G4Media.ro

Pregătiri pentru Trump 2.0? De ce pelerinajul liderilor străini la republicani irită…

Sursa foto: © Joe Sohm | Dreamstime.com

Pregătiri pentru Trump 2.0? De ce pelerinajul liderilor străini la republicani irită Team Biden

Președintele Joe Biden și administrația sa sunt vizibil iritați după ce mai mulți lideri străini s-au întâlnit în ultima perioadă cu Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite și candidatul prezumtiv al Partidului Republican pentru Casa Albă. Analiștii americani cred că întâlnirile pe care Trump le are cu lideri de peste hotare indică nu doar dorința acestora de a-și pregăti terenul în cazul unei posibile reveniri a republicanului în Biroul Oval după alegerile din 5 noiembrie, dar și de a trece peste obiecțiile celor din Team Biden care critică acest tip de discuții cu rivalul electoral al actualului președinte al SUA.

Tête-à-tête cu Milei

Una dintre întâlnirile tête-à-tête care au provocat cea mai mare iritare printre cei din Administrația Biden a fost cea dintre Trump și președintele Argentinei, Javier Milei, a scris Axios.

Două surse familiare cu problema au precizat că întâlnirea lui Trump cu Milei, pe marginea Conservative Political Action Conference (CPAC), desfășurată în apropiere de Washington D.C. în februarie, nu a fost planificată din timp.
Milei, un economist descris de Axios drept “un perturbator anarho-capitalist,” ar fi trebuit doar să vorbească la convenția conservatorilor, fără să aibă programate întâlniri majore.

Dar după ce Milei a sosit la Washington, șeful CPAC, Matt Schlapp, un aliat al lui Trump, i-a sunat pe asistenții lui Milei și le-a spus că liderul republican vrea să se întâlnească cu președintele argentinian înainte ca acesta să-și țină discursul, au spus sursele. Milei l-a lăudat în trecut pe Trump.

Așa că Milei s-a întâlnit cu Trump în culisele convenției CPAC și l-a îmbrățișat pe fostul președinte american – a cărui echipă de campanie a difuzat apoi un videoclip al întâlnirii.

Axios a scris că, la scurt timp după aceea, ambasadorul SUA în Argentina, Marc Stanley, l-a confruntat pe ministrul de externe al Argentinei la un eveniment privat la Buenos Aires, unde au fost prezenți alți ambasadori G7.

Comentatorii americani au scris că Stanley și Departamentul de Stat au fost “prinși pe picior greșit” de întâlnirea lui Milei cu Trump.

Potrivit surselor citate de Axios, ambasadorul Stanley i-a transmis șefului diplomației de la Buenos Aires că “nu este potrivit ca alții să se implice în alegerile interne din SUA, așa cum lui Milei nu i-a plăcut ca Brazilia să se implice în alegerile din Argentina de anul trecut.”

Rugat să comenteze aceste informații, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus pentru Axios: “Nu comentăm conținutul conversațiilor diplomatice private,” subliniind că SUA și Argentina “au o istorie lungă de cooperare bilaterală în domenii de valori și interese comune.”

Pelerinaj la Trump

Dar întâlnirea lui Trump cu Milei – transformată într-un film publicitar de campanie viral – nu a fost singura de acest fel pe care republicanul a avut-o cu lideri străini fie la Mar-a-Lago, reședința sa din Florida, fie la Trump Tower din New York. Axios a scris că mișcările diplomatice ale lui Trump din acest an au fost “deosebit de agresive.”

Astfel, Trump l-a găzduit la Mar-a-Lago pe premierul maghiar Viktor Orban, considerat de multe voci un aliat al președintelui rus Vladimir Putin și “calul troian al Rusiei în UE.” Aceasta a fost cea de-a doua întâlnire din ultimii doi ani dintre cei doi lideri.

Cu o zi mai devreme, Orbán a vizitat Heritage Foundation, cel mai important think tank conservator din Washington, pentru un eveniment care a fost interzis presei. Într-o postare pe platforma X după apariția sa acolo, Orbán a scris: “Sprijinirea familiilor, lupta împotriva migrației ilegale și apărarea suveranității națiunilor noastre. Acesta este terenul comun pentru cooperarea dintre forțele conservatoare ale Europei și ale SUA.”

Urât de stânga liberală americană pentru promovarea “democrației iliberale” în Ungaria, premierul de la Budapesta este lăudat de mulți republicani pro-Trump care văd guvernul său ca un model de naționalism creștin. Potrivit NBC News, Orbán “este sceptic cu privire la trimiterea de arme în Ucraina, vehement anti-imigranți și ostil față de ceea ce el numește cultura woke și drepturile LGBTQ.”

