G4Media.ro

Prefectura Prahova, după decizia instanței care a stabilit linia de hotar cu…

Sursa foto: Facebook Salvamont

Prefectura Prahova, după decizia instanței care a stabilit linia de hotar cu județul Dâmbovița: Babele şi Sfinxul sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni

Prefectura Prahova anunţă, joi, din nou, că monumentele naturale Babele şi Sfinxul sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni, explicând că decizia Curţii de Apel Piteşti vizează doar delimitarea teritorială dintre oraşul Buşteni şi comuna Moroeni şi nu dreptul de proprietate asupra acestora, relatează Agerpres.

Pe de altă parte, primarul din Buşteni, Mircea Corbu, acuză o administrare defectuoasă a probatoriului într-o primă fază a dosarului şi anunţă că orice încălcare a dreptului de proprietate publică asupra celor două monumente „va fi aspru sancţionată” prin efectuarea tuturor demersurilor legale necesare.

„Dosarul soluţionat de Curtea de Apel Piteşti nr. 4994/120/2015* vizează delimitarea teritorială dintre cele două localităţi, oraşul Buşteni şi comuna Moroeni, respectiv dintre cele două judeţe, Prahova şi Dâmboviţa, şi nu dreptul de proprietate asupra monumentelor naturale Sfinxul şi Babele. Menţionăm că limita teritorială între cele două localităţi din judeţe diferite nu modifică ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, prin care se atestă apartenenţa celor două monumente naturale – Babele şi Sfinxul la domeniul public al oraşului Buşteni (Hotărârea de Guvern fiind în vigoare la acest moment). Prin urmare, dreptul de proprietate asupra monumentelor naturale Sfinxul şi Babele nu a fost în niciun caz stabilit în favoarea comunei Moroeni. Delimitarea dintre cele două localităţi şi, respectiv judeţe nu afectează în niciun fel drepturile de proprietate anterior stabilite în mod legal”, arată Prefectura Prahova.

Primarul oraşului Buşteni spune că decizia instanţei vine pe fondul unei moşteniri „defectuoase” de la fosta conducere a primăriei şi punctează că cele două monumente naturale sunt în continuare în proprietatea staţiunii.

„Încă o moştenire defectuoasă de la fosta conducere. Din păcate, oricât am încercat, nu am mai putut remedia nimic în cadrul dosarului 4994/120/2015 privind limita teritorială a oraşului nostru cu comuna Moroeni. Însă luptăm în continuare pentru apărarea proprietăţii publice a oraşului Buşteni asupra celor două monumente naturale Sfinxul şi Babele prin toate formele pe care legea ni le pune la dispoziţie. (…) În concluzie, oraşul Buşteni este în continuare proprietar al celor două monumente naturale Sfinxul şi Babele, iar orice încălcare a dreptului de proprietate publică asupra acestora va fi aspru sancţionată prin efectuarea tuturor demersurilor legale necesare”, a scris edilul pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Mircea Corbu reiterează că dosarul soluţionat de Curtea de Apel Piteşti vizează doar delimitarea teritorială dintre Buşteni şi Moroeni şi nu dreptul de proprietate asupra Babelor şi Sfinxului şi spune că susţinerea contrară de către autorităţile din Dâmboviţa este „nelegală”.

„În cadrul dosarului 4994/120/2015 Comuna Moroeni a atacat această Hotărâre de Guvern susţinând nelegalitatea sa, însă această excepţie a fost respinsă prin încheiere pronunţată în acest dosar rămasă definitivă. Prin urmare, dreptul de proprietate asupra monumentelor naturale Sfinxul şi Babele nu a fost în niciun caz stabilit în favoarea comunei Moroeni. Dimpotrivă, confirmarea acestui drept face obiectul unui alt dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Ploieşti, şi anume dosarul nr. 754/42/2022. Delimitarea dintre cele două localităţi şi, respectiv judeţe nu afectează în niciun mod drepturile de proprietate anterior stabilite în mod legal. În mod abuziv susţine comuna Moroeni faptul că prin această delimitare monumentele naturale trec in proprietatea lor, această interpretare fiind nelegală şi contrară hotărârilor judecătoreşti pronunţate în cauză”, a mai scris primarul în postarea citată.

El acuză o „moştenire defectuoasă de la fosta conducere”, explicând că limita teritorială a fost stabilită în baza unui raport de expertiză întocmit în anul 2017, anterior preluării mandatului său de către primar, documentul prezentând multe deficienţe care nu au putut fi remediate din cauza faptului că ele trebuiau contestate la momentul efectuării raportului de expertiză.

„Raportul de expertiză a fost făcut prin vectorizare şi nu a respectat hărţile IGFOT anterioare. La momentul preluării dosarului de către actuala conducere a oraşului Buşteni, întregul probatoriu fusese administrat în mod defectuos şi procedural nu s-au mai putut încuviinţa probe suplimentare şi un nou raport de expertiză. Totodată, menţionăm că acest raport de expertiză a avut la bază un act de delimitare a cărui nelegalitate urmează a fi analizată în cadrul dosarului nr 754/42/2022 aflat pe rolul Curţii de Apel, încă nesoluţionat”, spune Mircea Corbu.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat, miercuri, câştigarea definitivă în instanţă a procesului cu judeţul Prahova privind linia de hotar dintre două judeţe în zona Platoului Bucegi, inclusiv monumentele naturale Babele şi Sfinxul.

„Victorie pentru Dâmboviţa! După ani întregi de procese, mă bucur să vă anunţ că Sfinxul şi Babele din Bucegi aparţin judeţului Dâmboviţa! Problema teritorială asupra celor două monumente, care se află pe raza comunei Moroeni, a fost tranşată astăzi fără a mai lăsa loc de interpretări. Disputa dintre judeţul nostru şi Prahova se închide astăzi! Definitiv!”, a scris preşedintele CJ pe pagina sa de Facebook.

Procesul dintre cele două judeţe a început în urmă cu mai mulţi ani şi a trecut pe la mai multe instanţe. O primă instanţă care a pronunţat o decizie în această speţă a fost Tribunalul Dâmboviţa, în octombrie 2019, iar în septembrie 2020, Curtea de Apel Ploieşti, unde se judeca recursul, a admis o cerere de strămutare, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Piteşti care, în decembrie 2020, a casat sentinţa iniţială şi a trimis dosarul la rejudecare la Tribunalul Vâlcea.

Tribunalul Vâlcea s-a pronunţat pe această speţă anul trecut, iar Corneliu Ştefan a anunţat atunci că a câştigat în instanţă, pe fond, Sfinxul şi Babele, care rămân pe teritoriul judeţului Dâmboviţa.

„Mă bucur să le transmit dâmboviţenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a avut câştig de cauză în procesul cu judeţul Prahova, vecinii noştri susţinând că atât Sfinxul, cât şi Babele se află pe teritoriul lor. Deşi sentinţa de joi nu este definitivă, toate instanţele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale judeţului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul şi Babele vor rămâne pe teritoriul judeţului nostru”, a scris Corneliu Ştefan, la acel moment, pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, Prefectura Prahova a informat că monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni, indiferent de rezultatul final al procesului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Neee, ca se lasa cu sanctiuni.

  2. Daca era Sfinxul din Egipt, puteai spune că terenul este a lui X si sfinxul a lui Y.Babele și sfinxul nostru sunt monumente naturale, indivizibile, niște stânci bătute de vânt, nu monumente construite de om. Ca atare, cine are stâncile ( terenul) are și monumentul. Legal și constituțional, că vorbim de dreptul de proprietate) este că acea HG sa fie modificată astfel încât să corespundă realității.
    Așa, vine moș Teaca mâine și da o HG că monumentul natural Vulcanii Noroioși aparține de Prahova! Mai contează că monumentul este în Buzau?!:)))