde nu sunt permise încă intervențiile celor care închiriază plaje.

În răspunsul pentru dobrogealive.ro, care a scris prima dată despre acest lucru, se mai arată că ANAR cere ”sistarea de urgență a lucrărilor care se realizează în prezent în zona plajei extinse și readucerea sectorului de plajă la zona inițială”Răspunsul și articolul integral aici. 

Garda de Mediu a transmis pentru Info Sud-Est, citând Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, că ”administrația locală este cea care trebuie să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcții în cadrul unităților lor administrativ-teritoriale”.

Pe de altă parte, Primăria Constanța a transmis într-un punct de vedere din aprilie că lucrările de construcții de pe plaja din fața Caelia intră sub incidența Inspectoratului de Stat în Construcții și nu a Poliției Locale.

Cu privire la faptul că Inspectoratul de Stat în Construcții investiga modul în care Primăria Constanța a emis autorizația de construire, reprezentanții primăriei au transmis vineri că ”beneficiarul a avut toate avizele necesare, inclusiv de la ABADL, iar autorizatia a fost emisă conform reglementărilor legale în vigoare”.

Garda de Mediu spune și că Agenția pentru Protecția Mediului nu a cerut evaluarea impactului asupra mediului, însă Garda a cerut ABADL să îi transmită concluziile controalelor și să urmărească ce se întâmplă cu nisipul rezultat în urma excavărilor.

Într-un răspuns din luna mai pentru ISE, ABADL a transmis că nisipul excavat a fost redistribuit pe sectorul de plajă (Mamaia IV, subsector 15), conform prevederilor contractuale.

Conform documentului încheiat în 20 iulie 2023, omul de afaceri trebuie să plătească 280.000 lei (56.000 de euro) pentru 3,1 hectare de plajă, pentru 14 luni de chirie, până la 30 septembrie 2024, atunci când trebuie să aducă terenul la starea inițială.

Contactat de Info Sud-Est, omul de afaceri Alin Bucur, cel care deține împreună cu omul de afaceri Constantin Bucur societatea beneficiară a investiției, nu a explicat în mod clar de ce a ales să facă o investiție de ”milioane de euro”, așa cum a evaluat-o în fața reporterilor ISE, în aprilie, pe șantierul de pe plajă (conform autorizației de construire investiția este estimată la 1,3 milioane de lei, n.red.), dacă în câteva luni va fi nevoit să o demoleze.

Bucur nu a explicat nici unde a dus nisipul pe care l-a excavat în timpul lucrărilor. Contactat de ISE în mai multe rânduri pentru a transmite un punct de vedere cu privire la construcție și modul în care au fost executate lucrările, fostul parlamentar nu a mai revenit cu răspunsurile la întrebări.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ia să vedem cum intră Moș Teacă la apă cu autorizarea unei lucrări PE PLAJA mărită acum 2 ani, dar cu un PUZ din 2013 și cam ce stimulente a primit.

  2. Majoritatea hotelurilor de lux din Constanta sunt in propietatea maharilor din Bucuresti .Este imposibil sa faci atata banet in Romania din munca cinstita .Acest dispret in a construii pe domeniu public fara ca sa fie trasi la raspundere in fata legi nu imi spune decat un singur lucru sigur .Coruptia

  3. Chirie 56.000 de euro pentru 3,1 hectare de plajă, pentru 14 luni de chirie, adica 2 bani/mp/zi. Pui un sezlong pe 5mp si te costa 0,1 ron , greu sa nu faci profit .

  4. Traiasca cenzura! incerc de 10 min sa postez un comentariu

  5. S-a lărgit plaja degeaba? Acolo trebuie construit și dat șpagă.