Premieră în contextul desființării Secției Speciale – Fostul șef al DNA Oradea, Ciprian Man, răspunde acuzațiilor aduse de judecătoarea Adriana Stoicescu privind presupuse abuzuri: Procurorul ”abuzat” de DNA a denunțat magistrați și a fost de acord să îi punem tehnică de înregistrare pe el
Procesul legislativ privind desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților și reîntoarcerea la DNA a dosarelor de corupție privind judecătorii și procurorii stârnește controverse în rândul magistraților.
Fostul președinte al Tribunalului Timiș, judecătoarea Adriana Stoicescu, a pornit o ofensivă pe Facebook în care și-a propus să devoaleze așa zisele abuzuri ale procurorilor DNA împotriva judecătorilor.
Inițiativa ei nu a rămas fără replică din partea unuia dintre procurorii acuzați. E vorba de procurorul Ciprian Man, fost șef al DNA Oradea.
Acuzațiile judecătoarei Stoicescu, pe scurt
Într-un episod, judecătoarea a relatat ”abuzurile” la care ar fi fost supus procurorul Gligor Sabău de către procurorii DNA Oradea.
Fostul prim procuror de la Beiuș și actual prim-procuror adjunct la Parchetul Bihor, Gligor Sabău, a fost anchetat și arestat preventiv ca urmare a unui dosar instrumentat de procurorii Dan Chirculescu și Ciprian Man de la DNA Oradea.
Procurorul Sabău a fost acuzat de DNA de mai multe infracțiuni, printre care luare de mită. Spre exemplu, potrivit uneia dintre acuzații, procurorul Sabău ar fi primit mită ”lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea și avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuința sa, racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local, în valoare totală de 36.703 lei” de la fostul primar din Beiuș, Adrian Domocoș, vizat și el de dosare la DNA și denunțător al procurorului Sabău.
Ulterior, procurorul Sabău a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare de către judecătorul Mihail Udroiu de la Curtea de Apel Oradea (fost consilier al ex-șefei DIICOT, Alina Bica), însă, în apel, la Înalta Curte, Sabău a fost achitat ca urmare a unei decizii luate de judecătoarele Rodica Cosma și Simona Neniță (soția avocatului lui Cătălin Voicu, fostul senator PSD condamnat pentru corupție).
După achitare, procurorul Sabău s-a reîntors în magistratură și acum este prim-procuror adjunct la Parchetul Bihor, unde activează ca simplu procuror și fostul șef al DNA Oradea, Ciprian Man.
Judecătoarea Stoicescu susține pe Facebook că dosarul procurorului Sabău ar fi fost instrumentat ca urmare a unei răzbunări din partea procurorului Man. Potrivit judecătoarei, cei doi ar fi fost în relații de prietenie, apoi de de dușmănie, de pe vremea când Sabău era procuror șef la Beiuș, iar Man, simplu procuror în același oraș.
Potrivit judecătoarei, Man (devenit între timp șef al DNA Oradea) ar fi spus în diverse cercuri că „nu se va lăsa până nu îl va aresta” pe fostul său șef de la Beiuș, procurorul Gligor Sabău.
În cursul anchetei, la percheziția din biroul procurorului Sabău de la Beiuș, procurorul Man ”s-a așezat satisfăcut pe scaun, a pus picioarele pe birou, apoi a luat câte un act aflat pe birou pe care îl examina, după care îl arunca pe jos. La terminarea percheziției, toate documentele din birou erau pe jos, iar în urma percheziției nu a fost ridicat nici un înscris”, a arătat judecătoarea Stoicescu.
Mai departe, potrivit judecătoarei, pe când era în arest, procurorul Sabău ar fi fost suspus ”unor presiuni psihice incredibile, menite să îl determine să cedeze”. Spre exemplu, nu i s-ar fi permis vizita rudelor la arest.
Din cauza dosarului, socrul și bunica procurorului Sabău ar fi decedat, potrivit judecătoarei Stoicescu.
Cum răspunde procurorul Ciprian Man
Într-un punct de vedere transmis G4Media.ro, procurorul Man neagă faptul că ar fi fost în relații amicale sau de dușmanie cu fostul său șef de la Beiuș și că ar fi amenințat că ”nu se va lăsa până nu îl va aresta”.
