G4Media.ro

Premieră: România, condamnată la CEDO pentru că procurorii au refuzat să ancheteze…

Premieră: România, condamnată la CEDO pentru că procurorii au refuzat să ancheteze un caz de cyber-violență împotriva unei femei

România a fost condamnată marți de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că autoritățile nu au răspuns sesizării reclamantei care s-a plâns de violență în familie și de cyber-violență din partea fostului soț, transmite Asociația Vedem Just.

Reclamanta a formulat mai multe plângeri împotriva soțului pentru violență domestică: a invocat faptul că a fost amenințată cu moartea, apoi a fost lovită ca să-și retragă plângerea de la poliție. După divorț, a invocat faptul că el a consultat în mod abuziv conturile sale electronice – inclusiv contul Facebook – și a făcut copii ale conversațiilor sale private, ale documentelor și ale fotografiilor.

Parchetul a clasat cauza pe motiv că amenințarea nu era suficient de gravă, respectiv că plângerea pentru încălcarea secretului corespondenței a fost formulată tardiv, potrivit Vedem Just.

Judecătorii europeni au constatat că autoritățile naționale nu au anchetat faptele de violență domestică. Totodată, s-a clarificat faptul că cyber – violența este recunoscută în prezent ca un aspect al violenței împotriva femeilor și fetelor și că poate apărea sub diferite forme, inclusiv sub forma încălcării confidențialității informatice, a intruziunii în computerul victimei și a preluării, distribuirii și manipulării de date și imagini cu caracter personal.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România se face vinovată de încălcarea art. 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și art. 8 (dreptul la respectarea vieții private, de familie și a corespondenței) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Ca urmare, reclamanta va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Procurorii fac doar ce le spune șeful lor sau nu fac nimic. Necunoscute sunt caile procurorilor.
    Am citit dosarul ala al lui Dinca… fenomenal

  2. Ar trebui sa plateasca judecatorii si procurorii de caz.Nu toti romanii.
    Pana nu se face astfel, ii doare fix in basca de amenzile primite de statul roman.Dar ia sa dea ei bani din buzunar…

    • @ nepriceputenule, nu e infractiune.
      E prostie, lene, intangibilitate, scaun garantat pe viata si alte asemenea, toate platite de mine si de tine su salarii babane si pensii speciale.
      Iar pentru infractiuni exista DNA. Cel putin pe hartie.

    • DNA se ocupă de fapte de corupție nu de lene sau prostie .De asta este necesară SSIIJ ,dar deșteptul care nu poate să pronunțe SSIIJ vrea imunitate la procurori și judecători nu să răspundă pentru faptele lor .Mai știți procurorul DNA beat care a lovit 3mașini a fost achitat de justiția independentă .După super salarii ,super pensii nu strică și imunitate ,așa vede PNL justiția.

    • Statul roman poate sa recupereze prejudiciul produs de acest caz, in instanta. Astfel se analizeaza temeiul legal in baza caruia a actionat procurorul si se determina culpa: procurorul nu s-a folosit de toate pirghiile puse la indemina de lege (iar statul recupereaza prejudiciul de la procuror) SAU legea este insuficient de clara sau limitata ptr astfel de situatii (ptr ca legiuitorii sint soferi si absolventi de liceu la seral etc) iar procurorul a actionat legal, caz in care statul roman e responsabil.
      Nu e nevoie de niciun ssiij, niciodata, nicaieri.

    • Așa ar fi normal, dar trăim în Românica „specialilor”, care au doar drepturi, nu și responsabilități și uite așa se mai pune la deficit, dar nu- i nimic, nu mai majorează pesiile amărâților, care orucum au exercițiul sărăciei.

    • Exact cum zice @Armand C : exista baza legala pentru a fi trasi la raspundere procurorii, in caz ca sunt vinovati. Decat ca nu se aplica, vorba unui clasic in viata.

      Stiti cum este? Uite asa: in Codul Rutier zice ca e interzisa stationarea la mai putin de 25 (douazeci si cinci!) de metri de coltul intersectiei. Nu s-a aplicat si n-o sa se aplice veci-pururi, din cauza Politiei si a ceea ce, exagerat, indeobste numim „cetateni”.

      Deci nu lipsa prevederilor legale e problema.

  3. De ce statul ro? Sa plateasca procurorii si judecatorii care au avut cazul. Sau datorita pensiilor speciale au greturi…

  4. Pensii speciale pentru magistrați, mai ales pentru cei care își bat joc de îndatoririle lor, care tergiversează dosarele până la prescriere, care dau achitari pe banda rulantă…. De salarii nu mai vorbim…

  5. Nesimțire, aroganță, complicitate cu infractori și politrucii, salarii și pensii nemeritate, inventate în mod abuziv; toate astea caracterizează o mare majoritate a poliției, parchetelor și justiției. Cu probe!

    • Păi nu holera galbenă țipa că este atacată justiția independentă în frunte cu geaca roșie ,soțul soției infractoare ?Așa că ciocu mic că sunteți la putere!

  6. Sa plătească procurorii vinovaținu țara!!!