G4Media.ro

Premieră în istoria UE: Comisia a respins proiectul de buget al Italiei/…

Premieră în istoria UE: Comisia a respins proiectul de buget al Italiei/ Datoria publică a Italiei este una dintre cele mai mari din Europa, a doua ca mărime după cea a Greciei

Comisia Europeană a înăsprit marţi confruntarea cu coaliţia populistă aflată la putere în Italia respingându-i bugetul pe 2019. Comisia Europeană nu are de ales şi este obligată să respingă proiectul de buget al Italiei pe 2019, a anunţat, Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, adăugând că Roma „încalcă reglementările UE în mod deschis şi conştient”, transmite DPA, citată de Agerpres.

„Nu vedem alternativă”, a declarat Dombrovskis, apreciind că Bruxelles-ul acordă Italiei maximum trei săptămâni pentru a prezenta un plan revizuit al bugetului pe 2019.

Ar putea fi tentant să încalci regulile, „dar, la un anumit moment, datoria cântăreşte prea greu şi la sfârşitul zilei rămâi fără libertate”, a declarat oficialul UE.

Comisia Europeană ar putea să reanalizeze decizia anterioară de a nu deschide procedura de deficit excesiv împotriva Italiei, a adăugat Dombrovskis.

Italia a înştiinţat luni Comisia Europeană că nu îşi va modifica proiectul de buget pe 2019, criticat vehement de Bruxelles pentru că încalcă regulile fiscale europene.

Începând de la mijlocul lunii mai şi până în prezent, spread-ul (diferenţa) dintre randamentul pentru obligaţiunile germane pe 10 ani şi cele italiene s-a dublat de la 150 până la 315 puncte de bază. În aceeaşi perioadă, Bursa de la Milano a pierdut 21,4%, iar băncile, care deţin pachete de obligaţiuni italiene în valoare de aproape 400 miliarde euro au fost primele victime, sectorul înregistrând pierderi de aproape 35%.

Proiectul de buget pe 2019, aprobat luni de Cabinetul de la Roma, va duce la majorarea deficitului într-o perioadă în care regulile UE spun că ar trebui să scadă, în condiţiile în care se majorează sumele pentru cheltuielile sociale şi se reduce vârsta de pensionare. Astfel, deficitul ar urma să crească de la 1,8% din Produsul Intern Brut în 2018 la 2,4% în 2019, apoi să scadă la 2,1% în 2020 şi să revină la 1,8% în 2021.

Chiar dacă un deficit bugetar de 2,4% din PIB este în limita de 3% din PIB prevăzută în tratate, Comisia Europeană a cerut un deficit mai mic pentru Italia, astfel încât această ţară să poată să îşi reducă povara datoriei. În prezent, datoria publică a Italiei este una din cele mai mari din Europa, în termeni absoluţi, şi a doua ca mărime după cea a Greciei, ca procent din PIB.

(Sursa Foto: Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Felicitari g4 pt ca ati acordat atentie acestei stiri de presa !
    Romanii trebuie sa stie si sa inteleaga faptul ca o tara odata intrata in UE, nu mai este deloc de capul ei pt ca, consimtind sa intre in „Club”, a consimtit sa cedeze Uniunii halci mari din suveranitatea sa politica, economica, legislativa si juridica !

    PS. Cui nu ii mai convine, poate folosi usa din dos pe care scrie „Exit” ! 😉

  2. Si pe-al nostru il va aproba ca, de, vom detine presedintia rotativa a pulii!

  3. Italia, din trufie, nu vrea să recunoască ,, că nu își permite nivelul de viață actual. Defapt problema este mult mai veche chiar dinaintea crizei din 2008. Băncile italiene au fost recapitalizate masiv de către BCE dar naționalismul economic italian nu a vrut să tragă nici o învățăminte.
    Căderea lui Renzi, pentru că voia să inițieze unele reforme, a anunțat acest moment. Iar inconștiența lui salvini poate da de ceva spectacol patriotic dar Italia, pur și simplu, nu se mai poate împrumuta rezonabil fără să distrugă euro așa că BCE … va da iar la manivelă.
    În traducere asta înseamnă că printre alții și contribuabilii din România vor susține financiar festinul de drepturi-privilegii ale italienilor.
    Mai zilele trecute niște politicieni italieni declarau foarte siguri pe ei că întoarcerea la liră i-ar ajuta să rezolve absolut toate problemele Italiei. Nu cred că se va întâmpla ,chiar dacă după criza din 2008 au spus același lucru, dar ipotetic vorbind dacă ar face acest pas … Fiți Pregătiți ! Vine valul de imigranți … italieni.