Man arată faptul că ”perchezițiile domiciliare în dosarul în care a fost cercetat Sabău Gligor au fost încuviințate de Secția de procurori a CSM și de către judecătorul de drepturi si libertăți din cadrul Curții de Apel Oradea, fiind filmate în integralitate, astfel că se poate constata modul în care acestea au fost realizate şi care infirmă în totalitate afirmaţiile doamnei judecător Stoicescu privind pretinse abuzuri făcute cu ocazia percheziţiilor în discuție”.
Mai mult, arată fostul șef al DNA Oradea, în cursul anchetei, procurorul Sabău a fost de acrod să colaboreze cu DNA ca să beneficieze de reducerea la jumătate a pedepsei. Potrivit lui Man, Sabău a denunțat mai mulți magistrați și a fost chiar de acord ca procurorii DNA să îi monteze tehnică de înregistrare pe corp.
Potrivit lui Man, Sabău l-a denunțat și pe fostul șef al Poliției Române, chestorul Liviu Popa, însă la procesul acestuia la Curtea de Apel Timișoara, Sabău și-a retras declarațiile. După ce procurorii DNA l-au acuzat de mărturie mincinoasă, Sabău a revenit și transmis instanței că își menține declarațiile împotriva fostului șef al Poliției Române.
Anul trecut, după ce a fost achitat definitiv și a revenit pe postul de prim-procuror adjunct al Parchetului Bihor, Sabău l-a ales pe ”fostul său călău”, pe procurorul Ciprian Man în Colegiul de conducere al Parchetului Bihor.
Judecătoarea Adriana Stoicescu a făcut referire și la alte cazuri de așa zise abuzuri ale DNA Oradea și DNA Ploiești, cum ar fi cazul fostului șef al Poliției Române, chestorul Liviu Popa, și al judecătorului-mason Ovidiu Galea, devenit ulterior șef de cabinet al unui secretarul de stat din Ministerului românilor de pretutindeni din Guvernul PSD Viorica Dăncilă.
- Vezi pe larg acuzațiile judecătoarei Stoicescu aici, aici și aici.
- Citește pe larg aici și dreptul la replică transmis de procurorul Ciprian Man
Cine e judecătoarea Adriana Stoicescu, fost președinte al Tribunalului Timiș
Potrivit unor surse din magistratură, judecătoarea era o susținătoare a DNA până când a fost vizată chiar ea de un dosar al DNA Timișoara.
Judecătoarea ar fi scăpat din lipsă de probe, dar polițistul Nicu Fiat Mihăiţoaia de la DIICOT, cu care judecătoarea ar fi fost în relații apropiate, a fost condamnat la 6 ani de detenție efectivă pentru luare de mită și trafic de influență chiar la judecătoarea Adriana Stoicescu. Cazul a fost instrumentat de procurorul DNA Codrin Gavra, actual adjunct al șefului DNA.
Polițistul Nicu Fiat Mihăițoaia i-a acuzat pe procurorii DNA că i-ar fi cerut ca, pentru uşurarea situaţiei sale, să formuleze denunţuri împotriva procurorului DIICOT Mihai Şandor şi împotriva preşedintelui Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, și să le organizeze acestora flagrante.
În urma acuzațiilor polițistului, preşedintele Tribunalului Timiş, judecătoarea Adriana Stoicescu, a sesizat Inspecţia Judiciară, care a făcut o verificare la DNA Timişoara. Inspecţia Judiciară a clasat însă cazul, arătând că nu sunt probe care să susţină afirmaţiile polițistului Mihăiţoaia.
Cine e procurorul Ciprian Man
A fost șef al DNA Oradea, însă la începutul lui 2019 a fost revocat din DNA după ce procuroarea Adina Florea de la Secția Specială a început investigațiile împotriva lui pentru presupuse abuzuri față de judecători de la Oradea.
Dosarul Secției speciale împotriva lui Man a fost deschis după ce în presa favorabilă inculpaților au apărut înregistrări cu procurorii DNA Oradea în care aceștia vorbeau să le facă dosare penale unor judecători ca să intre frica în ei. Judecătorii dispuseseră mai multe soluții care nu erau pe placul procurorilor, cum ar fi achitări controversate. Dosarul Adinei Florea împotriva lui Ciprian Man nu este finalizat nici acum, deși a fost deschis acum 2 ani.
Ciprian Man a instrumentat dosarul singurului judecător din Bihor condamnat definitiv pentru corupție. E vorba de fostul magistrat de la Curtea de Apel Oradea, Mircea Pușcaș, condamnat definitiv la 4 ani de detenție cu executare pentru trafic de influență.
Foto: procurorul Ciprian Man / Sursa: digi24.ro
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii