G4Media.ro

Premieră: rinichi de porc transplantat cu succes la un bărbat de 62…

Sursa Foto: NBC

Premieră: rinichi de porc transplantat cu succes la un bărbat de 62 de ani / Medicii au declarat că se așteaptă să îl trimită acasă chiar în acest weekend / Rămâne întrebarea cât timp va rezista rinichiul

Richard Slayman a făcut istorie: El a devenit sâmbăta trecută prima persoană în viață care a primit un rinichi modificat genetic de la un porc, au anunțat joi chirurgii de la Massachusetts General Hospital din Boston, relatează nbcnews.com

Slayman, în vârstă de 62 de ani, ai cărui rinichi nu mai funcționau și care făcea dializă, a fost supus sâmbătă unei operații de patru ore pentru a primi rinichiul de porc, a declarat nefrologul său, Dr. Winfred Williams, șeful asociat al diviziei de nefrologie de la Mass General.

„Este cu adevărat o etapă revoluționară”, a spus William. „În cazul în care rinichiul continuă să funcționeze bine și acest lucru este un succes, cred că reprezintă un progres în mai multe domenii diferite”.

Primul transplant reușit de rinichi de porc la un primitor viu – o piatră de hotar în domeniul așa-numitului xenotransplant, sau transplant de la animal la om – ar putea oferi speranță zecilor de mii de persoane din SUA aflate pe lista de așteptare pentru transplanturi de organe, precum și nenumăratelor alte persoane din întreaga lume.

Mai mult de 100.000 de persoane din SUA se află pe listele de așteptare pentru transplanturi, inclusiv aproximativ 90.000 care au nevoie de rinichi, potrivit United Network for Organ Sharing, un grup non-profit care gestionează sistemul de transplant de organe din SUA.

Dar xenotransplantul prezintă totuși riscuri semnificative. În SUA au avut loc două transplanturi de inimă de la porc la om; în ambele cazuri, pacienții nu au trăit mai mult de două luni.

Operația lui Slayman a avut loc în urmă cu cinci zile. El se află încă în recuperare la Mass General, dar Williams a declarat că medicii speră să-l trimită acasă în acest weekend, atât timp cât nu apar complicații.

Până în prezent, nu au existat semne că sistemul imunitar al organismului său ar respinge rinichiul, a spus Williams.

„Tensiunea arterială, semnele sale vitale sunt foarte stabile”, a spus el. „Pare aproape complet pe drumul spre o recuperare completă”.

Cu toate acestea, medicii colectează 24 de ore din 24 mostre din sângele lui Slayman, căutând semne ale unui virus periculos, despre care se crede că l-a ucis pe bărbatul care a primit prima inimă modificată genetic de la un porc în 2022.

Rămâne întrebarea cât timp va rezista rinichiul.

„Va fi foarte interesant să aflăm dacă xenogrefa va fi sau nu o punte, ceea ce înseamnă că va dura o perioadă scurtă de timp până când se va putea găsi o alogrefă umană, sau dacă va fi ceea ce noi numim destinație, adică va dura pentru tot restul vieții acestui individ”, a declarat Dr. Jayme Locke, chirurg de transplant la University of Alabama Birmingham Heersink School of Medicine.

Chiar și așa, „este o schimbare de joc”, a spus Locke.
Un caz unic, deocamdată

Xenotransplantul nu este aprobat de Food and Drug Administration. Deși a fost prezentată ca o potențială soluție la lipsa de organe la nivel mondial, ar putea trece ani buni până când procedura va fi utilizată pe scară largă, deoarece sunt necesare mult mai multe date.

„Ceea ce dorim cu adevărat să facem este să ajungem la studiile clinice inițiale, în care să avem mai mulți pacienți care primesc xenogrefe și mai multe centre care participă, în care să putem testa cu adevărat o ipoteză și să vedem cât de sigur este acest lucru și cât de bine funcționează”, a declarat Dr. Robert Montgomery, directorul Institutului de Transplant NYU Langone.

Transplantul lui Slayman a fost efectuat în cadrul programului de utilizare din motive de compasiune al FDA, care le permite pacienților cu afecțiuni grave, care pun viața în pericol, să aibă acces la tratamente experimentale atunci când nu mai este disponibil nimic altceva.

„Este un transplant unic”, a declarat Karen Maschke, cercetător la Hastings Center, un institut de cercetare în domeniul bioeticii, care studiază aspectele etice, de reglementare și politice care implică utilizarea noilor tehnologii biomedicale.

În timp ce Slayman a fost unic prin faptul că a fost ales pentru un transplant de rinichi de porc, afecțiunea sa este departe de a fi rară: aproximativ 800.000 de persoane din SUA suferă de insuficiență renală și au nevoie de dializă, adesea un proces care necesită mult timp pentru pacienți.

Slayman primise anterior un transplant de rinichi de la un donator uman decedat, în 2018, după ce fusese supus la dializă timp de șapte ani. Transplantul a dat însă semne de eșec anul trecut, iar el a reluat dializa.

Williams a declarat că punerea lui Slayman din nou pe lista de așteptare pentru un nou rinichi a fost o opțiune, deși acest lucru ar fi presupus o așteptare de șase până la șapte ani, un interval de timp la care Williams se îndoiește că Slayman ar fi supraviețuit.

„Era într-o situație disperată”, a spus Williams.

Așa că Dr. Leonardo Riella, directorul medical al transplantului de rinichi de la Mass General, a propus o altă opțiune: un transplant de rinichi de porc, cu care, a spus Williams, Slayman a fost de acord, adăugând că era frustrat de dializă.

„Speranța noastră este că dializa va deveni depășită”, a declarat Riella la o conferință de presă joi.

Spitalul a primit rinichiul modificat genetic de la producătorul de medicamente eGenesis din Cambridge, Massachusetts, a declarat Riella.

Rinichiul conținea un total de 69 de modificări genetice, a spus el, dintre care 10 au fost făcute pentru a reduce riscul de respingere. Celelalte 59 de modificări au fost făcute pentru a reduce riscul de infectare cu viruși.

Rinichiul de porc a avut aproximativ aceeași dimensiune ca un rinichi uman și „când îl privești la microscop, arată exact ca un rinichi uman”, a spus Riella. „Dar, pe baza divergenței de acum 80 de milioane de ani dintre oameni și porcii care sunt diferiți, modificările genetice care au fost făcute ne permit să avem un rinichi mult mai compatibil”.

Dr. Tatsuo Kawai, chirurgul care a efectuat operația, a declarat că sala de operație a izbucnit în aplauze atunci când oamenii și-au dat seama că transplantul a fost un succes.

„Imediat după restabilirea fluxului de sânge către rinichi, rinichiul s-a rozat imediat și a început să producă urină”, a declarat Kawai. „A fost cel mai frumos rinichi pe care l-am văzut vreodată”.
Berkeley Lovelace Jr.

Berkeley Lovelace Jr. este reporter medical și de sănătate pentru NBC News. El se ocupă de Administrația pentru Alimente și Medicamente, cu un accent special pe vaccinurile Covid, prețul medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și îngrijirea sănătății. Anterior, a acoperit industria biotehnologică și farmaceutică la CNBC.

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...