De asemenea, Trump a luat cina zilele trecute cu președintele polonez Andrzej Duda la Trump Tower din Manhattan. Duda, al cărui mandat expiră în 2025, a fost unul dintre partenerii internaționali preferați ai lui Trump în timpul președinției republicanului, iar cei doi s-au descris ca fiind prieteni.

“Polonezii îl iubesc (pe Duda)… și nu este un lucru ușor de realizat, dar a făcut o treabă fantastică și este prietenul meu.” a spus Trump. “Suntem complet în spatele Poloniei,” a adăugat el.

Potrivit New York Times, Trump a vorbit recent și cu prințul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite. Nu se cunoaște conținutul discuțiilor dintre cei doi, însă aceasta a fost prima lor conversație dezvăluită public de când Trump a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021. New York Times a scris că, după ce a a ajuns la Casa Albă în 2017, Arabia Saudită a fost prima oprire în prima călătorie în străinătate a lui Trump în calitate de președinte – un semn al valorii pe care liderul republican a acordat-o relației cu Riadul.

În mandatul său, Trump a urmărit acorduri majore cu saudiții, inclusiv vânzări de arme, și l-a apărat pe Prințul Mohammed după ce CIA a concluzionat că prințul moștenitor a ordonat uciderea jurnalistului dizident Jamal Khashoggi în 2018.

Trump s-a întâlnit, de asemenea, cu câțiva lideri occidentali, inclusiv cu ministrul de externe al Regatului Unit, David Cameron, fost prim-ministru al Marii Britanii.

Cameron a numit ulterior întâlnirea de la Mar-a-Lago “conformă în totalitate cu practica” întâlnirii dintre miniștri britanici și candidații de opoziție ai națiunilor partenere.

Cei doi lideri au discutat despre cheltuielile pentru apărare ale NATO, despre viitoarele alegeri din SUA și Marea Britanie, despre Brexit și “încetarea masacrului din Ucraina,” potrivit campaniei lui Trump.

În sfârșit, după ce a părăsit tribunalul din Manhattan zilele trecute, unde este judecat în procesul privind cumpărarea tăcerii unei actriţe de filme porno, Trump a luat cina cu fostul premier japonez Taro Aso, un înalt oficial al partidului de guvernământ de la Tokyo. Cei doi au discutat despre importanța alianței SUA-Japonia, precum și despre provocările puse de China și Coreea de Nord, potrivit campaniei lui Trump.

Furie în tabăra Biden

Întâlnirile fostului președinte Trump cu șefii de stat străini au început să deranjeze comunitatea diplomatică de la Washington și Administrația Biden, spun ziariștii americani.

De exemplu, întâlnirea dintre Trump și Milei pare să fi iritat în mod deosebit echipa lui Biden, a scris Axios, care a descris jocurile politice complexe în contextul în care Donald Trump, presupusul candidat al Partidului Republican la Casa Albă în 2024, “încearcă cu nerăbdare să le arate liderilor internaționali că s-a întors.”

Printre altele, oficialii din Administrației Biden au pus sub semnul întrebării dacă unele dintre întâlnirile lui Trump au fost adecvate, chiar dacă președintele Biden a profitat de șansa de a-l acuza pe Trump că “se aliniază cu extrema-dreaptă, autocrați și dictatori.”

În acest sens, este dată ca exemplu vizita premierului ungar la Mar-a-Lago, despre care NBC News a afirmat: “Este extrem de neobișnuit ca un șef de stat aflat în vizită să călătorească în SUA și să se întâlnească cu un oponent politic al președintelui fără a întâlni și oficiali de rang înalt la Casa Albă.”

Axios a scris că nu este neobișnuit ca potențialii candidații la președinția Statelor Unite să se întâlnească cu lideri străini pentru a încerca să-și dezvăluie agenda de politică externă. De exemplu, în vara lui 2008, Barack Obama a călătorit în Iordania, Israel și Germania pentru a se întâlni cu lideri străini, un eveniment considerat atunci “o mină de aur media” pentru cel care urma să devină, peste cinci luni, președintele Statelor Unite.

De asemenea, patru ani mai târziu, candidatul republican Mitt Romney a vizitat Regatul Unit, Israel și Polonia, încercând să-și prezinte abilitățile în materie de politică externă.

La rândul lor, președintele Biden și reprezentanții săi de top s-au întâlnit și au vorbit și ei cu liderii opoziției din diferite țări, lucru care a fost o practică de lungă durată pentru oficialii americani.

În martie 2022, de exemplu, Biden a vorbit telefonic cu Sviatlana Tsikhanouskaia, liderul opoziției din Belarus, iar secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit cu liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Keir Starmer, la München în februarie.

Ce surprinde acum în cazul republicanului este agresivitatea eforturilor diplomatice ale lui Trump și ale echipei sale de campanie.

Aceasta în contextul în care, pe măsură ce țările fac planuri de urgență pentru un potențial al doilea mandat al lui Trump, mulți încearcă să reia relațiile cu echipa sa de campanie.

Unele țări, cum ar fi Japonia, și-au intensificat deja lobby-ul la Washington, pregătindu-se pentru o posibilă întoarcere a republicanului în Biroul Oval. Alții comunică cu echipa lui Trump prin intermediari.

Între timp, aliații republicanului încurajează țările străine să trimită reprezentanți ca să se întâlnească cu el ca “să reaprindă relațiile.”

De exemplu, Ric Grenell, fostul ambasador al lui Trump în Germania, se întâlnește cu lideri de dreapta din diferite de pe glob. Grenell este văzut de mulți la Washington ca fiind pe lista scurtă a lui Trump pentru funcția de secretar de stat.

Comentatorii de peste ocean sunt de părere că întâlnirile pe care Trump le are cu lideri de peste hotare indică nu doar dorința acestora de a-și pregăti terenul în cazul unei posibile reveniri a republicanului în Biroul Oval după alegerile din 5 noiembrie. Oficialii străini trec și peste obiecțiile celor din Team Biden care critică, direct și indirect, acest tip de discuții cu rivalul electoral al actualului președinte al SUA, încercând, în același timp, să mențină relații normale cu administrația democratului.

De exemplu, Axios a citat un lobbyist de la Washington care a sfătuit guverne străine în timpul campaniei electorale din SUA. El a spus că acele guverne trebuie să fie atente la discuțiile cu liderii politici americani din ambele partide mari, aflați în febra alegerilor.

“Tratați cu actuala administrație așa cum trebuie și nimic mai mult,” a spus lobbyistul. “Nu vă puneți într-o poziție în care puteți fi perceput ca fiind pro-Biden. Pentru că asta poate fi interpretat greșit de către echipa Trump. De asemenea, echipa Biden ar putea interpreta orice deschidere pro-Trump în același mod.”

Ambele echipe de campanie sunt atente de altfel la acest lucru. Axios a dat ca exemplu Ucraina. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, l-a invitat recent pe Trump să viziteze țara sa, dar Trump a spus că “nu ar fi potrivit ca el să meargă în Ucraina chiar acum, deoarece există un singur comandant șef (în America). Dar liderii străini care se opresc să spună ‘Bună’ este cu totul altceva. Este o chestiune de respect,” a declarat consilierul principal al lui Trump, Jason Miller.

Comentând pe marginea eforturilor diplomatice ale lui Trump, cei de la CNN au scris și ei: “Nu este neobișnuit ca liderii străini să se întâlnească cu liderul partidului care nu controlează Casa Albă – în special unul cu șanse mari de a deveni comandant șef.

Totuși, Trump se află într-o poziție distinctă. Este excepțional de rar ca un candidat la președinție să fi desfășurat anterior o doctrină de politică externă, să fi umplut Departamentul de Stat al SUA cu numirile sale diplomatice și să fi construit relații cu aceiași lideri care ajung acum la ușa lui.”

Jurnaliștii americani cred că “ritmul acestor întâlniri în mijlocul unei campanii electorale prezintă, de asemenea, o nouă dinamică cu care să se confrunte președintele Joe Biden, în timp ce administrația sa se confruntă cu o serie de provocări în străinătate.” Războiul dintre Ucraina și Rusia, conflictul Israel-Hamas și presiunile făcute de China asupra Taiwanului sunt doar câteva din marile crize ce amenință securitatea SUA și a globului.

O persoană apropiată lui Trump a descris întâlnirile republicanului cu lideri străini drept amicale și le-a minimizat ca fiind nesurprinzătoare, având în vedere relațiile sale anterioare cu multe dintre aceste figuri.

“Ei îl caută (pe Trump), nu el îi caută,” a spus sursa. “În mod clar, vor să obțină informații despre cum vede el lumea și mulți cred că ar putea fi din nou președinte, altfel nu ar zbura la Mar-a-Lago sau New York pentru a se întâlni cu el.”

Într-o declarație pentru CNN, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Brian Hughes, a comentat că întâlnirile recente ale fostului președinte cu lideri străini “reflectă recunoașterea a ceea ce știm deja aici acasă. Joe Biden este slab, iar când președintele Trump va depune jurământul ca al 47-lea președinte al Statelor Unite, lumea va fi mai sigură, iar America va fi mai prosperă.” Intre timp, baletul diplomatic al republicanului cu lideri straini continua – în ciuda obiecțiilor Casei Albe democrate.

Surse: Axios, Reuters, New York Times, Politico, CNN, NBC News, Nikkei.com, X

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pelerinajul iliberalilor ! Javier Milei este adept al paternalismului-libertarian ! Citiți „Nudge” scrisă de Thaler&Sunstein ! Căutați afirmațiile lui Milei destre doctrina sa !