Pregătiţi-vă pentru o pandemie, avertizează şeful Organizației Mondiale a Sănătății
Numărul cazurilor de coronavirus raportate miercuri în afara Chinei l-a depăşit pe cel al îmbolnăvirilor din interiorul acestei ţări, pentru prima dată, iar OMS spune că fiecare ţară trebuie să se pregătească de o pandemie, relatează The Times, preluată de Rador.
Ieri, China a raportat 433 de cazuri noi – în creştere de la 406 miercuri, dar cu 80% mai puţin decât la apogeul de la începutul lunii. Coreea de Sud a raportat 334 de cazuri, totalul ajungând la 1.595. La nivel global, aproximativ 78.630 de oameni au fost infectaţi şi 2.747 au murit.
Tedros Adhanom Gebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a spus că cifrele sunt „profund preocupante”.
„Nu ne luptăm doar pentru a ţine în frâu un virus şi a salva vieţi”, a spus el. „De asemenea ne luptăm pentru a ţine în frâu pagubele sociale şi economice pe care le-ar putea produce o pandemie globală”.
Scott Morrison, premierul australian, a spus că „riscul unei pandemii globale ne ameninţă foarte tare”. Australia a raportat până acum 23 de cazuri de infectare cu virusul.
Numărul total al cazurilor raportate în Italia a ajuns la 400 miercuri, în creştere cu 25% faţă de ziua precedentă. Iranul a raportat 22 de decese provocate de 141 de infectări, cea mai mare rată a deceselor din afara Chinei. Grupările de opoziţie susţin că bilanţul real este de câteva ori mai mare.
Cresc temerile că închisoarea din Teheran unde este încarcerată Nazanin Zaghari-Ratcliffe, mama britanico-iraniană, se confruntă cu o epidemie de coronavirus, în urma relatărilor despre trei cazuri. Soţul ei, Richard Ratcliffe, a spus că este extrem de îngrijorat de modul inept în care guvernul s-a ocupat de cauza ei, până acum. Sănătatea doamnei Zaghari-Ratcliffe s-a deteriorat după aproape patru ani de detenţie în închisoarea Evin. Dl Ratcliffe a spus că oficialităţile iraniene au o atitudine „precum struţii privitor la ştirile rele”.
„Pur şi simplu pretind că nu se întâmplă, până când (situaţia) ia proporţii copleşitoare”, a spus el. „Asta este ce am constatat până acum în privinţa coronavirusului în restul Iranului, dar şi în privinţa cazului lui Nazanin la modul general. Nu mă aştept ca ei să trateze diferit coronavirusul din interiorul închisorii”.
Mahmoud Sadeghi, avocat şi politician reformist iranian de 57 de ani, a spus că el a fost depistat pozitiv. A făcut apel la sistemul judiciar iranian să elibereze prizonieri pentru a preveni propagarea epidemiei în penitenciarele insalubre din ţară.
Epidemia care se răspândeşte în Europa a fost miercuri pusă în legătură cu doi turişti chinezi care s-au îmbolnăvit în Italia, luna trecută, după ce s-au întors din Wuhan, locul de unde a început epidemia.
O autoritate sanitară italiană a spus că există o „ipoteză concretă” că la originea contaminării se află un cuplu de chinezi. Attilion Fontana, preşedinte al Lombardiei, regiunea din centrul focarului italian, a spus că a fost constrâns să se izoleze deoarece un asistent al său s-a îmbolnăvit de coronavirus.
Călători italieni sunt implicaţi în cazuri raportate în Algeria, Austria, Croaţia, România, Spania şi Elveţia. Experţii spun că persoanele infectate au plecat din „zona roşie” înainte de impunerea carantinei, luni.
Danemarca a confirmat primul caz al său, în urma întoarcerii unui bărbat infectat cu virusul dintr-o vacanţă la schi în Italia. „Bărbatul care s-a întors dintr-o vacanţă la schi cu soţia şi fiul lui în 24 februarie suferă de atunci de tuse şi febră”, a anunţat agenţia sănătăţii publice. „Bărbatul a fost depistat pozitiv dar rezultatele soţiei şi fiului său sunt negative”.
Magnus Heunicke, ministrul danez al sănătăţii, a spus: „Tratăm cu foarte mare seriozitate noua situaţie. Munca de controlare şi depistare a început”.
Norvegia, Pakistanul, Suedia şi Estonia au anunţat la rândul lor primele cazuri proprii, iar Brazilia a devenit prima ţară latino-americană cu o îmbolnăvire confirmată.
Arabia Saudită a interzis intrarea pentru pelerinii din toate ţările afectate. „Guvernul Regatului a decis să ia următoarele măsuri de precauţie: suspendarea temporară a intrării în regat în scopul (pelerinajului) umrah şi vizitele la moscheea Profetului”, a anunțat Ministerul de Externe.
Emiratele Arabe Unite au raportat 13 cazuri de coronavirus, Kuweitul 43, Bahrainul 33, iar Omanul patru.
În Japonia, ultimii membri ai echipajului navei de croazieră lovite de virus, Princess Diamond, vor fi debarcaţi în zilele următoare şi vor fi plasaţi într-o nouă perioadă de carantină. „Astăzi, 240 de membri ai echipajului pleacă de pe navă şi această operaţiune de debarcare va continua încă vreo două zile”, a spus Ministerul Sănătăţii. Patru persoane de pe navă care au fost spitalizate din cauza coronavirusului au murit între timp, iar mulţi pasageri care au primit permisiunea debarcării după ce testele au arătat că nu erau contaminate, au fost depistate acum pozitiv. Japonia a confirmat cel puţin 186 de infectări în total.
În Germania, un bărbat de vreo patruzeci de ani era în stare critică într-un spital din Düsseldorf, după ce se pare că a luat virusul de la un prieten care se întorsese din China. Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii, a sugerat că oraşe întregi ar putea fi plasate în carantină.
Numărul cazurilor confirmate în Spania a crescut la zece. Doi pacienţi, inclusiv un britanic, au fost externaţi.
China a declarat că în cursul nopţii nu s-au mai înregistrat decese în afara provinciei Hubei, unde a apărut focarul. Este pentru prima dată din 4 februarie, când nu există decese din cauza coronavirus în afara provinciei Hubei. Dr Tedros a insistat că succesul Chinei „ar trebui să dea tuturor ţărilor speranţă, curaj şi încredere că virusul poate fi oprit”.
El a evidenţiat nouă ţări care nu au raportat niciun caz nou de peste două săptămâni, sugerând că propagarea virusului în acele locuri a fost oprită. Dar a adăugat că „toate ţările, indiferent dacă prezintă sau nu cazuri, trebuie să se pregătească pentru o potenţială pandemie”.
Într-o conferinţă de presă miercuri seara, preşedintele Trump a insistat că „riscul pentru poporul american rămâne foarte scăzut”. El a spus că SUA au „cei mai mari specialişti din lume” şi l-a însărcinat pe vicepreşedintele său Mike Pence cu răspunsul guvernului la virus. SUA au până acum 60 de cazuri confirmate de coronavirus. „Eu cred că există posibilitatea ca (situaţia) să se înrăutăţească, posibilitatea de a deveni destul de substanţial mai gravă, dar nimic nu este inevitabil”, a spus dl Trump. El a adăugat că ia în calcul posibilitatea implementării unor restricţii de deplasare în Coreea de Sud şi Italia. „Italia este, ştiţi doar, o problemă mai adâncă, iar noi îi verificăm foarte drastic pe oamenii care vin de acolo şi la un moment dat am putea întrerupe asta”, a spus el.
Traducerea: Adriana Buzoianu
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii