Premier UDMR. Gafă sau premeditare? Ce i-a venit lui Grindeanu?
Numărul doi din PSD, Sorin Grindeanu, a început luni seară, din senin, să curteze intens UDMR. Declarațiile de amor au mers până într-acolo, încât Grindeanu a ajuns să vorbească despre varianta unui premier de la UDMR. Unii s-au întrebat dacă și-a pierdut temporar luciditatea politică. Să nu realizeze un pesedist cu experiență că riscă să împingă o parte din electoratul său în brațele AUR? Oare a făcut o gafă sau vrea, de fapt, să-i scufunde candidatura lui Marcel Ciolacu?
Cum a ajuns, totuși, un pesedist să propună varianta unui premier maghiar? O noutate absolută pentru marele partid. La o analiză mai atentă, declarațiile lui Grindeanu nu par o gafă. Mai degrabă, premeditare pură.
Să analizăm așadar cu atenție declarațiile sale. Grindeanu a spus, la Antena 3, că PSD poate încerca o coaliție guvernamentală doar cu UDMR, după alegerile prezidențiale și parlamentare. Citez: „Poate ajunge o coaliție PSD-UDMR. Poate avea puțin, dar poate da o majoritate”.
Varianta unei guvernări PSD-UDMR cu majoritate fragilă, dar perfect posibilă, este înainte de toate o replică dată liberalilor. Nicolae Ciucă vorbește tot mai des despre o guvernare de dreapta după alegeri, fără PSD. Grindeanu le transmite liberalilor că nu doar ei dispun de alternative, ci și PSD și că, la o adică, pot guverna și fără PNL.
În intervenția sa de la Antena 3, Grindeanu a mai sugerat și că, în viitor, PSD va răspunde doleanței UDMR privind reorganizarea teritorială, adăugând că „nu e necesar să fie modificată Constituția”. Întrebat cine va da viitorul premier, Grindeanu a răspuns: „poate fi și de la UDMR”.
Concesiile majore pe care PSD ar fi dispus să le facă UDMR la capitolul reorganizare administrativă și, mai mult, prin cedarea funcției de premier, sunt gesturi politice de neimaginat pentru un partid care concura până mai ieri cu AUR pe culoarul naționalist.
Prin astfel de poziționări, Marcel Ciolacu speră să câștige voturile maghiarilor și, în special, voturile elitei maghiare, voturile oamenilor de afaceri maghiari. De regulă, comunitatea maghiară votează cu un candidat de dreapta sau, în orice caz, cu candidați anti-PSD. Veți spune, ok, câștigă voturile maghiarilor, dar pierde masiv voturile naționaliștilor, în special din Ardeal.
Aceste voturi se vor duce către candidatul AUR. Așa, și ce dacă?
Nu cumva PSD urmărește programatic să-l ajute pe George Simion să intre în turul 2? Nu cumva același PSD a încercat să-i blocheze candidatura Dianei Șoșoacă și să o convingă să-l susțină pe Simion pentru a se asigura că intră în turul 2?
Nu cumva interesul lui Marcel Ciolacu este să intre în finală cu candidatul AUR? Doar așa are prima șansă. În orice altă variantă, cu Geoană, Ciucă sau Lasconi în turul doi, candidatul PSD nu mai poate fi chiar așa sigur de victorie.
În concluzie, dacă le privim din perspectiva interesului PSD de a propulsa AUR în turul doi, declarațiile lui Sorin Grindeanu arată cu totul altfel. Nu mai par erori de comunicare sau simple replici la PNL, ci un joc politic ceva mai sofisticat, pe care pesediștii știu să-l execute.
Uitați și varianta că Grindeanu ar cătuta să-l sumbineze pe Ciolacu. PSD funcționează azi ca un monolit, cu toți liderii aliniați în spatele lui Ciolacu, indiferent de rivalitățile lor din trecut.
N-ar fi exclus ca marele partid să încerce chiar mai mult decât atât și să-și rupă de la gură voturi pentru a-l trimite pe Simion în turul doi, la fel cum a procedat PDL cu Elena Băsescu în 2009, când a ajutat-o să câștige un mandat de europarlamentar așa-zis independent.
Marcel Ciolacu intră fără mari emoții în turul doi. Dar are nevoie de un adversar complet nefrecventabil, ca Simion sau Șoșoacă, pentru a fi sigur că mai și câștigă. Iată de ce pare dispus să se facă frate cu UDMR pentru a trece puntea spre Cotroceni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii