Prejudiciu uriaș din fonduri europene: fostul șef al Agenției Naționale pentru Romi, obligat de judecători în primă instanță să plătească 12,6 milioane lei din cauza administrării defectuoase
Daniel Vasile (47 de ani), secretarul de stat care a condus Agenția Națională pentru Romi (ANR) între 2013 și 2016 trebuie să plătească o sumă imensă instituției pe care a condus-o: 12,6 milioane de lei. Decizia a fost luată în noiembrie 2020, de Tribunalul București și poate fi atacată cu apel.
Un control al Curții de Conturi a constatat că în mandatul lui Vasile au existat nereguli în procesul de administrare al unor proiecte europene.
În martie 2018, Agenția a cerut magistraților să îl oblige pe Daniel Vasile la plata a 12,6 milioane de lei ”reprezentând parte din prejudiciul produs instituit în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale ce au fost produse acesteia din culpa pârâtului.”
Agenția Națională pentru Romi a arătat că prejudiciul a fost stabilit de un Control al Curții de Conturi din 2016, la nivelul Agenției fiind numită, apoi, o Comisie pentru stabilirea întinderii prejudiciilor și a persoanelor responsabile. Aceasta din urmă a decis că vina îi aparține lui Vasile ”ca urmare a atitudinii culpabile”.
Mai precis, Agenția Națională pentru Romi susține că, din prejudiciul total de 12,6 milioane lei, aproximativ 9,4 milioane lei reprezintă ”sume aferente unor proiecte europene nedecontate la plată întrucât persoanele care au beneficiat de acestea nu erau îndreptățite”. Mai mult, ANR îl acuză pe Daniel Vasile că nu și-a respectat obligația de a recupera aceste sume de la beneficiari în termenul de prescripție.
O altă parte din prejudiciu, 3,23 milioane lei, este cuantumul nedecontat de către autoritatea de management din cauza modului necorespunzător de implementare a proiectului POSDRU pentru care Agenția Națională pentru Romi, reprezentată de către Daniel Vasile, a avut calitatea de beneficiar de fonduri europene.
Proiectele au fost derulate în perioada 2010 – 2013. Daniel Vasile avea obligația de a se îndrepta împotriva beneficiarilor sumelor neeligibile pentru a le recupera și a le readuce în patrimoniul Agenției, lucru pe care nu l-a făcut. Acest drept s-a prescris în 2016.
Potrivit documentelor din instanță, Daniel Vasile a cerut respingerea acțiunii, motivând că nu este vinovat, dar judecătorii au decis că solicitarea Agenției este întemeiată, deoarece Vasile nu a depus acțiuni în instanță împotriva beneficiarilor ilegali și pentru că proiectul pentru care apoi s-a refuzat decontarea a fost implementat ”total impropriu” în timp ce el ”avea atribuții de conducere și organizare a activității”.
Daniel Vasile nu a răspuns nici apelurilor telefonice și nici unui mesaj trimis de G4Media.ro.
Dacă sentința Tribunalului va rămâne definitivă, pe lângă debitul principal de 12,6 milioane lei, Vasile va trebui să achite și dobânzile aferente.
Foto jos: Decizia Tribunalului
Nu este primul proces de acest gen pe care i l-a intentat fostul angajator lui Vasile. În urma controlului Curții de Conturi și a unui Raport al Comisiei de stabilire a prejudiciilor și persoanelor responsabile, fostul secretar de stat a fost chemat în instanță de ANR în circa 40 de procese, în multe fiindu-i imputate și alte sume care nu au fost decontate după derularea unor proiecte europene.
De exemplu, sub autoritatea sa, Agenția a depășit cu câteva mii de lei suma eligibilă alocată pentru organizarea unei întâlniri de lucru la un hotel, în cadrul unui proiect POSDRU.
Într-un răspuns pentru G4Media.ro, actuala conducere a Agenției a refuzat să transmită defalcat prejudiciile imputate lui Daniel Vasile și abaterile săvârșite de acesta, pe motiv că ”sumele din dosare nu au legătură cu activitățile ANR, ci, din contră, îl privesc în mod direct pe domnul Daniel Vasile, astfel că nu intră în sfera informațiilor de interes public.” De asemenea, ANR a transmis că nu a depus plângere penală împotriva fostului președinte, deoarece nu s-au constatat/semnalat fapte penale comise de acesta în exercitarea funcției.
Chiar dacă va câștiga definitiv procesele, ANR are șanse mici să recupereze prejudiciile în întregime. Conform celei mai recente declarații de avere a lui Vasile, care a fost deputat din partea minorității rome între 2016 și 2020, acesta nu deține nici un bun mobil sau imobil. Dimpotrivă: din 2019 are de returnat un credit de 89.000 de lei, scadent în 2024. Singurul său venit, menționat în iunie 2020, era indemnizația de deputat. (Foto: Daniel Vasile / Facebook)
Articolele din această secțiune sunt realizate cu respectarea independenței editoriale a redacției.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii