G4Media.ro

Premier UDMR. Gafă sau premeditare? Ce i-a venit lui Grindeanu?

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premier UDMR. Gafă sau premeditare? Ce i-a venit lui Grindeanu?

Numărul doi din PSD, Sorin Grindeanu, a început luni seară, din senin, să curteze intens UDMR. Declarațiile de amor au mers până într-acolo, încât Grindeanu a ajuns să vorbească despre varianta unui premier de la UDMR. Unii s-au întrebat dacă și-a pierdut temporar luciditatea politică. Să nu realizeze un pesedist cu experiență că riscă să împingă o parte din electoratul său în brațele AUR? Oare a făcut o gafă sau vrea, de fapt, să-i scufunde candidatura lui Marcel Ciolacu?

Cum a ajuns, totuși, un pesedist să propună varianta unui premier maghiar? O noutate absolută pentru marele partid. La o analiză mai atentă, declarațiile lui Grindeanu nu par o gafă. Mai degrabă, premeditare pură.

Să analizăm așadar cu atenție declarațiile sale. Grindeanu a spus, la Antena 3, că PSD poate încerca o coaliție guvernamentală doar cu UDMR, după alegerile prezidențiale și parlamentare. Citez: „Poate ajunge o coaliție PSD-UDMR. Poate avea puțin, dar poate da o majoritate”.

Varianta unei guvernări PSD-UDMR cu majoritate fragilă, dar perfect posibilă, este înainte de toate o replică dată liberalilor. Nicolae Ciucă vorbește tot mai des despre o guvernare de dreapta după alegeri, fără PSD. Grindeanu le transmite liberalilor că nu doar ei dispun de alternative, ci și PSD și că, la o adică, pot guverna și fără PNL.

În intervenția sa de la Antena 3, Grindeanu a mai sugerat și că, în viitor, PSD va răspunde doleanței UDMR privind reorganizarea teritorială, adăugând că „nu e necesar să fie modificată Constituția”. Întrebat cine va da viitorul premier, Grindeanu a răspuns: „poate fi și de la UDMR”.

Concesiile majore pe care PSD ar fi dispus să le facă UDMR la capitolul reorganizare administrativă și, mai mult, prin cedarea funcției de premier, sunt gesturi politice de neimaginat pentru un partid care concura până mai ieri cu AUR pe culoarul naționalist.

Prin astfel de poziționări, Marcel Ciolacu speră să câștige voturile maghiarilor și, în special, voturile elitei maghiare, voturile oamenilor de afaceri maghiari. De regulă, comunitatea maghiară votează cu un candidat de dreapta sau, în orice caz, cu candidați anti-PSD. Veți spune, ok, câștigă voturile maghiarilor, dar pierde masiv voturile naționaliștilor, în special din Ardeal.

Aceste voturi se vor duce către candidatul AUR. Așa, și ce dacă?

Nu cumva PSD urmărește programatic să-l ajute pe George Simion să intre în turul 2? Nu cumva același PSD a încercat să-i blocheze candidatura Dianei Șoșoacă și să o convingă să-l susțină pe Simion pentru a se asigura că intră în turul 2?

Nu cumva interesul lui Marcel Ciolacu este să intre în finală cu candidatul AUR? Doar așa are prima șansă. În orice altă variantă, cu Geoană, Ciucă sau Lasconi în turul doi, candidatul PSD nu mai poate fi chiar așa sigur de victorie.

În concluzie, dacă le privim din perspectiva interesului PSD de a propulsa AUR în turul doi, declarațiile lui Sorin Grindeanu arată cu totul altfel. Nu mai par erori de comunicare sau simple replici la PNL, ci un joc politic ceva mai sofisticat, pe care pesediștii știu să-l execute.

Uitați și varianta că Grindeanu ar cătuta să-l sumbineze pe Ciolacu. PSD funcționează azi ca un monolit, cu toți liderii aliniați în spatele lui Ciolacu, indiferent de rivalitățile lor din trecut.

N-ar fi exclus ca marele partid să încerce chiar mai mult decât atât și să-și rupă de la gură voturi pentru a-l trimite pe Simion în turul doi, la fel cum a procedat PDL cu Elena Băsescu în 2009, când a ajutat-o să câștige un mandat de europarlamentar așa-zis independent.

Marcel Ciolacu intră fără mari emoții în turul doi. Dar are nevoie de un adversar complet nefrecventabil, ca Simion sau Șoșoacă, pentru a fi sigur că mai și câștigă. Iată de ce pare dispus să se facă frate cu UDMR pentru a trece puntea spre Cotroceni.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Dacă Ciolacu intră în turul 2 cu Simion, e sigur că va câștiga ? Eu voi vota cu Simion. Încă nu-i destul de rău ca să fie bine !

  2. Păi răspunsul este simplu, vor să atragă votanţii UDMR să voteze cu PSD.
    Păi dacă pune de la UDMR cum mai fac rotativa, nu mai ia PNL la guvernare şi va guverna numai cu UDMR şi vor face cu ei rotativa, despre ce vorbim aicea.

  3. Pot fi explicatile amintite in articol, pot fi si altele.
    De exemplu, ca un procent de 5% conteaza in turul doi.
    Sau, o apropiere legata de acceptarea dubioasa a vanzarii firmei E.ON firmei MVM (a guvernului maghiar). Afacerea i-o fi imprietenit in asemenea masura, incat si-au pierdut si uzul putinei ratiuni de care dispun.

    Dar, nu e exclus sa fie doar ca in vechea zicala: un prost arunca o piatra in balta si mai multi se arunca in apa dupa ea….

  4. PSD va guverna din nou cu PNL, care, evident, se va uni cu PSD până la urmă, că numai liberali nu sunt! Și dacă și președintele va fi de la PSD (Geoană sau Ciolacu), vă las pe voi să stingeți lumina în România!😞 Eu și familia mea votăm Elena Lasconi!

  5. Nu e nicio gafă. PSD arată pisica PNL-ului, ca să le semnalizeze că au și alte variante de coaliție guvernamentală.

    • Că, de fapt, pnl nu are șanse să ajungă la guvernare altfel decât ca vioara a 2-a („best case”) cu psd. Și, dacă mai face gălăgie…

  6. Afirmațiile lui Grindeanu poartă mesaje multiple, cu impactul cel mai semnificativ în lupta alegerilor prezidențiale. Președintele udmr, Kelemen a înțeles corect semantica mesajului și a semnalat că nu îl consideră realizabil în mod real. Într-adevăr, pentru Ciolacu cel mai nimerit adversar direct în turul doi ar fi Simion. Ar trebui, totuși să ia în considerare faptul că există o nemulțumire puternică față de cum au mers lucrurile sub coaliția psd-pnl și mulți alegători – dintr-un resentiment ranchiunos ( și prostesc, zic eu ) – sunt gata să voteze chiar cu aur. Cred că în ce privește pnl, liberalii au înțeles mesajul unui potențial abandon, dar personal cred, că amândouă partidele mari – atât psd, cât și pnl – după alegeri se vor alia din nou. Liberalii nu au în primul eșalon oameni care să dea prioritate ideologiei liberale, în locul intereselor personale de a fi pur și simplu la proverbialul ciolan, astfel că – o a doua alianță cu psd – va aduce negreșit și dispariția partidului liberal, cub forma în care există în prezent.

  7. ”PSD va răspunde doleanței UDMR privind reorganizarea teritorială”
    Reorganizarea teritorială, sau mai degrabă prerogativele și competențele care ar urmă să fie transmise / cedate de la centru către subunitățile administrative sunt – în primul și în al doilea rând de natură economică. Principul subsidiarității care ar trebui să guverneze activitatea economică, administrativă și socială a noilor ”teritorii” ar situa volen-nolens noile regiuni într-o cursă sănătoasă, cu efecte benefice pentru întreaga țară. S-ar schimba radical modul în care actualele județe se ploconesc, trag sfori, își cresc baroni locali, cu legături la centru, ca să aibă și ei acces ”la finanțări”. Există temeri numeroase – nedeclarate – față de reorganizare teritorială, repet, în primul rând cu miză economică, partial explicabile. O mai mare autonomie economică, financiară, administrativă are meteahna de a arăta adevărata capacitate, abilitate și calitate a leadershipului local, cu semne și dovezi distincte în starea generală de dezvoltare ( sau stagnare ) a teritoriului. Teama guvernărilor din istoria recentă a țării față de reorganizarea teritorial -administrativă a acesteia izvorăște nu numai din lipsă de voință politică, ci și din lipsa calității, priceperii și indolenței. Și ca să mascheze aceste slăbiciuni, au ricoșat accentual discuției pe ”autonomie” ( de parcă numai ungurii ar avea această ”doleanță” a reorganizării ). Fals.

  8. Îl acuzați pe nedrept pe bietul Grindeanu de inteligență politică.