Premieră mondială: Un londonez va deveni primul pacient din lume care va beneficia de o proteză oculară creată „integral digital” cu ajutorul unei imprimante 3D
Un londonez urmează să devină joi primul pacient din lume care va primi o proteza oculară realizată la imprimantă 3D, a precizat spitalul din capitala britanică care va realiza intervenţia, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Steve Verze „va fi prima persoană din lume care va primi un ochi realizat cu o imprimantă 3D şi creat integral digital”, a precizat Moorfields Biomedical Research Centre într-un comunicat.
Utilizarea unei imprimante 3D ar trebui să permită reducerea la jumătate a întârzierilor de fabricaţie a unui astfel de ochi artificial, cu circa şase săptămâni mai exact, realizând în acelaşi timp implanturi mai realiste, se mai precizează în comunicat.
„Am nevoie de o proteză de pe vremea când aveam 20 de ani şi m-am simţit mereu complexat la acest capitol”, a mărturisit Steve Verze, un inginer londonez care are în jur de 40 de ani.
„Când plec de acasă, mă privesc deseori de două ori în oglindă şi nu-mi place ceea ce văd”, a adăugat el. „Acest ochi nou”, pe care a avut şansa să-l probeze mai în noiembrie, „este fantastic şi (…) va fi din ce în ce mai bine”.
Implanturile acrilice folosite în prezent necesită în prealabil realizarea unui mulaj al orbitei oculare, o intervenţie dificilă şi invazivă în special pentru copii, care pot avea nevoie de anestezie generală. Protezele sunt apoi introduse şi pictate.
În cazul versiunii 3D, este suficientă o simplă scanare a ochiului. Un program de computer elaborează un model tridimensional, iar rezultatul este trimis către o imprimantă din Germania, care imprimă ochiul în două ore şi jumătate.
Mai rapid de fabricat, acest ochi artificial pare totodată mai natural întrucât lasă lumina să pătrundă pe toată adâncimea sa.
„Sperăm că acest test clinic ne va oferi probe solide în ceea ce priveşte valoarea adăugată a acestei noi tehnologii şi a diferenţei pe care o va face pentru pacienţi. E un lucru care ar putea reduce listele de aşteptare”, a comentat profesorul Mandeep Sagoo, oftalmolog în cadrul spitalului.
Potrivit Moorfields Eye Charity, peste 8 milioane de persoane din lume poartă o proteză oculară ca urmare a unei malformaţii, a unei maladii sau a unui traumatism. Organizaţia subliniază că tehnicile de fabricaţie nu au evoluat prea mult în ultimii 50 de ani.
Sursa foto: Facebook / Moorfields Eye Charity
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii