G4Media.ro

Premieră medicală: Un ficat de porc modificat genetic a funcționat timp de…

sursa foto: Unsplash

Premieră medicală: Un ficat de porc modificat genetic a funcționat timp de 10 zile la un pacient aflat în moarte cerebrală

În China, o xenogrefă hepatică a fost testată pentru prima dată pe un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a fost declarat mort conform criteriilor neurologice, anunță Corriere della Sera.

Xenotransplantul este transplantul unui organ de la un individ dintr-o specie diferită. Astfel, înseamnă atât transplantul unui organ de la un animal la un om, cât și de la un animal dintr-o specie la un animal dintr-o specie diferită. Beneficiul potențial este de a rezolva cea mai mare problemă cu care se confruntă transplantologia modernă în prezent, și anume lipsa de organe umane. Nicio țară din lume nu este capabilă să satisfacă nevoile de transplant exprimate prin numărul de pacienți aflați pe lista de așteptare.

După xenotransplantul de inimă și rinichi, a venit pentru prima dată rândul ficatului. În China, organul hepatic al unui porc modificat genetic cu șase gene a fost transplantat unui bărbat aflat în moarte cerebrală.

Pacientul, în vârstă de 50 de ani,  fusese declarat în moarte cerebrală pe 7 martie 2024, într-un spital chinez. Familia sa îi donase corpul în scopuri științifice. Trei zile mai târziu, o echipă condusă de chirurgul Lin Wang a reconectat organul porcului.

Ficatul transplantat a funcționat „foarte bine”, potrivit cercetătorilor, timp de 10 zile (familia pacientului a cerut oprirea studiului), îndeplinind sarcini „de bază” precum sinteza albuminei și secreția bilei. Prin urmare, în situația actuală, experimentul efectuat la spitalul Xijing din Xi-an, China, este doar un „test de fezabilitate”.

Potrivit chirurgilor chinezi, care au publicat studiul în Nature, „totuși, această xenogrefă de ficat de la porc la om poate furniza în continuare informații esențiale care nu pot fi furnizate doar prin experimente pe animale”.

În China există aproape 400 de milioane de pacienți cu boli hepatice și peste 7 milioane de pacienți cu ciroză. În plus, există între 300.000 și 500.000 de cazuri noi de insuficiență hepatică în fiecare an. Pentru insuficiența hepatică, transplantul de ficat este singurul tratament eficient.

De ce sunt folosiți în principal porcii?

Porcul se pretează în principal datorită faptului că există multe asemănări anatomice, de exemplu în ceea ce privește dimensiunea organelor și a vaselor de sânge care trebuie anastomozate (adică unite cu o sutură). De asemenea, din punct de vedere genetic, odată ce porcul este modificat, distanța imunologică față de om este redusă comparativ cu cea a altor specii. Și apoi pentru că porcul este un animal care, și din punct de vedere etic, este considerat mai acceptabil pentru o astfel de activitate. Deci nu este doar o problemă de compatibilitate dimensională, dar și o problemă morală și etică.

Care sunt precedentele?

Xenotransplantul a intrat acum în era cercetării clinice. Echipe de cercetare de la Facultatea de Medicină a Universității din Maryland au efectuat primul transplant de inimă de la porc la om, iar oamenii de știință de la Massachusetts General Hospital și Universitatea din New York au efectuat recent transplant de rinichi de la porc la om. Oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania au folosit un ficat de porc pentru a trata o persoană în moarte cerebrală cu insuficiență hepatică.

Towana Looney, în vârstă de 50 de ani, originară din Alabama, care a fost supusă anul trecut noiembrie 2024 unui transplant de rinichi de porc la NYU Langone Health din New York, este prima persoană din Statele Unite și din lume care a atins recordul de trei luni de viață după un astfel de transplant în stare bună de sănătate. Înainte de ea, doar alți patru americani primiseră transplanturi experimentale de organe de porc modificate genetic. Dintre aceștia, doi au primit o inimă, iar ceilalți doi un rinichi de porc, dar niciunul nu a trăit mai mult de două luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.