G4Media.ro

Premieră în România cu bani europeni: Ciugud, prima administrație publică locală cu…

Premieră în România cu bani europeni: Ciugud, prima administrație publică locală cu sediul alimentat cu energie verde

Primăria Ciugud (județul Alba) va fi alimentată cu ajutorul unor panouri solare inedite în România. Administrația locală a construit o parcare de 8 locuri, acoperită cu panouri solare, care vor produce suficientă energie pentru a alimenta clădirea instituției, dar în plus are și două porturi pentru încărcarea mașinilor electrice.

Primăria Ciugud a obținut o finanțare europeană în valoare de aproape 200.000 de lei, prin care va marca o premieră în România: prima administrație publică locală cu sediul alimentat cu energie produsă din surse regenerabile.

Primarul Gheorghe Damian a declarat pentru G4Media.ro că în comună sunt deja două mașini electrice și o alta care folosește tehnologie hibridă și speră ca numărul acestora să crească în viitor.

Florin Fleșeriu, managerul ”Ecovolt”, firma din Alba Iulia care se ocupă de lucrări, a explicat că instalația poate produce aproximativ 15-16 MWh pe an. Acesta spune că panourile utilizate în cazul investiției de la Ciugud sunt fabricate în Germania și se bazează pe tehnologia glass-glass și au două atuuri importante: rezistență mecanică deosebită și designul.

Florin Fleșeriu a explicat că aceste panouri vor funcționa pe post de acoperiș și, prin urmare, trebuie să arate bine din ambele părți.

Acesta a adăugat că sistemul instalat este automatizat, poate fi controlat prin internet și are un modul de putere care controlează energia consumată.

Asta înseamnă, printre altele, că panourile vor produce doar cât se consumă la un moment dat și comută automat pe sistemul de alimentare din rețea, dacă este al un moment dat incapabil să producă.

Ciugud este una dintre primăriile din România care au atras cele mai multe fonduri europene. Administrația locală a reușit să își asigure un flux financiar pentru cofinanțări din taxele pe care le adună de la cei 30 de agenți economici pe care i-a atras în zona industrială înființată pe fosta pășune comunală.

Acest material face parte dintr-o serie de articole despre România și UE, iar apariția lor este sprjinită de Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra informațiilor prezentate revine autorului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. I guess they are „ciu good” for us! :))
    Very cool!

  2. 40mii de euro pentru un sistem ONGrid :)) Am numarat 60 de panouri x 200 de euro pret maximal = 12k euro. Controller-ul il pun de la mine 1500 euro ca sunt darnic, sunt si mai darnic cu modulul internet 2k euro. Statia 2k euro. Cabluri 500 euro. Cutia cu legaturi 100 euro. Sistemul de fixare 1000 euro. Montaj 1500 euro ca e la stat. Total umflat deja: 20k euro. Poate am mai uitat ceva 25k euro-aprobari, proiect etc Pana la 40k mai e o paine mare de mancat!

    • Sa stii ca ai gresit 🙂 De data asta, chiar nu s-au sifonat bani, asa cum lasi de inteles. Nu am nici o legatura cu oamenii si chiar nu sunt fan „ciu good” to be true, dar proiectul chiar a costat pe real atata. Pe langa panouri + invertoare + baterii, au mai fost si lucrarile de amplasament + avize + autorizatii + legare in retea . Hai sa nu aruncam cu mizerie in oameni cand fac ceva bun, mai bine sa luam exemplu.

    • @ion din balon, ce se vede in poza nu par sa fie panouri de 200eur bucata, sunt monocristaline cu rame din aluminiu anodizat, undeva la 300 eur bucata sau mai mult

  3. PSD l-a dat afara pe primarul din Ciugud, fiindca lucra pentru comuna, nu pentru partid.

  4. Primarul a fost dat afară din psd, avea două defecte majore: făcea ce a promis și lucra cu bani europeni din care e mai greu de furat.

  5. In 30 de ani de capitalism, multi dintre noi au invatat ca e mai usor sa furi decat sa muncesti. Asa asa o fi daca te gandesti doar pt tine,din pacate nu doar tu nu traiesti in aceea tara. Mai sunt si oameni gospodari care au realizat prin multa munca si truda ceea ce au realizat. Asa ca lasati hotia si prostia la o parte pentru ca de 30 de ani se cam vad rezultatele, si puneti umaru la treaba nu la furaciuni si inselaciuni, ca de aia ne fac asti din mUe, cum defapt sunt majoritatea de pe la noi.