G4Media.ro

Prejudiciu uriaș din fonduri europene: fostul șef al Agenției Naționale pentru Romi,…

Prejudiciu uriaș din fonduri europene: fostul șef al Agenției Naționale pentru Romi, obligat de judecători în primă instanță să plătească 12,6 milioane lei din cauza administrării defectuoase

Daniel Vasile (47 de ani), secretarul de stat care a condus Agenția Națională pentru Romi (ANR) între 2013 și 2016 trebuie să plătească o sumă imensă instituției pe care a condus-o: 12,6 milioane de lei. Decizia a fost luată în noiembrie 2020, de Tribunalul București și poate fi atacată cu apel.

Un control al Curții de Conturi a constatat că în mandatul lui Vasile au existat nereguli în procesul de administrare al unor proiecte europene.

În martie 2018, Agenția a cerut magistraților să îl oblige pe Daniel Vasile la plata a 12,6 milioane de lei ”reprezentând parte din prejudiciul produs instituit în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale ce au fost produse acesteia din culpa pârâtului.”

Agenția Națională pentru Romi a arătat că prejudiciul a fost stabilit de un Control al Curții de Conturi din 2016, la nivelul Agenției fiind numită, apoi, o Comisie pentru stabilirea întinderii prejudiciilor și a persoanelor responsabile. Aceasta din urmă a decis că vina îi aparține lui Vasile ”ca urmare a atitudinii culpabile”.

Mai precis, Agenția Națională pentru Romi susține că, din prejudiciul total de 12,6 milioane lei, aproximativ 9,4 milioane lei reprezintă ”sume aferente unor proiecte europene nedecontate la plată întrucât persoanele care au beneficiat de acestea nu erau îndreptățite”. Mai mult, ANR îl acuză pe Daniel Vasile că nu și-a respectat obligația de a recupera aceste sume de la beneficiari în termenul de prescripție.

O altă parte din prejudiciu, 3,23 milioane lei, este cuantumul nedecontat de către autoritatea de management din cauza modului necorespunzător de implementare a proiectului POSDRU pentru care Agenția Națională pentru Romi, reprezentată de către Daniel Vasile, a avut calitatea de beneficiar de fonduri europene.

Proiectele au fost derulate în perioada 2010 – 2013. Daniel Vasile avea obligația de a se îndrepta împotriva beneficiarilor sumelor neeligibile pentru a le recupera și a le readuce în patrimoniul Agenției, lucru pe care nu l-a făcut. Acest drept s-a prescris în 2016.

Potrivit documentelor din instanță, Daniel Vasile a cerut respingerea acțiunii, motivând că nu este vinovat, dar judecătorii au decis că solicitarea Agenției este întemeiată, deoarece Vasile nu a depus acțiuni în instanță împotriva beneficiarilor ilegali și pentru că proiectul pentru care apoi s-a refuzat decontarea a fost implementat ”total impropriu” în timp ce el ”avea atribuții de conducere și organizare a activității”.

Daniel Vasile nu a răspuns nici apelurilor telefonice și nici unui mesaj trimis de G4Media.ro.

Dacă sentința Tribunalului va rămâne definitivă, pe lângă debitul principal de 12,6 milioane lei, Vasile va trebui să achite și dobânzile aferente.

Foto jos: Decizia Tribunalului

Nu este primul proces de acest gen pe care i l-a intentat fostul angajator lui Vasile. În urma controlului Curții de Conturi și a unui Raport al Comisiei de stabilire a prejudiciilor și persoanelor responsabile, fostul secretar de stat a fost chemat în instanță de ANR în circa 40 de procese, în multe fiindu-i imputate și alte sume care nu au fost decontate după derularea unor proiecte europene.

De exemplu, sub autoritatea sa, Agenția a depășit cu câteva mii de lei suma eligibilă alocată pentru organizarea unei întâlniri de lucru la un hotel, în cadrul unui proiect POSDRU.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, actuala conducere a Agenției a refuzat să transmită defalcat prejudiciile imputate lui Daniel Vasile și abaterile săvârșite de acesta, pe motiv că ”sumele din dosare nu au legătură cu activitățile ANR, ci, din contră, îl privesc în mod direct pe domnul Daniel Vasile, astfel că nu intră în sfera informațiilor de interes public.” De asemenea, ANR a transmis că nu a depus plângere penală împotriva fostului președinte, deoarece nu s-au constatat/semnalat fapte penale comise de acesta în exercitarea funcției.

Chiar dacă va câștiga definitiv procesele, ANR are șanse mici să recupereze prejudiciile în întregime. Conform celei mai recente declarații de avere a lui Vasile, care a fost deputat din partea minorității rome între 2016 și 2020, acesta nu deține nici un bun mobil sau imobil. Dimpotrivă: din 2019 are de returnat un credit de 89.000 de lei, scadent în 2024. Singurul său venit, menționat în iunie 2020, era indemnizația de deputat. (Foto: Daniel Vasile / Facebook)

Articolele din această secțiune sunt realizate cu respectarea independenței editoriale a redacției.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. O fi strâns pentru zile mai negre

    • Se zice „de culoare” nu „negre”.

      De altfel toti stiu ca fondurile destinate etniei sunt reglate de sefii clanurilor.
      Inainte le zicea bulibasa dar cred ca nu mai e corect.
      Aia sunt adevaratii stapani de sclavi. Rasismul romanilor e o gluma fata de ce le fac ai lor.

  2. Nu cred asa ceva! Un tigan roman care fura? Nu exista dom’le!

  3. UE le dau fonduri conationalilor nostri si astia le dau fratilor lor mUE, dar romanii e rasisti ca nu vor sa ii scoata din mocirla in care se scalda.

  4. As vrea sa spun (dar n-ar fi corect): romul tot ….rom (ca tigan, nu e voie, e ilegal, asa ca nu spun); romanii ….rom-ati (ca nu stiu cum sa spun, inca n-am studiat gramatical chestia asta, pentru termenul ilegal stiam), sunt mult mai multi si chiar, mai periculosi. Problema coruptiei in Romania (si nu numai), nu prea are granite etnice, religioase, de culoare a pielii, etc., a cam devenit un sport national prin complicitatea membrilor natiei (vezi „fura, fura, dar imi da si mie…). Ca masuri esentiale ma gandesc la educatie si, mai ales la autoeducatie, dar cati copii cu parinti precum specimenul de mai sus (si multi altii) sunt capabili de autoeducatie? Cred ca am lasat cancerul lipsei de caracter si a bunului simt (considerate azi, desuete) sa castige, si prea curand nu se zareste tratamentul! Cel mai negru scenariu: in curand, ne vom obisnui cu astfel de stiri si le vom considera „normale”.

  5. Eu, ca Roman, unde ma pot adresa sa primesc ceva fonduri asa cum primesc Romii? Aici nu e vorba de ceva discriminare?

  6. avem agentie nationala pentru romi?
    nici nu am auzit de ea pana acum
    da agentie nationala pentru romanii??
    rasism aici, adica tigani au agentia lor si noi nu avem la noi in tara
    da agentie nationala pentru unguri este?
    si numi vine sa cred ca a furat tiganu si nici nu sa complicat cu sume mici a furat cat a putut si acum ial de unde nui

  7. Una din zecile de institutii care nu produc nimic.

  8. Nu a fost um caz similar acum cativa ani cu Madalin Voicu si cu un alt domn rom, presedinte parca al Partidei Romilor?
    Si acolo cu prejudiciu de milioane, cu DNA? Si, nu au facut o zi de inchisoare, nu s-a recuperat nimic.

  9. Palatele alea cu sutele credeti ca se construiesc singure ?
    Sa vina uniunea europeana cu bani la bulibasa

  10. LUPUL ISI SCHIMBA BLANA DAR NARAVUL ,NU

  11. ASA-I ZICE ACUM ? administrare defectuosa ?

    NU VA DATI PREA TARE LE CUTARICA. S-A DAT LEGE!

  12. Ar fi de interes a se analiza utilizarea sau neaccesarea fondurilor europene pentru spitale, in special in contextul incendiilor recente precum si cele alocate sau neutilizate pentru drumuri si autostrazi – ca ele reprezinta problema nr. 1 nerezolvata a Romaniei.

  13. Agentia respectiva trebuia sa aiba prevazut in buget fonduri speciale pentru furturi. Conform specificului. Referitor la averea „specialistului” daca va fi gasit vinovat statul va trebui sa-i dea ceva fonduri pentru plata datoriilor

  14. Aș dori să aduc o lămurire, nu bazată pe ură sau discriminare ci una reală. am avut o discuție cu un reprezentant al Comisiei europene privind fondurile europene, mai ales despre proiectele europene care sunt greoaie, prea stufoase. Raspunsul a fost: nu Comisia europeana le elaboreaza așa stufoase ci …altcineva, adica cei din guvern. Am condus pentru puțină vreme un proiect,prin care se creeau locuri de muncă în 4 județe, valoare de 5.000.000 euro pe economie socială. Banii nu au mai venit niciodată. Am întrebat la Comisie despre aceste proiecte care erau mai multe la nivel de țara. Răspunsul: de vină Guvernul șî Agenția pentru Romi. Concluzia cred ca este clară: nimic nu face Agenția fară ca ,,frații”de hoție din guvern sa fie de acord. Cei care conduc Agenția sunt …secretari de stat, vor postul, trbuie sa asculte. Din păcate nu asta au gîndit cei ce s-au luptat pentru a fi creeata Agenția. Rolul Agenției este altul, de a face bine populației de romi, de a respecta legislația europeana privind aceste fonduri. Oare se va afla vreodata cum dirijeaza guvernul aceste fonduri șî cu ce…procente pentru partide, pentru alte cauze. Oare pînă cînd???